Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tesztelés 360-nal

Tesztelés 360-nal
 • 2017. 02. 05.

Január legvégén jutott el hozzánk tesztelésre a Ricoch Theta 360-as kamera - köszönhetően az infovilag.hu segítségének is.
 

A készülékről korábban annyit tudtam, hogy "senki másnak nincs olyan az országban csak a ... operatőrének/vágójának/szerkesztőjének/vezetőjének", aztán persze kiderült hogy az ismerőseim közül is több ember rendelkezik ilyen kis kütyüvel.  devil
Ez utóbbinak köszönhetően január legelején ki is próbálhattam, meg is nézhettem, mit is tud, hogyan is működik a kicsike. 
 

Bevallom, az első próbánál beleszettem és nagyon vártam, hogy eljusson hozzám tesztre!
 

Aztán végre eljött a nagy nap és átvehettem a tesztkészüléket.
Az eszközt már a Ricoh Hungary központi irodájában kicsomagoltam és azonnal bekapcsoltam, hogy lássam,hogyan világítanak a "visszajelző fények" a kezemben tartott Thetán.
Aztán gyorsan vissza a gyári csomagolásba, majd a kocsiba űlve újra meg kellett nézni, újra be kellett kapcsolni...
 

Első utam a Toyotához  vezetett, ahol Varga Zsombor, PR vezetővel volt egy rövid megbeszélésem, illetve időpontegyeztetésem a Sztráda Rádióban való látogatásával kapcsolatban.
Zsombor épp egy másik kollégával beszélgetett, amikor megérkeztem, így újra kezembe vettem az akkor már zsebemben tartott Ricoh Theta eszközt.
Persze, hogy megint bekapcsoltam és persze, hogy nyomkodtam a gombokat, váltogattam a fotó, illetve a videó mód között...

A Toyotától a Fast Hungary-hez vezetett az utam, ahol Pataki Lászlóval,a Casio órák egyik hazai képviselőjével volt egy megbeszélésem.
Természetesen büszkén mutattam Lacinak a legújabb tesztkészüléket, illetve, hogy hogyan is kell bekapcsolni...
 

A következő utam haza vezetett, ahol végre csatlakoztam az internetre a CAT S60 telefonnal (Igen, bármennyire is középkori, meg "oldszkúl", nincs mobilnetem!) és miután letöltöttem a Theta S applikációt az áruházból, már csatlakoztattam is a Ricoh Thetát a mobilhoz.
Az első döbbenet ekkor ért.
Majdnem kiejtettem a telefont a kezemből (Aminek mondjuk semmi baja nem lett volna, hisz' az S60 ütés és vízálló.), ugyanis a Ricoh Hungary előtt a kocsiban, a Toyota Magyarország székházában és a Fast Hungary központi irodájában is sikerült úgy fotókat és videókat készítenem, hogy arról nemis tudtam. laugh
(Legyen ez a magyarázat a hosszú bevezetőre...)
 

Az elkészült képeket és videókat az applikáció első megnyitásakor fedeztem fel.
 

Az appot letöltöttem egy másiktelefonra is és a Ricoh Thetát ahhoz az eszközhöz párosítva (Wi-fi-n keresztül, kb 10 másodperc alatt.) egy szelfibotra rögzítve mentem is ki a terszra, hogy onnan "lógassam ki" Mirkó kutyát a fűre és elkészíthessem a mobil segítségével az első tudatos fotókat, videókat. smiley

Íme: 

Másnap el kellett mennem a városon belül valahova, így eljött az ideje, hogy egy Lamax kiegészítő segítségével kipróbáljam, milyen is, ha az "anyósülésre ültetem" a 360-as kamerát.
Az eredmény nem lett teljesen az, amire számítottam, mivel a kamera jobban mozgott annál, mint amit terveztem, de összességében egy használható snitt készült.
Nézzétek csak!

A délutáni próba "még betegebbre" sikeredett, mivel Mirkó kutya, és egy újabb Lamax kiegészítő segítségével kedvenc blökink cipelte hátán a Ricoh Theta 360-as kamerát a szántóföldön sétálva/szaladva/ülve/állva. smiley

Szerdán újabb autós videók készültek a Honda Jazz-ben. Először a szélvédőről lefelé lógatva, majd a ugyanoda rögzítve, de a Thetát - és ezzel a két optika látószögét  - 90 fokkal elforgatva rögzítette 360-ban az utat a kamera.
Az első beállításnál az autó két oldala felé nézett a két lencse, a másodiknál pedig az autó eleje illetve az utastér közepe felé lett irányítva a "két szem".

Este, először a Sztráda Rádió, Infovilág című műsorának elejét örökítettük meg 360-ban...

...majd a sötétben a hazaúton is dolgozott a Theta.

Ez utóbbi felvételt visszanézve igencsak megdöbbentem, mivel nem számítottam arra, hogy ilyen minőségben rögzíti a történteket a kamera a kevesebb fényviszonyok közepette.

Másnap, egy újabb ötlettől vezérelve a középső kijelzőre lett "tappancsolva" a Theta, hogy onnan figyelje, mi is történik körülötte - ekkor még mindig a Honda Jazz volt a tesztautó.

És szinte el se' kezdődött a hét, máris elérkezett a péntek és jött az újabb tesztautó, ami az Opel Zafira. Gondolom, nem is kell magyarázni, hogy már az első úton dolgozott a Ricoh Theta - a szélvédőről lefelé lógatva.

Ha péntek,akkor Sztráda Rádió és a "Pro és kontra különkiadás"...

...illetve sorsolás a "Fárasztó vasárnap pénteken" című műsorban.

Utóbbi adásban fotók is készültek.

A készüléket nagyon egyszerű használni.
Az app segítségével indíthatjuk/leállíthatjuk a videó rögzítését, akár több méteres távolságból is.
(A "Pro és kontra különkiadás" című műsornál a stúdió ajtaján kívülről lett irányítva a Theta  -  kb. 8 méterről.)
 

Szintén az applikációnak köszönhetően az elkészült anyagokat percek alatt "át tudjuk húzni a mobilunkra" és onnan tudjuk megosztani a Facebook-on a twitteren az instagramon, illetve további közösségi oldalakon, vagy épp a youtube-on.
Az alkalmazás egyébként a videók, fotók utólagos szerkesztésében is segítségünkre van.

A Theta+ applikációval pedig további utólagos szerkesztési lehetőségeket érhetünk el.
 

Főbb jellemzők:

 • Szenzor felbontása: 12MP
 • Szenzor mérete: 1/2.3 (x2)
 • Videó felbontás: 1920x1080/30p
 • Felbontás: Full HD
 • Videó formátum: MPEG-4 AVC/H.264, audio: AA
 • Objektív fényerő: F:2 (7elem 6 csoportban)
 • Érzékenység: 100-1600 ISO
 • Tápellátás: beépített lithium akku
 • Memória: beépített 8GB
 • Csatlakozás: micro USB, micro HDMI
 • Méret: 44mm x 130mm x 22.9mm
 • Súly: 125g

 

A Ricoh Theta a hazánkban jelenleg elérhető 360-as kamerák közül tuti, hogy az egyik vezető!
Ha a tudását, kompatibilitását (Több más gyártó hasonló kamerájával szemben nem csak a saját márkás telefonnal párosítható!), kezelhetőségét és árát is figyelembe vesszük, akkor pedig ma a legjobb választás!