Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Átadták az ország első földgázhajtású, kombi Octaviáját

Átadták az ország első földgázhajtású, kombi Octaviáját
Szerkesztő

Pénteken átadták Magyarország első, újonnan forgalomba helyezett, sűrített földgázzal hajtott, kombi Octaviáját. A modellt a hazai cseppfolyósított földgáz (LNG) töltő-infrastruktúrájának fejlesztését célzó, PAN-LNG Project beruházója, a Pannon Fuel Kft. vásárolta meg és helyezte forgalomba. A cég tervei szerint a járművet nemcsak a projektmunkálatokhoz veszik igénybe a jövőben, hanem számtalan hazai kiállításon lesz látható, így népszerűsítve a gázhajtás előnyeit.

A Škoda Octavia Combi G-Tec-ben két, egyenként 97 literes CNG-, valamint 50 literes benzintartály áll rendelkezésre, így a környezetbarát autó 1 330 kilométert képes megtenni tankolás nélkül. Az Euro 6-os motorral szerelt jármű vegyes fogyasztása 3,5 kg CNG/100 km, ennek köszönhetően üzemanyag költsége legalább 60 százalékkal kisebb lehet a normál üzemű változatokhoz képest. Az üzemanyag-megtakarítás a start&stop rendszerrel még tovább növelhető.

Az autó károsanyag-kibocsátása mindössze 95g/100 km CO2, ráadásul a PAN-LNG Project keretében 2017-től értékesítésre kerülő, megújuló energiaforrásból készülő üzemanyagnak köszönhetően a valós károsanyag-kibocsátás 0g/100 km CO2 lehet. A Pannon Fuel Kft. flottájában ez lett a 15. földgázhajtású autó.