Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Idén kilenc helyszínen várja a közönséget az Átlátszó Hang fesztivál

Idén kilenc helyszínen várja a közönséget az Átlátszó Hang fesztivál

 Idén már kilenc helyszínen várja a közönséget az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál péntektől január 15-ig koncertekkel, tárlatokkal és interaktív beavató foglalkozásokkal.

    Az elmúlt négy évben jelentősen bővült a fesztivál helyszíneinek száma, idén a Müpában, a Szimpla Kertben, a Közép-Európai Egyetemen (CEU) és az Aurórában is lesznek programok a Hermina Galéria, a Zeneakadémia, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Budapest Music Center (BMC) és Fuga - Budapest Építészeti Központ mellett.


    Gryllus Samu zeneszerző, a rendezvény egyik kurátora az MTI-nek csütörtökön elmondta: a rendezvényt azzal a céllal hozták létre Horváth Balázs zeneszerzővel, a fesztivál másik kurátorával, hogy teret adva az elmúlt 60-70 év új zenei kánonjának, bemutathassák a legújabb tendenciákat, műveket és előadókat Budapesten.


    Hozzátette: olyan darabokat kerestek, amelyeknek kapcsolódásuk van a vizualitáshoz, a színházhoz vagy egyéb társművészetekhez. A műveket, a kortárs zene világát a szélesebb közönség számára is  "átláthatóvá", világossá szeretnék tenni, ezért interaktív foglalkozásokon, az előadások előtt és közben is igyekeznek a szerzői szándékot különböző eszközökkel megmutatni.


    A fesztivál szerzői és előadói a világ különböző pontjairól érkeznek: a görög ARTéfacts Ensemble szombaton a Zeneakadémián, az Ensemble Pamplemousse (USA) alkotócsoport másnap a Trafóban szerepel.


    A Müpában 12-én az osztrák Ensemble Phace együttes Varga Judit zeneszerző 70 perces darabját adja elő, amelyet a bécsi Konzerthaus felkérésére írt egy 1923-ban készült szovjet némafilmhez.


    Az Aurórában 13-án a Buharov fivérek Király Ernőről készített portréfilmjét vetítik, majd a Zeneakadémia Társas Zene kurzusának hallgatóiból álló Dark Flow Ensemble és a német Alex's Hand lép színpadra.


    A Budapest Music Centerben 14-én a német Neue Vocalsolisten Stuttgart ad koncertet, amelyen többek között Bíró Dániel Péter Magyarországon még nem bemutatott Al Ken Kara című darabja is elhangzik - ismertette a részleteket Gryllus Samu.


    Az észt művekre épülő január 15-i esten a FUGA - Budapesti Építészeti Központban Liisa Hirsch és Märt-Mattis Lill kompozícióinak magyarországi bemutatója, Ülo Pikkov és Riho Unt kisfilmjei, továbbá Jaan Kaplinski írásai várják a közönséget Ajtony Csaba vezényletével, Menszátor Héresz Attila és a THReNSeMBLe közreműködésével.     


    A Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Fővárosi Önkormányzat és a magyarországi külföldi kulturális intézek támogatásával megvalósuló rendezvény további programjai között szerepel Dargay Lajos és Dargay Marcell pénteken nyíló kiállítása a Hermina Galériában, a CEU-n Ittzés Gergely és Lévay Jenő hang- és képversenye, a BMC-ben az Ensemble Pamplemousse tagjainak előadása, a Zeneakadémián a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kurzusának zárókoncertje Hudacsek László közreműködésével, a Szimpla Kertben Bali János analóg elektronikai zene-kurzusának záró koncertje, valamint Kis Dodó, Bali János, Bolcsó Bálint és Porteleki Áron improvizációi.