Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Új csúccsal nyert Le Cléach

Új csúccsal nyert Le Cléach
  • 2017. 01. 19.

Armel Le Cléach új csúccsal győzött a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen: a francia hajós csütörtökön 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc után ért célba.

    Az eddigi rekordot a szintén francia Francois Gabart tartotta, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg. A földkerülő megmérettetésen eddig mindig francia siker született.


    A 39 éves Le Cléach - aki a legutóbbi két viadalon második helyen végzett - után várhatóan az éjszakai órákban fut be másodikként a brit Alex Thomson, akinek az elmúlt napokban még volt esélye megelőzni vetélytársát. 


    Fa Nándor továbbra is nyolcadik helyen hajózik, még 4577 mérföldre van a céltól a hazai építésű és fejlesztésű Spirit of Hungaryvel.


    A mezőnyt - amelynek utolsó tagja félúton jár Új-Zéland partjai és a Horn-fok között - eredetileg 29 hajó alkotta, de már csak 18 van versenyben.


    Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.