Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ilyen van?!

Ilyen van?!

Zsolnay Miklós több mint 100 év után felgöngyölített szerelmi történetének túlélője, egy egyedülálló Zsolnay-kandalló került elő egy eladásra kínált házból. A kandalló november 10-én kerül árverésre, a BÁV 69. Művészeti Aukcióján a MOM Kulturális Központban.

A most aukcióra kerülő pirogránitból készült, aranyló tüzű, zöld eozinmázas elemekkel díszített kandallót minden szempontból fejedelmi darabnak nevezhetjük. Nemcsak azért, mert a hazai kerámiaművészet fejedelmeinek számító Zsolnayak gyárából származik, hanem mert egy hasonló példány díszítette valaha a budavári palota egyik legszebb, Szent Istvánról elnevezett termét is. Ez a helyiség a második világháborúban teljes egészében megsemmisült, és legtöbb Zsolnay-féle kandalló is így járt. A most megtalált és kalapács alá kerülő darab azonban nemcsak ritkasága, hanem története miatt is különleges.

Zsolnay Miklós (1857-1922) számos világkiállításon elnyert aranyéremmel bizonyította szakmai kiválóságát, de az üzleti élet mellett jelentős közéleti szerepet is vállalt. A konzervatív erkölcs és az aszketikus életmód azonban nem tartozott fő erényei közé. Ötvennégy évesen házasodott meg, felesége a gyerekes, özvegy színésznő, Bónis Malvin lett.

A hölgy nemesi családba született, de házasságkötése után hamar megözvegyült. Drámai vérmérsékletének engedve, megélhetési és talán férjszerzési célból színésznőnek állt. A Beöthy László vezette Király Színházhoz szerződött, ahol szőkeségével és szép nótázásával hamar meghódította a közönséget. Köztük azt az ismeretlen lovagot is, aki a Fedák Sári nevével fémjelzett János vitéz centenáriumi előadása után egy virágcsokrot és egy hatszobás villát ajándékozott a francia királylánynak, Malvinnak. A rejtélyes hódoló azonban két év után új albérlet után nézett, Malvin pedig Zsolnay Miklós mellett vigasztalódott. A hölgy Thököly úti villájának kertjét elárasztották a Zsolnay-gyár remekei, köztük a most is látható pirogránit oroszlánok. 1911-ben kötöttek házasságot, Miklós beköltözött felesége házába, és az egyik sarokszobát Román-szobává alakította. Ekkor építette fel a palmettás, indafonadékokkal díszített, eozinmázas kandallót is, amely tökéletesen illett a román stílushoz. Az ötletet valószínűleg a budavári palota középkorra és a honalapításra utaló szobájához készített tervei adták, ennek a később lebombázott teremnek a dísze is egy Zsolnay-kandalló volt.

A szerelmespár nem sokáig élvezhette a kandalló tüzét, válásuk és Miklós halála után az asszony eladni kényszerült a villát, a kandalló bontási költségeit már nem tudta állni, így az ott maradt a Román-szobában, ahol egymást váltották az új lakók. A BÁV szakértői éppen egy ilyen tulajdonosváltás alkalmával találtak a lakás árával vetekedő kivételes darabra, ami a hazai kerámiaművészet egyik fejedelme szerelmi románcának méltó tanúbizonysága.

Az újra felépített kandallót a BÁV Aukciósházban tekinthetik meg az érdeklődők október 29. és november 7. között. Az árverésre pedig november 10-én kerül sor a BÁV 69. Művészeti Aukcióján, a MOM Kulturális Központban, ahol a kandalló 18 millió forintos kikiáltási áron kerül kalapács alá.

 

További információ és a teljes tanulmány a www.bav.hu/aukcio oldalon érhető el.