Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megkezdődhet a zalaegerszegi autóipari tesztpálya megvalósítása

Megkezdődhet a zalaegerszegi autóipari tesztpálya megvalósítása

Megkezdődhet Zalaegerszegen a mintegy negyvenmilliárd forintos beruházással tervezett autóipari tesztpálya megvalósítása a nemzetgazdasági tárca és az érintett egyetemek képviselőinek szerdai helyszíni egyeztetése, valamint a város közgyűlésének csütörtöki döntése után - közölte a polgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

 

    Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) a városi közgyűlés előző napi döntéseit ismertetve számolt be a zárt ülésen tárgyalt előterjesztésről. A testület határozata alapján a város terület biztosításával és a környezet előkészítésével járul hozzá az Európában is egyedülálló, önvezető járművek számára is alkalmas autóipari tesztpálya megvalósításához.

 


    Zalaegerszeg - a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a közeljövőben aláírandó együttműködési megállapodás alapján - 250 hektáros területet biztosít, és a települési operatív programból csaknem hárommilliárd forintos közműfejlesztési beruházással vesz részt a beruházásban.


    A polgármester hozzátette: az első, az önvezető járművek tesztelésére alkalmas pálya 2017-2018-ra lehet kész, a legnagyobb tesztpálya építésének befejezése pedig 2020 és 2022 között várható.


    A várhatóan további cégek, szolgáltatók letelepedésével is járó fejlesztés révén közvetlenül 100, közvetve pedig további 350 magasan kvalifikált, vagyis kutatói, fejlesztői, mérnöki álláshely jön létre a zalai megyeszékhelyen - mondta Balaicz Zoltán.