Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Amit csinálunk, azt mi csináljuk a legjobban

Amit csinálunk, azt mi csináljuk a legjobban
  • 2016. 12. 17.

Az év vége felé közeledve minden cég számot vet az elmúlt 12 hónap eredményeivel, összegzi a teljesítményét és új terveket sző, újabb célokat tűz ki a következő évre, évekre. A Hungrana Kft. idén is mozgalmas évet tudhat maga mögött, hiszen az új partnerstratégia kialakítása mellett lezárult egy nagy beruházási szakasz, és ezzel egyidejűleg már a jövő évi piaci átrendeződésre is készülnek.

 

Nyár elején került sor a cég új gyárrészlegének, a CGF (kukoricarost) pelletáló üzemnek a hivatalos átadására, mely egy nagyszabású beruházás következő állomása volt. Az üzem azóta is teljes kapacitáson dolgozik, melynek eredményeképpen a gyár még magasabb minőségű takarmány előállítására alkalmas, ezzel is növelve a cég eredményeit. Kelemen Kálmán, a Hungrana Kft. ügyvezető és pénzügyi igazgatója az év közepén úgy nyilatkozott, hogy a tulajdonosi elvárások felett teljesített a cég.

 

Hogyan alakult ezt az eredmény, hogyan változott az év vége felé közeledve? Sikerült megtartani, esetleg növelni ezt az eredményt? 

 

Viccesen azt szoktuk mondani egymás között, hogy a tavalyi évhez képest nagyot rontottunk, mert tavaly már augusztus végére, míg az idén „csak” szeptemberben sikerült elérni az éves eredmény-célkitűzésünket. Komolyra fordítva a szót, a 2015 évi eredmények tükrében jelentősen megemelt büdzsét idén is sikerült túlteljesíteni, hiszen az első negyedéves lendületes kezdést egy még erősebb félév követte, amelyet - köszönhetően a kimagasló kukorica termésnek - várhatóan egy hasonlóan eredményes utolsó negyedévvel tudunk lezárni.

 

Az új partnerstratégia, melyet szintén idén indított el a vállalat, milyen eredményeket hozott a kukorica felvásárlás időszakában? Volt érezhető következménye?

 

Nagyon pozitív visszhangja volt az ágazatban is az I. Hungrana Gazdakonferenciának. A célunk az volt, hogy megmutassunk, hogy a Hungrana az új piaci kihívásokra új szellemben, gyorsan és rugalmasan tud reagálni. Fontos volt számunkra, hogy megbecsült, korábbi partnereinket megerősítsük abban, hogy hosszútávon érdemes vállalatunkkal együttműködni, valamint számos új partnert akviráljunk a nagytermelői szegmensből. Célunk, hogy közvetlenül a termelőktől növeljük az alapanyagbeszerzés arányát, eddig megvalósulni látszik, ezt igazolja a termelői partnerszám növekedés, valamint a tőlük megvásárolt kukorica növekvő mennyisége is. A jövőben is nagy hangsúlyt helyezünk a partnerekkel való folyamatos kommunikációra, és nem csak figyelemmel kísérjük a partnerigényeket, de eszerint alakítjuk ki együttműködéseinket.

 

 

Az idei kukoricatermés nagyon gazdag volt. Hogyan alakult a Hungrana számára az idei évben a felvásárlási időszak?

 

A gabonatermés összességében mind világszinten, mind Magyarországon kiemelkedően jó, nagy mennyiségű lett. A kukorica szempontjából egész évben kedvező időjárás rekord (közeli) termésátlagot eredményezett hazánkban, s bár a vetésterület kisebb volt az előző évekhez viszonyítva az idén, a várható termésmennyiség 8,5 millió tonna körülire becsülhető. Ez a Hungrana számára azért is kedvező hír, mert a vállalat az elmúlt 2 évben több mint 11%-kal, közel 1,2 millió tonnára növelte a feldolgozott alapanyag mennyiségét. Szerencsére az idei év is nyugodt, kockázatmentes évnek tűnik toxin szempontjából, így most már „csak” a hatékony, biztonságos termelésre kell figyelnünk.

 

Az elmúlt évek pozitív mérlege alapján milyen tervekkel kezd neki a vállalat a jövő évnek?

 

A pénzügyi tervek összeállítása még folyamatban van. Komoly kihívásokat jelentő év következik, hiszen az európai cukorpiac 2017 októberétől megszabadul eddigi termelési- és kereskedelmi kötöttségeitől, versenypiaccá válik. A Hungrana Kft. felkészülten várja ezt a versenyt, hiszen már ebben az évben is része volt a stratégiai terveknek a 2017-ben bekövetkező piaci átrendeződésre való hangolódás.

A Hungrana tulajdonosi körének döntése alapján az előző évekhez viszonyítva jelentősen nagyobb összeg áll rendelkezésünkre beruházásokra, melyek megvalósulását követően még hatékonyabban, gazdaságosabban tudunk majd működni.

 

 

Ha összegezni kellene a mögöttünk álló évet, hogyan jellemezné?

 

Két szóval: mozgalmas és sikeres.

A másfél évvel ezelőtt indított, új működési struktúra, a nyitott kommunikáción és pozitív motiváláson alapuló vállalti kultúra a korábban már említett pénzügyi eredmények mellett más sikerélményeket is adott kollégáinknak. A Hungrana Kft.-ben dolgozók munkáját és cég által meghatározott irányokat az idei évben három komoly, szakmai díj is visszaigazolta. Márciusban vettük át - a hazánkban működő multinacionális hátterű élelmiszeripari vállalatok közül elsőként - a  Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díjat, majd a SuperBrands díjjal ismerték el munkánkat. Az elmúlt napokban pedig a július elején átadott, 2,8 milliárd forint értékű CGF (takarmány) pelletáló üzemrészünk sikeres üzembe helyezését követően, az Év Agrárberuházója elismerést kapta meg cégünk. Nagyon büszkék vagyunk az elismerésekre, melyek további motivációt adnak számunkra a következő évekre ahhoz a filozófiához, hogy „amit csinálunk, azt mi csináljuk a legjobban” és, hogy folyamatosan képesek legyünk felülmúlni a partnereink igényeit.

 

Címkék