Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Februártól újra kéthavonta jelenik meg a Várak, kastélyok, templomok magazin

Februártól újra kéthavonta jelenik meg a Várak, kastélyok, templomok magazin

Február 16-tól újra kéthavonta jelenik meg a Várak, kastélyok, templomok című - az elmúlt három évben kizárólag évkönyv formában publikált - történelmi és örökségturisztikai magazin - közölte az orgánum felelős szerkesztője kedden az MTI-vel.

    Kósa Pál, a Kárpát-medence és a világ magyar vonatkozású épített örökségét bemutató magazin alapítója elmondta: a gazdagon illusztrált kiadványnak 2005-től, kilenc évfolyamon keresztül 54 száma jelent meg.

    Az olvasói szokások változása és gazdasági okok miatt az orgánumot 2014 és 2016 között három - egyenként mintegy 250 oldalas - évkönyvben publikálták - tette hozzá.

    A felelős szerkesztő kitért arra, hogy DVD-n is kiadták a három évkönyv és valamennyi lapszám összesen 3500 oldalas - mintegy 7500 fotót, korabeli rajzot és térképvázlatot tartalmazó - anyagát.

    Kiemelte, egy kiadóváltás tette lehetővé, hogy február 16-tól ismét kéthavonta megjelenő magazinformátumban válik elérhetővé a sajtótermék a Zöld Infó Média Kft. gondozásában és a Kárpát-medence Örökségturisztikai Alapítvány támogatásával.

    "Olvasóink, előfizetőink között sokan vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos papíralapú kiadványokhoz" - jegyezte meg.

    A Várak, kastélyok, templomok koncepciójára térve Kósa Pál ismertette: a magazin három állandó - Műhely, Krónika, és Útikalauz elnevezésű - rovatában olvashatóak kimondottan szakmai, ismeretterjesztő jellegű és történelmi cikkek, valamint "laikus érdeklődők" érdekes úti beszámolói is.

    Az orgánum egyúttal a régészek, történészek és épített örökséggel foglalkozó szakemberek többször egymással vitatkozó álláspontjainak is teret adott - közölte.

    A februárban megjelenő lapszámban a többi között a váci várról és székesegyházról tudhatnak meg részleteket az olvasók, akik a szlovákiai Znio vár palotájának 17. századból származó tervrajza alapján készült háromdimenziós modelljével is megismerkedhetnek, valamint interjút olvashatnak Major Balázzsal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetőjével.

    Kósa Pál beszámolt arról is, hogy március elsejétől archívumuk túlnyomó részét díjmentesen elérhetővé teszik a varlap.hu honlapon.