Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Alexa az autóban

Alexa az autóban

A Ford és az Amazon közös szolgáltatásával az autósok vezetés közben is vásárolhatnak vagy irányíthatják okosotthonukat

  • A Ford és az Amazon egyesítette erőit, hogy az emberek otthonról is kapcsolatba léphessenek autójukkal, vagy autójukból érhessenek el különféle szolgáltatásokat – és mindezt Alexa, az Amazon felhőalapú hangszolgáltatása segítségével
  • A Ford SYNC® 3 AppLink rendszeren keresztül az iparágban elsőként vehető igénybe Alexa segítsége, hogy a felhasználók hangoskönyveket hallgathassanak, helyi célállomásokra navigálhassanak, híreket kérjenek, zenét játsszanak le, vagy új tételekkel gyarapítsák Amazon bevásárló listájukat
  • Alexa segítségével a felhasználók a volán mögött ülve is vezérelhetik az internetre kapcsolt rendszereiket, például a világítást, a riasztórendszert, a garázskaput és más Alexa okosotthon-eszközeiket
  • Az elektromos autók tulajdonosai otthonukból is beindíthatják vagy leállíthatják a motort, nyithatják-zárhatják az ajtókat és ellenőrizhetik a jármű információit, például az üzemanyag szintjét vagy az akkumulátor töltöttségét

 

Az elmúlt évben vásárlók milliói kötöttek már barátságot Amazon Alexával; köztük azok, akik pont most kaptak karácsonyra egy Echo vagy Echo Dot eszközt. A Ford Motor Company és az Amazon új együttműködésének köszönhetően ezek az emberek hamarosan már Fordjukban is élvezhetik Alexa társaságát.

{gallery}

Alexa segítségével a Ford-tulajdonosok hangoskönyveket hallgathatnak, közeli célállomásokra navigálhatnak, vagy éppen árucikkeket rendelhetnek az Amazonról, és sok más szolgáltatáshoz hozzáférhetnek autójukból – otthonukból pedig távirányítással, hangvezérléssel indíthatják be járművüket, nyithatják-zárhatják az ajtókat, vagy ellenőrizhetik a járműinformációkat.

 

“A Ford és az Amazon egyetért abban, hogy kedvenc eszközeink és szolgáltatásaink elsődleges kezelőfelülete a hangunk legyen,” nyilatkozta Don Butler, a Kapcsolódó Járművek és Szolgáltatások részleg ügyvezető igazgatója. „Az emberek így otthonukban ülve is beindíthatják majd autójukat, a volán mögül pedig kezelhetik okosotthonuk rendszereit – hiszen mindez megkönnyíti az életüket.”

 

A Ford két lépésben vezeti be Alexa integrációját. Az első lépés már ebben a hónapban megvalósul: a felhasználók otthonuk kényelméből teremthetnek kapcsolatot autójukkal egy Alexa-eszköz (pl. az Amazon Echo, az Echo Dot vagy az Amazon Tap) segítségével. A második lépés nyárra várható; ekkor válik lehetővé, hogy a felhasználók vezetés közben, hangvezérléssel kapcsolódjanak Alexa számos szolgáltatásához, miközben tekintetüket mindvégig az úton, kezüket pedig a kormánykeréken tartják.

 

“Örömmel működünk együtt a Forddal, hogy az autón belül és az autón kívül egyaránt magasabb szintre emeljük a vezetés élményét,” mondta el Steve Rabuchin, az Amazon Alexa alelnöke. “Hiszünk abban, hogy a jövő az emberi hangé, és ez különösen igaz az autókra nézve. A vezetési élményt egészen különlegessé teszi, ha a volán mögött ülve beszédvezérléssel kezelhetjük okosotthonunkat, az autó szórakoztató rendszerét, vagy éppen összeállíthatjuk teendőink listáját. Már alig várjuk, hogy a Ford-tulajdonosok kipróbálhassák ezt a szolgáltatást.”

 

Alexa az autóban

A SYNC® 3 rendszerrel felszerelt Fordok vezetői már idén nyáron megkérhetik Alexát, hogy mondja el, milyen időjárás várható, vagy hogy zenét játsszon le, híreket keressen, új tételeket adjon Amazon bevásárló listájukhoz – és mindezt vezetés közben. Megkérhetik például Alexát arra, hogy írja fel a tejet vagy az ceruzaelemet a bevásárló listára, és ehhez nem kell toll után kotorászniuk.

 

Az iparágban elsőként a Ford SYNC 3 AppLink rendszer által kínált szolgáltatáshoz az autósnak csupán meg kell nyomnia a volánon található hangvezérlés-gombot és kimondani, hogy “Alexa” – és már következhet is a kérdés vagy az utasítás. A Ford jelenleg felhasználókkal folytatja a rendszer béta-tesztjét.

 

Az autóban ülve a vezető megkérheti Alexát, hogy keresse meg a kívánt célállomást. Alexa a jármű helyzetét ismerve találja meg a közeli helyeket. Az autós például mondhatja: “Alexa, találd meg a legközelebbi olasz éttermet.” Miután a vezető kiválasztotta a megfelelő helyet, Alexa továbbítja a címet a SYNC 3 navigációs rendszerbe.

 

Az emberek útközben is élvezhetik kedvenc olvasmányaikat. A Whispersync for Voice segítségével Alexa átvált az Audible hangoskönyv-felvételre, és onnan folytatja a történetet, ahol az korábban abbamaradt.

 

A vásárlók számos Alexa okosotthon-rendszerhez is hozzáférhetnek, autójukból szabályozva a világítást, a riasztórendszert, a hőmérsékletet és sok egyebet.
 

Alexa otthon

A Ford Focus Electric, a Fusion Energi és a C-MAX Energi modellek tulajdonosai elsőként csatlakozhatnak majd autójukhoz otthonukból a MyFord® Mobile technológia használatával.

 

Alexa segítségével a Ford plug-in elektromos járművek tulajdonosai otthonuk kényelméből vezérelhetik autóikat az Amazon Echo, az Echo Dot vagy az Amazon Tap eszközökkel. Alexával beszélgetve a következőket tehetik:

 

  • Beindíthatják vagy leállíthatják a motort
  • Nyithatják vagy zárhatják az ajtókat
  • Ellenőrizhetik a hatótávolságot és az akkumulátor töltöttségét
  • Ellenőrizhetik az üzemanyag szintjét
  • Összefoglalót kaphatnak az autó futásteljesítményéről

 

 

Otthon ilyen beszélgetéseket folytathatnak Alexával:

 

Felhasználó: “Alexa, kérd meg a MyFord Mobile-t, hogy zárja be az autómat.”

Alexa: “Zárási parancs elküldése az Ön autójának.”

 

Felhasználó: “Alexa, kérd meg a MyFord Mobile-t, hogy indítsa be az autómat.”

Alexa: “Indítási parancs elküldése az Ön autójának.”

 

Felhasználó: “Alexa, kérd meg a MyFord Mobile-t, hogy ellenőrizze, hány kilométert tehetek még meg az autómmal.”

Alexa: “Az Ön járművének töltöttségi szintje 83 százalék. Az elektromos hatótávolság 35 kilométer, az üzemanyaggal megtehető út 314 kilométer, az együttes hatótávolság 349 kilométer.”

 

Ide kattintva megtekintheti a videót, ami bemutatja az Amazon Alexa működését a Ford járműveiben.

 

SmartDeviceLink támogatás

Az Alexa autós integrálását szolgáló együttműködés során az Amazon felhasználta a Ford AppLink szoftverét, amely lehetővé teszi, hogy az okostelefonos alkalmazások kommunikáljanak a Ford SYNC 3 rendszerrel.

 

Az AppLink egy nyílt forráskódú SmartDeviceLink szoftver. Ez az egyre népszerűbb szabvány 2013-ban született, amikor a Ford nyilvánossá tette az eredeti AppLink kódot, arra bátorítva a többi autógyártót, hogy ők is alkalmazzák ezt a szoftvert, lehetővé téve a kompatibilis okostelefonos alkalmazások összekapcsolását saját csatlakozási rendszereikkel.

 

A Ford és Toyota (a SmartDeviceLinket elsőként alkalmazó autógyártó) éppen a napokban tette közzé, hogy négy másik autógyárral és több autóipari beszállítóval közösen megalapították a SmartDeviceLink Konzorciumot, ahová újabb tagokat várnak. Az Amazon is bejelentette csatlakozását a konzorciumhoz, hogy Alexa egyre több autós életét könnyíthesse meg.

 

A SmartDeviceLink Konzorcium folyamatosan fejleszti majd a nyílt forráskódú szoftvert, és elérhetővé teszi azt az alkalmazásfejlesztők és a szolgáltatók számára, hogy számos autómárka vásárlóinak is kínálhassák termékeiket.