Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ismét Tokaj-Hegyaljára költözik a csúcsgasztronómia

Ismét Tokaj-Hegyaljára költözik a csúcsgasztronómia
Szerkesztő

Különleges gálavacsorán szolgálják fel a Michelin csillagos Costes és Costes Downtown executive séfje, Miguel Vieira által készített egyedi fogásokat a tarcali Andrássy Rezidencián szeptember 23-án. Az idén 13. alkalommal megrendezett Tokaji Ősz programsorozatának nyitányaként rendezett gálavacsora az év borgasztronómiai eseményének ígérkezik a világörökség részét képező Tokaj-Hegyalján.

 

Tokhal filé, lazacpisztráng, fácánmell és borjúgerinc – csak néhány összetevő abból a különleges ízválogatásból, amelyet a Michelin csillagos Costes és Costes Downtown executive séfje, Miguel Vieira és Takács Gábor az Andrássy Rezidencia executive séfje személyesen álmodtak meg a Tokaji Ősz programsorozatának nyitányaként rendezett gálavacsorára. A tokaj-hegyaljai exkluzív gasztronómiai élménynek a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa ad otthont, a különleges fogásokat pedig a Bacsó András a Tokaj Oremus főborásza, az idei Borászok Borásza díj nyertese által ajánlott borok teszik majd tökéletessé.

 

Az esemény legfőbb célja a helyi kultúra és gasztronómia összekapcsolása, hiszen ezek nem függetleníthetők egymástól – mondta Miguel Vieira. A 2008 óta Magyarországon dolgozó sztárséf szerint egyre fontosabbá válnak a vidéki éttermek is a hazai csúcsgasztronómia szempontjából. Az ételkultúra fejlődésének természetes folyamata, hogy a főváros után a gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező régiókban is megjelennek a minőségi fogásokat kínáló éttermek és események. Vieira hitvallása szerint a csúcsgasztronómiának a szezonalitáson kívül ma már figyelembe kell vennie a helyi kultúrát, a hagyományokat és az alapanyagokat is. Ehhez megfelelő alapot jelent, hogy az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül a hazai beszállítók. Közülük mind többen értik meg a hosszú távú partnerség jelentőségét és a csúcsgasztronómia igényeit, ami elsősorban a folyamatosan kiemelkedő minőségű alapanyagokat jelenti – legyen szó mangalicáról, őzről, gombáról, spárgáról, mézről vagy éppen gyökérzöldségekről. A bor pedig legalább olyan fontos, mint maga az étel – hangsúlyozta a séf, aki szerint egy komoly borkultúrával és -történelemmel rendelkező régióban az ételnek kell „alkalmazkodnia” a helyi tradíciókhoz. Az összeállított menüsornak így a helyi különleges borokkal együtt kell különleges élményt nyújtania. A helyi ízvilág (át)értelmezéséhez először a kultúrát kell megismerni, ami pedig leginkább az országon belüli utazásokon és kóstolásokon keresztül érhető el Vieira szerint.

 

A lokális ízek bemutatása – szoros együttműködésben a helyi termelőkkel – kiemelten fontos küldetés az Andrássy Rezidencia számára, nemcsak a borok, de az ételek terén is – tette hozzá Takács Gábor Executive Chef. A szálloda szakemberei rendszeresen dolgoznak helyi, kézműves termelőktől beszerzett alapanyagokkal. A termékeket rendszeresen tesztelik, újbóli és újbóli kóstolásokkal derítik fel az új és egyedi ízeket. Az Andrássy Rezidencia a’la carte étlapjának palettáján a Zempléni Sajtmanufaktúra termékei mellett így többek közt helyi mangalicatermékek és Tokaji lekvárok is megtalálhatók. A gálaest menüjéről az elképzelések többszöri egyeztetéseken találtak egymásra, mind a borok kiválasztása, mind az ételek összeállítása során, a végleges menü összeállításához az Andrássy Rezidencia testvérszállodáinak – az Accent Hotels-lánc tagjai – séfjei is jelentősen hozzájárultak.

 

A csúcsgasztronómia és a tokaj-hegyaljai hagyományok különleges találkozására szeptember 23-án 20 órakor kerül sor a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa szálloda télikertjében.