Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A nagy áruházak nem a divatkirályok esztelen hóbortjait szolgálják - állítólag

A nagy áruházak nem a divatkirályok esztelen hóbortjait szolgálják  -  állítólag
  • 2016. 10. 15.

A hétvégente a főváros egyik legnépszerűbb és legnagyobb klubjává (Hello Baby) váló egykori Haggenmacher-palota idén októberben, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára  sajátos módon emlékezik.

 

A hosszú tánctéren átívelő kifutón felvonuló öltözeteken keresztül azokba az 50-es évekbe nyerhetünk bepillantást, amikor a dolgozó nő volt az eszmény, akinek - az aktuális történelmi helyzet okán - a praktikum többet jelentett bármilyen fodornál.

A vintage ruhákat felvonultató tourok alatt a korszak ikonikus darabjai - a lódenkabát, a micisapka, a svájcisapka, a kartonruha és a flanelblúz – mellett olyan fast fashion márkák is színpadra lépnek, melyek kínálatában ma is megbújnak a korszak jellemzői.

{gallery}

A szervezők célja így válik teljessé: rámutatni arra, hogy a divat örökös körforgásában ma hol van a helye az 50-es éveknek, s ez a múlt miként kerül összhangba a jelennel. A tourok révén egy – az 1950-es években élő – budapesti polgár képzeletbeli napját követhetjük figyelemmel öltözékén keresztül (a reggeli outfitektől a munkásöltözeteken át, a délutáni, illetve az esti öltözetekig.).

 

Tényleg unalmas volt az uniformizált öltözködés? A csempészáruknak volt vajon köszönhető az egyéniség vállalása és a nőies irányba való elmozdulás? A már 1937-ben szabadalmaztatott nylon az 50-es években tényleg annyira közkedvelt anyag volt? Ez csak pár kérdés, amire a bemutató alatt választ kaphatunk, s még megannyi érdekesség tekint le ránk a kifutóról.