Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Verhetetlen, elnyűhetetlen Kingston memóriakártyákkal a Szigeten - és utána (1.)

Verhetetlen, elnyűhetetlen Kingston memóriakártyákkal a Szigeten - és utána (1.) Verhetetlen, elnyűhetetlen Kingston memóriakártyákkal a Szigeten - és utána (1.)
  • 2016. 09. 06.

Az úgy kezdődött, hogy a Kingston SD és CF memóriakártyáit már hosszú évekkel ezelőtt megismertem, ugyanis korában is kaptam egy-egy 32, illetve  16 gigás kis adattárolót hosszútávú tesztre.
A korábbi kártyák is éppen a fesztiválszezon közepén érkeztek és akkoriban jött velük egy remek kártyaolvasó is - amit azóta is rendszeresen használok.

 

Ráadásul, anno a 32 gigás CF kártyát azonnal sikerült egy olyan tesztnek alávetnem, amire nem készültem és a végeredmény ellenére senkinek nem is ajánlom, hogy hasonló próbának tegyen ki bármilyen memóriakártyát, adathordozót.

 

Történt, hogy a Volt Fesztivál, Balaton Sound, Hegyalja Fesztivál "turné" végén hazaérve a rövidnadrágom oldalzsebében felejtettem a 32 gigás CF eszközt és az bizony a ruháimmal együtt végigment egy teljes mosási programon.
Azt, hogy a memóriakártya is ki lett mosva csak akkor vettük észre, amikor a ruhák a szárítóra lettek teregetve.
Első gondolatom természetesen az volt, hogy mekkora nagy barom vagyok és az adattároló tuti, hogy kuka.
Aztán arra gondoltam, mi lenne, ha hagynám kiszáradni a kis kártyát és megnézném, használható-e még bármire.
A CF-kártya tehát szépen ki lett téve a terasz kő könyöklőjére és ott élvezte a nyári napsütést több órán át. Mindezt úgy, hogy a csatlakozáshoz szükséges kis lukacskákat süsse a nap.

Néhány óra elteltével megnéztem, mi lett a mosás, majd a szárítás eredménye és a géphez csatlakoztatott kártyaolvasóba helyezve majd leesett az állam.
Nemhogy felismerte a számítógép a kártyát, de azon minden egyes file sértetlenül volt elérhető.

Bevallom, ha nem velem történik, tuti nem hiszem el, hogy ilyen megtörténhet!

 

Szóval, ilyen tapasztalattal kezdtem a Kingstonnal közös pályafutásom.
A memóriakártya hosszú éveken át lehetett biztos társam.

 

Idén, az elmúlt évek után végre új kihívással álhattam szembe a Volt, a Balaton Sound és a Sziget Fesztiválokon.
Sopronban és Zamárdiban még egyedül dolgoztam a színpadi átszerelések és a színpadtechnika építésének, bontásának megörökítésén, ám a Szigeten már öten fotóztunk, forgattunk - ott nem csupán a GD Staff munkáját, hanem a Sziget életét is több géppel próbáltuk megörökíteni.

 

Mivel ezt előre tudtam, segítséget kértem a Kingstont képviselő Morpho Communications csapatától.
Szerencsémre idén is meghallgatták kérésemet és maximális támogatásuk mellett egy 32 gigás Ultimate CF Card, és több 32 gigás Class10 UHS  SD, illetve SDCAC microSD memóriakártya érkezett hozzánk.

Az adattárolók a több Nikon és Canon fényképező mellett egy Panasonic gépben, továbbá több Lamax és SJCam akciókamerában, valamint okostelefonban lettek használva.

 

Most írhatnánk, hogy az ilyen, meg olyan technikai paramétereknek köszönhetően ez, meg az, de a paramétereket a cég honlapján megtaláljátok...

 

Beszéljünk ezúttal, inkább a fentebb már felvezetett CF kártyáról
Az új 32 gigás Ultimate CF  kártya egy Canon 5D mark III-ba lett behelyezve és a legnagyobb segítség, amit kaphattam a teszteléstől az volt, hogy maximális nyugalommal lőhettem a képeket....
Maximális nyugalommal, mert a korábbi  kártya hosszú-hosszú éves használata során azt élhettem meg, hogy akár fotózásról, akár videózásról van szó, a file-okat gyorsan rögzíti az adathordozó.
Nyugodt voltam, mert tudtam, hogy a CF-kártya minden körülmények között biztos hátterem lesz - ráadásul a 32 gigányi helyre bőven küldhetem a képeket, videó alapanyagokat.
Nyugodt voltam, mert annak ellenére, hogy a Canon gépei nem állják úgy a vizet, mint a Nikon fényképezői, optikái tudtam, hogy még a sziget utolsó éjjelét  elmosó hatalmas esőzéskor sem kell félnem, mi is lesz az éppen készülő  képek sorsa... Tudtam, hogy azok nem sérülhetnek, nem veszhetnek el, hisz korábban már teszteltem vizes körülmények között is egy hasonló memóriakártyát.

 

És igazából ez a nyugalom, ami a legfontosab!

 

Mert az, hogy egyetlen pillanatig sem kell azzal foglalkoznia egy fotósnak, operatőrnek, felhasználónak azzal, hogy a bármilyen körülmények között elkészült anyagok később is elérhetőek  lesznek-e számára, minddennél többet ér.
A többire meg ott van a ...

 

A kártyákat a Sziget óta is folyamatosan használjuk és hetente több cikkben megjelenő, különböző témájú képgalériákban számolunk be a munkájukról.
Emellett, a Facebook oldalunkon több videót is megosztottunk az elmúlt hetek akciókamerás tesztelési eredményeiről...

 

Az tudtátok, hogy a Kingston örök garanciát vállal egyes memóriakártyáira?
Tehát, ha netántán bármilyen meghibásodás történne a rendeltetésszerű használt mellett, akkor kicserélik a hibás ezköszt!

 

A Kingston memóriakártyáival kapcsolatos tapasztalatainkat hamarosan a SD-ről és microSD-ről szerzett élményeink megosztásával folytatjuk.

 

posts