Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az újzene legkiválóbb alkotói az Átlátszó Hang fesztiválon

Az újzene legkiválóbb alkotói az Átlátszó Hang fesztiválon
  • 2017. 01. 04.

Az újzene legkiválóbb alkotói és előadói szerepelnek az Átlátszó Hang fesztivál idei programjában, amelyet január 6. és 15. között rendeznek meg Budapesten. A fellépők között lesz mások mellett az amerikai Ensemble Pamplemousse alkotócsoport, a görög ARTéfacts Ensemble és az észt zeneszerző, Liisa Hirsch is.

    Egy bombatámadás elronthatja az ember étvágyát? Ki az az Alex, akinek a kezéről egy zenekart neveztek el? Miért kezd hat európai zeneszerző a thivai női börtön lakói által rögzített hangokkal komponálni? Hogyan szól egy nagydob, ha egy köteg ceruzával rajzolnak rá? Milyen "szórakoztató komolyzenét" ír egy magyar zeneszerző egy osztrák együttes számára egy 1923-as szovjet némafilmhez? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, amelynek idei programja a hangversenyek mellett családi és felnőtt közönségnek szánt műhelyfoglalkozásból, előadásból, kiállításokból és filmvetítésből áll.


    Az előadásokhoz, koncertekhez kapcsolódóan a közönség az elhangzó darabokat, azok zeneszerzői elgondolásait kreatív részvétellel, irányított gyakorlatok által ismerheti meg, ezáltal is segítve a hozzáférést a kortárs kompozíciós zene sokszínű és innovatív világához. A Budapest Music Center könyvtárában elrendezett olvasósarokban a fesztiválon elhangzó művek partitúráit is tanulmányozhatják a zenekedvelők.


    A számos helyszínen - Hermina Galéria, Zeneakadémia, Trafó, Közép-Európai Egyetem (CEU), Szimpla Kert, Müpa, Auróra, BMC és Fuga - Budapest Építészeti Központ - megrendezett fesztivál célja, hogy új módszerekkel bemutassa és közelebb hozza a közönséghez kortárs komolyzenét. A programban kiemelt szerepet kapnak más társművészeti ágak, így az újzenei színház, a vizuális zene és a film is.


    Ősbemutatók mellett olyan régebbi műveket juttatnak el a közönséghez, amelyek a mai szerzők számára referenciaként szolgálnak, de Magyarországon kevésbé ismertek - olvasható a közleményben, amely felidézi azt is: az első Átlátszó Hang fesztivált 2013 januárjában a két kurátor, Horváth Balázs és Gryllus Samu ötlete nyomán szervezték meg.