Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A por nem ellenség

A por nem ellenség
Szerkesztő

Egészségesek-e az italporok? Van-e alapja a városi legendának?

 

 

Ha süteményeihez Ön is használ holland kakaóport, pudingport vagy gyermekének időnként instant kakaóporból készít reggeli italt, akkor jól tudja, hogy ezek a termékek biztonsággal fogyaszthatók és ésszerű keretek között beépíthetők az egészséges étrendbe. Az italporokkal szemben azonban máig nagy az ellenérzés, pedig a tea, limonádé vagy jegeskávé italpor ugyanolyan szigorú biztonsági körülmények között készül, és ugyanúgy illeszkedhet az étrendbe, mint az egyelőre gyakrabban használt késztermékek. Ráadásul a minőségre odafigyelő cégek fogyasztóbarát termékei természetes alapanyagokból készülnek; sem mesterséges színezék, sem tartósítószer vagy ízfokozó nincs bennük, felhasználásuk pedig gyors, kényelmes; sőt, környezetkímélőbb és olcsóbb is mint az előre kikevert, palackos kiszerelésben kapható italoké.

{gallery}

Ami por alapú vagy instant, az emberek hajlamosak úgy gondolni, hogy az eleve rossz, káros és egészségtelen. A hosszabb eltarthatóság, a gyors oldódás sokakat arra enged következtetni, hogy ezek az élelmiszerek biztos tele vannak vegyszerrel, tartósítóval, mesterséges színezékkel, ízfokozóval.

 

Az igazságról Prohászka Ottó vegyészmérnök, élelmiszeripari technológus szakmérnök, a Tutti Élelmiszeripari Kft. tulajdonos-ügyvezetője rántja le a leplet: A silány minőségű termékek igencsak lehúzzák a por alapú élelmiszerek, azon belül is az italporok elfogadottságát, kedveltségét” – szögezte le a szakember. „Az általánosítást tekintve a városi legenda igazságalapja pusztán azon gyártókra érvényes, akik az alacsony árat helyezik a minőségi alapanyagok és korszerű gyártási technológia elé. Ők azok, akik rossz minőségű és valóban káros íz-, színezék-, állagjavítókat használnak, olcsón árulják termékeiket és így ösztönöznek vásárlásra. Tudok olyan gyártóról, aki még a csomagolás előtt illataromát permetez az italpor tetejére, frissességet imitálva. Mindezek mások kárára, valóban negatív reklámot csinálnak a por alapú élelmiszereknek, köztük a jegeskávé és jegestea italporoknak vagy az instant kakaónak. A fogyasztók jelentős hányada sajnos nincs tisztában azzal, hogy vannak gyártók – közöttük mi is –, akik korszerű technológiával és minőségi alapanyagok használatával olyan portermékeket állítanak elő, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert, mesterséges színezékektől és ízfokozóktól (pl. nátrium-glutamáttól) is mentesek.”

 

A piacon elérhető kínálatból a TUTTI italporok is a minőséget képviselik, teljes mértékben megfelelnek a mai kor igényeinek és ízlésbeli elvárásainak, mert:

  • nem tartalmaznak több cukrot, mint az előre palackozott termékek,

  • nem kell a boltból literszámra cipelni,

  • az ár tekintetében is gazdaságosabbak, hiszen harmadannyiba kerülnek – köszönhetően például a gyártó fajlagosan alacsonyabb csomagolóanyag és logisztikai költségeinek (lásd táblázat),

  • nem foglalnak nagy helyet, így kedvenc ízünket bármikor, bárhová könnyedén magunkkal vihetjük,

  • környezetkímélőbbek, mert egységnyi késztermékre vetítve például jóval kevesebb csomagolóanyag felhasználásával készülnek.

 

Megvizsgáltuk környezettudatossági szempontól az italporból készíthető és a készen kapható jegesteák előállítása során felmerülő jelentősebb költségeket (a példa 12 literre vonatkozik):

 

JEGESTEA, 12 liter

Mérték-egység

KÉSZ ITAL

ITALPOR

Az italpor költsége a kész italhoz képest

(8 db 1,5 l palack)

(1 kg)

Csomagolóanyag (mennyiség)

g

390

15

26-szor kevesebb

Szállítási költség (1 literre vetítve) *

Ft/liter

4,3

0,4

11-szer kevesebb

Tutti Kft. saját adatok, 2016 november.

 

* Egy szállítmány eljuttatása útdíjjal együtt, 150 km távolságra.

 

Logisztikai szempontból szintén óriási a különbség: 1 raklapra 600 liter kész jegestea fér el, míg az azonos mennyiség elkészítéséhez szükséges italpor helyigénye 12-szer kevesebb, vagyis 92%-kal kisebb a raktározás költsége. Fontos tény az is, hogy a csomagolás felbontásáig a kész ital általában 1 évig áll el, míg az italpor dupla annyi ideig eltartható (tartósítószerek nélkül!). A portermékekhez egyébként technológiailag teljesen indokolatlan tartósítószert adni, mivel az alacsony víztartalom eleve lehetetlenné teszi a mikróbák elszaporodását. A folyékony termékek esetében viszont ennek nagy a veszélye, ezért is használnak gyakran különböző tartósítószereket.

 

A fenti példát kiegészítve a szakember megjegyezte: „ugyan az italporok esetében a jegestea fogyasztásához szükség van vízre, kanálra és pohárra is, de fontos tudnunk, hogy a kész terméknél a gyártók gyakorlatilag vizet és műanyagot szállítanak. Az elemzésben említett különbségeket érdemes mérlegelni vásárláskor, és nyugodt lélekkel elengedhetjük azt a sztereotípiát is, miszerint minden por alapú élelmiszer ellenség. A minőségi italporok mértékletes fogyasztása nem, hogy nem káros, de többek között környezetünk és pénztárcánk számára is kedvesebb.”