Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Cheena a Gozsdu Udvarban

Cheena a Gozsdu Udvarban
Radomszki Viktor

Cheena (USA)

2016. november 23., szerda 20:00

Gozsdu Manó Klub - Király utca 13. (Gozsdu Udvar)

Jegyár: 1900 Ft, elővételben: 1500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

"Underground punk szupergrupp" - nagyjából így címkézi a sajtó a nemrég alakult Cheenát, nem véletlenül. Mindegyik tag a New York-i hardcore-, punk- és noise-színtér komoly képviselője, ide értve a Pharmakon néven már a hajón is járt zajkirálynőt, a Cheenában gitáron játszó Margaret Chardietet. A hetvenes éve előpunkját, a Stooges, A New York Dolls, a Gun Club, a Velvet Underground zenéjét és külsőségeit egyaránt nagyon szellemesen felelevenítő Cheena első, idén augusztusban megjelent lemezát mutatja be az A38 Hajó szervezésében a Gozsdu Manó Klubban.

Elég egyetlen számot meghallgatni a Fader által nemes egyszerűséggel "underground punk szupergruppnak" nevezett Cheenától, hogy nyilvánvalő legyen, melyik városból is származnak tagjai. Mert a Cheena olyan természetességgel idézi meg a hatvanas-hetvenes évek fordulójának New York-i "protopunk" időszakát, hogy azonnal világos lesz a mély és elemi kapcsolat. Koszos, nyers rock and roll, hosszú hajak, bőrjakók, lepukkant bérlakásokban készített promófotók, Decca-borítókat idéző lemezgrafika… És mindehhez a Stooges, a New York Dolls zenéjére szégyentelenül hivatkozó muzsika.

A Cheena igazi, laza és végtelenül cool retró-rokkoló szabadidőzenekar, ami elég meglepő, ha a tagok eddigi pályáját nézzük. Az énekes Walker Behl a Crazy Spiritsben nyomta a zajos hardcore-t, a gitáros Keegan Dakkar a goth-punk Asanazi tagja, a vicces nevű Logan Montana egy másik lokál-HC brigád, a Hank Wood & The Hammerheads oszlopos alakja. És persze ott van a legnevesebb szereplő, a pár éve az A38-on is fellépett, teljesen megborult noise-elektronikát toló Pharmakon (Margaret Chardiet), aki a kütyüket ezúttal nyers hangzású gitárra cserélte.

A Cheena idén augusztusban jelentette meg első lemezét a Sacred Bones Recordsnál (a kiadó több művésze is fellép a következő hetekben az A38-on, a melankolikus dalszerző-énekesnő Marissa Nadlertől a csodálatos pszichedelikus hagtájképeket alkotó Wrekmeister Harmoniesig). Az összesen harminc perces, gyors rock 'n' rollokkal megtűzdelt anyag tényleg készülhetett volna egy 1973-as CBGB-fellépésből is. A Cheena az utóbbi évek legelegánsabb tisztelgése a New York-i protopunk nagy korszaka előtt.

 

A zenekar tagjai:
Walker Behl: ének
Margaret Chardiet: gitár
Keegan Dakkar: basszusgitár
Logan Montana: gitár
Eugene Terry: dob

 

Lemezek:
Spend the Night with…, 2016