Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mozdulj meg a Hospice-ért!

Mozdulj meg a Hospice-ért! Mozdulj meg a Hospice-ért! Mozdulj meg a Hospice-ért! Mozdulj meg a Hospice-ért!
Radomszki Viktor

Minden év október második szombatján ünnepeljük a Hospice Ellátás Világnapját, amelynek alkalmából idén is a százhalombattai Csónakázó-tónál várták jótékonysági futásra az érdeklődőket.

A világnap apropóján arra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy minél szélesebb körben terjedjen el a hospice mozgalom létezése és tevékenységi köre. Célunk az életük végén járó gyógyíthatatlan betegek elkísérése. Szeretnénk tudatosítani az emberekben, hogy méltóságban meghalni nem azt jelenti, hogy egyedül, párnák közt halunk meg, hanem lehet azt, szeretteink körében, vagy erre hivatott szakemberek támogatásával, amely által sokkal méltóságteljesebb befejezést kaphat életük.

Egyesületünk tagjai a gyógyíthatatlan betegeket ellátó hospice szolgálat, amely enyhíti a kínzó testi és lelki tüneteket, támogatják a betegeket és családjukat ebben a nehéz helyzetben. nyilatkozta Schaffer Judit a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke.

A halál gondolatának elfogadása és az erre való felkészülés komoly és nehéz érzelmi folyamat mind a család, mind a haldokló számára. A testi és lelki szenvedések csillapítására, a haldokló fizikai és szellemi aktivitásának megőrzésére, s a gyász terheit viselő hozzátartozók támogatására létrejött szolgálat munkájában, belgyógyász és onkológus, pszichológus és gyógytornász, lelkész és szociális munkás, dietetikus és nővér egyaránt részt vállal, s a szolgálat természetesen ingyenes.  Mindehhez Százhalombattán a Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat nyújt felkészülést és támogatást.

A jótékonysági eseményen összegyűlt támogatást az életük végén járó gyógyíthatatlan betegek szakellátására fordítják. Az adakozók további 22 beteglátogatását tették lehetővé a felajánlott adományaikkal.

Az október 8-ai eseményen fellépett a Bara zenekar, százhalombattai fiatal amatőr zenészek, énekesek, táncosok és hangszeres előadók, valamint a Felhőjárók mozdulatszínháza. Az esemény végén a SZVISE Atlétikai szakosztálya vezette fel az egy kör jótékonysági tókerülő futást, amelyen a legidősebb résztvevő 82 éves volt. A nap végén jótékonysági büfével látták el a résztvevőket zsíros kenyérrel és meleg teával, amelyet szintén támogatásokból valósíthattak meg.

Hospice-ről általánosságban:

A Hospice-Palliatív Ellátás Világnapja az 1984-ben alapított Help the Hospices nemzetközi szervezet kezdeményezésére jött létre, hogy a hospice-mozgalom szellemi és anyagi támogatásának bázisát szélesítve, világszerte felhívja a figyelmet az „emberséges elmúlás" körülményeinek megteremtésének fontosságára.

Polcz Alaine pszichológus, író és tanatológus úttörő munkát végzett az otthoni ápolás népszerűsítése terén, s az önkéntesek által elindított program nyomán 1995-ben megalakult a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület, amelynek képviselői az 1997-es egészségügyi törvény megalkotása óta vesznek részt a szakértői munkában.

Az esemény támogatói: Százhalombatta Önkormányzata, a Font-Press Nyomdaipari Kft., Igmándi Ferenc ev., Dunarent Kft., a Városi Szabadidő Központ, közszolgálatot ellátó fiatalok, a fellépők, és számos önkéntes, akik az eseményt megszervezték, és azon részt vettek, valamint az adakozók.

Köszönet mindenkinek az esemény sikerességért!

Gondoskodás 2000 Ápolási Szolgálat

Fotók: Ihász Melinda