Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megváltoztatta a korábbi döntést az Apple és a Samsung vitájában az amerikai legfelsőbb bíróság

Megváltoztatta a korábbi döntést az Apple és a Samsung vitájában az amerikai legfelsőbb bíróság Megváltoztatta a korábbi döntést az Apple és a Samsung vitájában az amerikai legfelsőbb bíróság

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság megváltoztatta a korábbi bírósági döntést az Apple és a Samsung vitájában.

    Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő testület kedden egyhangúlag döntött arról, hogy a dél-koreai Samsungnak nem egy korábbi bírósági döntésben megállapított összeget kell kifizetnie az amerikai Apple számára. Az Apple ugyanis kártérítést kért dél-koreai riválisától, mondván, a Samsung lemásolta az iPhone-jának egyes, szabadalmi védelem alatt álló dizájnelemeit, például azt, hogy a telefon négyszögletes alakú, képernyője lapos, vagy hogy ikonjai hasonló elrendezésűek.


    Egy washingtoni bíróság korábbi döntése értelmében a dél-koreai cégnek 399 millió dollárt kellett volna fizetnie, a legfelsőbb bíróság - a Samsung képviselőinek keresetére - most ezt a döntést vizsgálta felül keddi határozatával.
    A bírák szerint a korábbi döntésben annak alapján állapították meg a büntetés összegét, mintha a Samsung az egész Apple iPhones-dizájnt ellopta volna, holott - mint indoklásában Sonia Sotomayor bíró kifejtette - a vitatott elemek csupán kicsiny részei a telefon egészének, a megállapított összeg tehát nem jogos.


    A legfelsőbb bíróság azzal nem foglalkozott, hogy milyen kalkulációk alapján kell megállapítani az Apple-t ért kár összegét, ez annak az alacsonyabb rendű bíróságnak a feladata lesz, ahol a per ezt követően folytatódik.