Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

10 trend, amely meghatározza az életünket

10 trend, amely meghatározza az életünket
B3V3Z3T3M

Jövőre megtapasztalhatod a benned rejlő emberfelettit!

A Samsung Electronics Europe tíz olyan technológiai trendet leplezett le, amelyek jövőre nagy hatással lesznek az életmódunkra. A Samsung Design Europe és a Foresight Factory kutatóintézet által készített előrejelzés olyan kulturális és társadalmi átalakulásokat, valamint technológiai fejlesztéseket gyűjt össze, amelyek amellett, hogy meghatározzák vásárlási és munkahelyi szokásainkat, életvitelünket is megváltoztathatják.

A Samsung célja egy olyan jövő, amely mindenkinek csodálatos lehetőségeket kínál, ahol a saját korlátok átlépése természetes, és olyan dolgokat érhetünk el, melyeket lehetetlennek hittünk. A technológiától való félelem, valamint az azzal való versengés már a múlté: olyan korban élünk, amelyre az érzelmileg fejlett technológia jellemző. A mesterséges intelligenciával rendelkező termékek életvezetési tanácsadóinkká válnak, de segíthetnek kiszakadni a valóságból vagy éppen mélyebben megérteni azt. A személyes operációs rendszerek pedig olyan párbeszédet nyitnak ember és technológia között, amely segít áttörni határainkat, és egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy emberfeletti képességeket birtokolhassunk” – mondta el Camille Hammerer, a Samsung Design Europe vezetője.

A Samsung által jósolt trendek a következő évre:

1. Minimalizmus és rendrakás: Engedünk a csábításnak, és a rendetlenséget minőségre cseréljük. Eszményítjük majd a minimalista, elegáns dolgokat, amelyek nagy teljesítményűek, de egyszerű kivitelezésűek.

2. A kortalan társadalom: A jövőben a nyugdíjas korúak is élhetnek a technológia által nyújtott lehetőségekkel. A technológia elősegíti a kapcsolattartást, a tanulást, az alkotást, a hosszabb aktív életet és a nagyobb egészségtudatosságot, ezzel együtt azt is, hogy dacoljunk az öregedéshez kapcsolódó sztereotípiákkal.

3. A mesterséges intelligencia és az okos tanácsadók: A gépek nem csak a nyelvünket sajátítják el, hanem tanulnak is tőlünk, így abból merítve, amit a viselkedésünkből megértenek, okos tanácsadókká válnak.

4. Tedd jobbá az életemet!: Ahogy az életünk egyre rutinszerűbbé válik, a technológia használatával elmenekülhetünk belőle, vagy éppen javíthatjuk azt. A virtuális és a kiterjesztett valóságot egyesítő kevert valósággal a szórakoztatóipar, az utazás és a sport élményeinek új szintjét tapasztalhatjuk meg.

5. Történetkeresők: A személyes kiteljesedés egyre meghatározóbb, mivel egyre többen használjuk a technológiát arra, hogy a lehető legtöbbet hozzunk ki életünk minden percéből.

6. A viselhető eszközök új generációja: Túllépünk az egyszerű, viselhető kijelzőkön a hangulat és a környezeti feltételek észlelésére, valamint a teljesítmény és tanulás javítására képes, észrevétlen érzékelők felé. Megérkeznek a piacra a tudományos-fantasztikus irodalomba illő digitális tabletták és lenyelhető eszközök.

7. Hálózatba kapcsolt család: A jövőben szemtanúi leszünk, ahogy a növekvő számú, generációkon átívelő, hálózatba kapcsolt családok a technológia használatával legyőzik az érzelmi, anyagi vagy akár fizikai kihívásokat.

8. Több érzékszervre ható élmények: Az ízlelés, a szaglás, és a tapintás egyesül a vizuális ingerekkel, így egy több érzékszervre ható élmény jön létre.

9. Nanotechnológia a tévénkben: A nanotechnológia, ezen belül is a kvantumpont-részecskék lesznek az okos anyagok következő szupersztárjai. A várakozások szerint ezek az apró részecskék vezetnek el a következő generációs televíziós technológia, majd az egészségügy forradalmi újításaihoz.

10. Az elmét megtisztító csendes technológia: Napjainkban átlagosan 80 alkalommal pillantunk rá a telefonunkra1, azonban a csúcstechnológia itt is segítségünkre siet: a Gear IconX vezetéknélküli fülhallgató lehetővé teszi a maximális kikapcsolódást, anélkül, hogy elővennénk a telefonunkat.

 

1 A Foresight Factory kutatása a Samsung Electronics Europe számára