Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Helytakarékos vasúti fékeket fejleszt a magyarországi vállalat

Helytakarékos vasúti fékeket fejleszt a magyarországi vállalat
B3V3Z3T3M

Knorr-Bremse Budapest részben hazai pályázati forrásból
Budapest, 2017. február 22. - Mintegy 270 millió forintot nyert el a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest vasúti fékek fejlesztésére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH). A projekt összköltsége meghaladja a 600 millió forintot. A Knorr-Bremse vállalatcsoport legnagyobb fékegység gyára és fejlesztő központja azt vállalta, hogy az elkövetkező két év során innovatív technológia alkalmazásával különleges, helytakarékos és kisebb súlyú fékrendszer elemeket fejleszt vasúti járművekhez.
A Knorr-Bremse Rail Systems Budapest – a Knorr-Bremse vállalatcsoport legnagyobb fékegység gyára és fejlesztő központja – mintegy 270 millió forintot nyert el az NKFIH által meghirdetett pályázaton vasúti fékrendszer elemek fejlesztésére. A teljes fejlesztési projekt összköltsége meghaladja a 600 millió forintot, amelyből a Knorr-Bremse Budapest helytakarékos és kisebb súlyú fékrendszer elemeket fejleszt olyan vasúti kocsik számára, amelyekbe az alacsony padló vagy a kerékpárszállító szakasz miatt a fékrendszer elemeit jóval kisebb helyre kell beépíteni. A Knorr-Bremse Budapest a pályázatában azt vállalta, hogy az innovatív technológiával készülő fékmechanikai és fékvezérlési komponenseket két éven belül kifejleszti és a prototípusokat le is szállítja. 
A legkorszerűbb vasúti járművekbe a fajlagos üzemeltetési költségek csökkentése érdekében minél több ülőhelyet terveznek be a járműgyártók. Emellett az utazóközönség igényeinek megfelelve akadálymentes, alacsonypadlós vasúti kocsikat építenek, amelyek gyakran kerékpárszállító szakaszokkal is el vannak látva. A projekt célja olyan műszaki megoldások kifejlesztése és alkalmazása az eddig tervezett és gyártott fékrendszerelemek újabb generációjaként, amely révén a fékvezérlést és fékmechanikát olyan helyre is be lehet építeni, ami eddigi nem volt lehetséges. A Knorr-Bremse Budapest a feladat megoldásához új alapanyagot, optimalizált gyártástechnológiát vezet be, új üzemi- és parkoló fékmodult, tuskós fékegységet fejleszt. Az új berendezésekkel szemben fontos elvárás a gyártás és az üzemeltetés során felhasznált nyersanyag és energia mennyiségének, így a termék karbonlábnyomának csökkentése is.
„A fejlesztéseket a saját kutató és fejlesztő bázisunk eredményeire és a Knorr-Bremse több évtizedes piacvezetői tapasztalataira építve végezzük majd el, a prototípusokat valós környezetben fogjuk tesztelni” – mondta el Tavaszi Tivadar, a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest ügyvezető igazgatója.  „Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk egyszerre van jelen a gyártás és a fejlesztés, így a mérnökeink nyomon követhetik, hogy a tervasztalon megálmodott berendezések hogyan válnak kézzelfogható termékekké.”
A Knorr-Bremse Budapest a világ legkorszerűbb vasúti járműveihez – például a japán szuperexpresszhez, a Shinkansenhez - fejleszt és gyárt egyedi megrendelés alapján fékeket és fékvezérlő szoftvereket. A vállalat Magyarországon több mint 20 éve van jelen és folyamatosan fejlődik. Tavaly és az idén is újabb termékek gyártása kerül át a budapesti céghez, így a munkavállalók létszáma is folyamatosan bővül.