Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újra Budapesten találkozik a csúcsgasztronómia és a Nespresso kávéélmény

Újra Budapesten találkozik a csúcsgasztronómia és a Nespresso kávéélmény

Újra Budapesten találkozik a csúcsgasztronómia és a Nespresso kávéélmény

Michelin-csillagos magyar és olasz séfek, tökéletes étel- és italpárosítások, valamint különleges alkoholos kávékoktélok várnak ránk a Nespresso Atelier rendezvénysorozaton, amelyet idén második alkalommal rendeznek meg Budapesten. Az Atelier francia szó, jelentése műhely - ahol a vendégek nem csak kávé által ihletett csúcsgasztronómiai fogásokat kóstolhatnak, hanem betekintést nyerhetnek azok elkészítésébe is.

W:Marketing & PR HUMarketingProjects20172_AtelierKey visualFinalQM17015422-Atelier-promo-Keyart-A5-V2.jpgQM17015422-Atelier-promo-Keyart-A5-V2.jpg

A Nespresso 2008 óta a Bocuse d’Or kávépartnere, 2015 novemberétől pedig a Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany fokozatú támogatója. Az elmúlt években a kávékultúra és a fine dining több különleges alkalommal is találkozott: a Nespresso számos gasztronómiai rendezvényen volt jelen, ahol világszinten elismert séfek használták a Nespresso Grand Cru kávéit alkotásaikban.

Lyon, Tokió, London, Antwerpen és Stockholm – a korábbi években itt mutatkozott be az Atelier rendezvénysorozat, hogy aztán 2016-ban Magyarországon is sok rajongót szerezzen magának gourmet körökben. A tavalyi egynapos programon három hazai elismert séf, egy cukrász, egy sommelier és egy barista kápráztatta el különleges érzékszervi élményekkel és Grand Cru kávék felhasználásával készült fogásokkal a közönséget.

2017-ben még nagyobb szabású lesz az esemény, február 23-26. között már négynapos lesz a budapesti Nespresso Atelier. A napokat 3 különleges kávépillanat köré szervezik: brunch, ebéd, vacsora -, melyek fogásait minden nap más-más magyar és olasz Michelin-csillagos sztárséf készíti el. Az ízélmények kiteljesítésében egy sommelier és egy kávészakértő is a séfek segítségére lesz. A Nespresso Atelier szakértői között tudhatjuk többek között Sárközi Ákost (Borkonyha), Palágyi Esztert (Costes Restaurant), Segal Viktort, Ádám Csabát (Olimpia Étterem), Barna Ádámot (St. Andrea Wine & Gourmet Bar), Herczeg Ágnes borszakértőt és Nagy Zsolt kávészakértőt is.

A 4. nap estéjén, február 26-án öt, együtt összesen 8 Michelin-csillagot számláló séf többfogásos fine dining gourmet vacsorát készít a különleges esemény vendégei számára. A fogásokban központi szerepet kap a kávé, amely sokféle formában fordul majd elő a tányérokon, és messze túlmutat majd az eddig ismert alkalmazási területeken. A séfek mind egyetértettek abban, hogy a kávéhoz tökéletesen passzoló alapanyagok megtalálásakor szükség volt arra, hogy a sémákat eldobva bátran kísérletezzenek az ízekkel, hiszen sokszor a látszólag nem összeillő párosok alkotnak tökéletes ízharmóniát.

A nyolc-csillagos vacsora négy séfmestere között két olasz sztárséf is helyet kap majd: a két csillagos La Peca tulajdonosa és vezetője, Nicola Potinari; valamint Giancarlo Perbellini - a két, majd legújabb étterméért egy újabb csillagot szerzett - Casa Perbelli tulajdonosa. Sárközi Ákossal, Palágyi Eszterrel és Mészáros Ádámmal (Onyx) kiegészülve ez a különleges csapat alkotja meg az első nyolc-csillagos vacsorát Magyarországon.

 „Az Atelier különleges és fontos esemény számunkra, hiszen a kávé és a csúcsgasztronómia találkozása lehetőséget teremt arra, hogy gourmet csapatunkkal évről-évre olyat alkossunk, amelyre Magyarországon eddig nem volt példa. Izgalmas kihívás és kísérletezés ez a számunkra, valódi műhelymunka. A csapat minden tagja a tökéletes ízélményekre törekszik, hogy az Atelier során - mind az öt érzékszervet megmozgató - gasztronómiai élményt nyújthassunk a Nespresso Club tagoknak és vendégeinknek, amire még hónapok vagy évek múlva is emlékezni fognak” - mondta Szeles Dóra, a Nespresso marketing managere.

Idén a rendezvény az egyedülálló Gastro Experience Centerrel is kiegészül, amely nem csak a Nespresso Club tagok, hanem minden regisztrált érdeklődő számára elérhető lesz. A kiállításon a kávézás iránt érdeklődő látogatók interaktív módon ismerkedhetnek meg a kávé és a gasztronómia különleges kapcsolatával, melyet az ízek és illatok segítségével maguk is tapasztalhatnak. Szakértők iránymutatásával tehetik próbára kóstolási és asszociációs képességüket, valamint a fűszerek, a borok és a csokoládék világából kereshetnek „megfelelő társakat” a kávékülönlegességekhez.

W:Marketing & PR HUMarketingProjects20172_AtelierKey visualFinalQM17015422-Atelier-promo-Csoportkep-FINAL-NoFrame.jpgQM17015422-Atelier-promo-Csoportkep-FINAL-NoFrame.jpg

A Nespresso Atelier 2017 közreműködő szakértői:

Sárközi Ákos – Séf  

2010-től a Borkonyha séfje. Az étterem 2014-ben, konyhafőnöksége alatt szerzett Michelin-csillagot. A Konyhafőnök című gasztronómiai tehetségkutató televízióműsor negyedik szériájának zsűritagja.

Főzni a világ legegyszerűbb dolga, csak bátran kell hozzáállni. Édesanyámtól tanultam főzni, és a mai napig gyakran merítek ihletet a családi receptekből. A kávé számomra olyan, mint a bor: kifinomult és érzéki. A Borkonyhában egy ízekben gazdag konyhát viszek, amely a szabadságra épül. Ezt a szabad, ugyanakkor kifinomult világot szeretném majd megmutatni az Atelier eseményen az általam készített fogásokban.”

  Palágyi Eszter – Séf

Magyarország egyik legtehetségesebb női séfje, a Michelin-csillagos Costes konyhafőnöke. Több mint 10 fős csapatot vezet, szigorú, de igazságos főnök. Szabadidejében is szívesen foglalkozik gasztronómiával, azért lett séf, mert ez kapcsolja ki igazán. El sem tudja képzelni, hogy más szakmája legyen.

Szeretem a kávét a vadhúsokkal párosítani, éppen ezért az Atelier-n egy őz fogást fogok elkészíteni. Ebben a kombinációban most készítek ilyet először. Azért ezt választottam, mert éppen most nem szerepel nálunk az étlapon. Az egyszerű ízek vonzanak. Imádom a kávé illatát, igazi kihívás volt olyan receptet fejleszteni, amiben megmarad a kávé aromája és ízélménye.”

Segal Viktor - Séf, Gasztronómiai tanácsadó  

Az Atelier rendezvénysorozat házigazdája, a „Segal Viktor konyhája" elnevezésű élményvacsorák szervezője, 3 szakácskönyv szerzője. Több, mint 10 évet élt a Közel-Keleten, amelynek ízei és illatai jelentik számára a fiatalságot és az otthon ízeit.

„Tavalyhoz képest idén nehezebb dolgom volt a kávés receptek megalkotásakor, hiszen az ember mindig többet és jobbat szeretne kihozni magából, mint korábban. Idén is az alapanyagok és a kávé tökéletes harmóniájának megtalálása volt a cél, vagyis az, hogy amikor leteszem majd a tanyérokat az asztalra a vendégek elé, úgy érezzem, hogy azok pontosan olyanok, mint én. Bízom benne, hogy ez sikerül.”

  Ádám Csaba – Séf

Az Olimpia Étterem vezetője, akinek a szakmája egyben a hobbija is. Ha nem az étteremben van, akkor főzőiskolában tanít. Szenvedélyes listaíró, még a listáiról is listát vezet. Alaposan rákészül a főzésre, nem hisz az improvizációban. Számára az a legnagyobb elismerés, ha tele van az étterem.

Kávérajongó vagyok, az íze és az illata is elbűvöl. Az Atelier-re készített fogásokban többféle módon is megjelenik a kávé, van amiben főszereplő, másban inkább fűszer. A kávé mellett hangsúlyosak a szezonális hozzávalók. Izgalmas a kísérletezés, hiszen sokszor a látszólagos diszharmóniákból is nagyszerű ízkombinációk születnek.”

Barna Ádám – Séf  

A St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfje, 2016-ban elnyerte a Gault&Millau étteremkalauz „Az év felfedezettje” elismerését. Egyszerűen csak szeret főzni és jónak tartja, ha egy ételben van geg vagy meglepetés. A vasárnapi közös családi főzések mindig a hét fénypontját jelentik számára.

Az Atelier-n való részvétel előtt ritkán használtam kávét az ételeimben. A receptfejlesztés során döbbentem rá, hogy mennyi mindennel harmonizál jól. Borokhoz gyakran szoktam ételpárokat készíteni, ehhez hasonlóan sokszínű és kihívásokkal teli a kávés harmóniák felfedezése is.  Egy biztos: a sztereotipiákat el kell felejteni ahhoz, hogy új ízélményekre találjunk rá.”

  Herczeg Ágnes – Borszakértő

Az ország egyik legelismertebb és legképzettebb borszakértője.  16 éve foglalkozik borokkal. Három könyv szerzője, rendszeresen publikál különböző újságokban és magazinokban, bírál és előadásokat tart itthon és külföldön. A budapesti Metropolitan Egyetem szakvezetője és a tanácsadói testület tagja.

Hiszek benne, hogy az étel- és borpárosításoknál nem szabad klisékben gondolkodni, mert az ételek és a személyes preferenciák is sokkal színesebbek ennél. Az Atelier-n minden szempontból a tökéletes ízélményre törekszünk: aromákat, elkészítési módokat, struktúrákat és stílusokat hangolunk össze magyar és külföldi borokkal.”

Nagy Zsolt – Kávészakértő  

2009-ben csatlakozott a Nespresso csapatához, ahol azóta is töretlenül, szenvedélyesen igyekszik felfedezni a kávézás kultúrájának kulisszatitkait. Nemzetközi képzésen (Specialty Coffee Association of Europe – Sensory Skills Diploma) és hazai versenyen (World Cup Tasters Championship Hungary – 4. helyezett) szerzett tapasztalatait kamatoztatva merészen kísérletezik kávés italokkal, valamint étel-harmonizációkkal is.

Régóta szerettem volna alkoholos kávékoktélokat készíteni, idén az Atelier-n valóra válik ez a vágyam. A hideg kávéitalok minden esetben egy-egy étkezést  zárnak le, kiteljesítve a korábbi ízélményeket.”