Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Visszavonta sztereotipizálónak nevezett gyerekjelmezét a Disney

Visszavonta sztereotipizálónak nevezett gyerekjelmezét a Disney

Visszavonta legújabb, Vaiana című egészestés animációs filmjét népszerűsítő gyermekjelmezét a Disney stúdió, miután panaszok érkeztek amiatt, hogy a jelmez gúnyt a polinézek kultúrájából.

    A viselőjének barna bőrszínt kölcsönző kezeslábas, amelyet tradicionális tetoválások borítanak és fűszoknya, valamint csontnyaklánc is tartozik hozzá, Maui félistent "ábrázolja", akit sok polinéz az ősének tart. 


    A jelmez kifogásolói szerint azonban ezzel a sztereotip ábrázolással a stúdió gúnyt űz a polinézek kultúrájából - írta a BBC News.


    A Disney közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a jelmez sértőnek bizonyult egyesek számára és közölte, hogy az üzleteiből és a webshopjából is visszahívja a nagyjából 44 dollárért kínált terméket.


    A Magyarországon decemberben a mozikba kerülő Vaiana főszereplője egy fiatal lány, aki összefog a félisten Mauival, hogy az óceánt átszelve megmentse népét.


    A mozi előzetesének júniusi megjelenésekor azonban sokan nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy - mint fogalmaztak - Mauit a polinéz férfiak "elhízott" karikatúrájaként ábrázolják a filmben.