Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újabb Vendeé Globe kiesők, Fa Nándor már a 11.

Újabb Vendeé Globe kiesők, Fa Nándor már a 11.

Tovább javítva eddigi helyezésén már a 11. helyen halad Fa Nándor a nyolcadik Vendeé Globe földkerülő vitorlásversenyen.

    A magyar vitorlázó honlapjának beszámolója szerint a 29 indulóból már csak 22 hajó van versenyben, miután kedden előbb a francia Kito De Pavant, majd honfitársa, az addig harmadik helyen haladó Sébastien Josse is feladni kényszerült a viadalt.


    Kettejük közül Pavant járt rosszabbul, mivel olyan szerencsétlenül talált el egy víz alatti tárgyat, hogy szinte leszakadt a tőkesúlya, a lyukon keresztül pedig víz ömlött be a vitorlásába - őt egy másik, a térségben tartózkodó hajónak kellett kimentenie az óceánból.


    Josse szintén egy ütközés következtében veszítette el az egyik uszonyát, emiatt kényszerült feladni a versenyt. Kiesésének köszönhetően a továbbra is élen álló, és már Ausztrália középső partvidékét is elhagyó, szintén francia Armel Le Cléach mögött 4020 tengeri mérfölddel lemaradva haladó Fa Nándor a 11. helyre jött fel az összetettben. A magyar versenyző, aki ez idáig a táv 30 százalékát teljesítette, a napokban hagyta el Afrika partjait a Dél-Indiai-óceánon.


    A világ legnehezebbnek tartott viadalán tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak.


    A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.