Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Goodyear bemutatja az IntelliGrip Urban koncepcióabroncsot: okos gumiabroncs a jövő városi flottáihoz

A Goodyear bemutatja az IntelliGrip Urban koncepcióabroncsot: okos gumiabroncs a jövő városi flottáihoz
B3V3Z3T3M

A Goodyear IntelliGrip Urban koncepcióabroncsának célja, hogy megnövelt biztonságot és energiatakarékosságot nyújtson a jövő önvezető elektromos járművekből álló városi járműflottái számára.

 

 A 2017-es Genfi Nemzetközi Autószalonon a Goodyear bemutatta, hogy nézhetne ki a (nem is olyan távoli) jövő gumiabroncsa. Az IntelliGrip Urban koncepcióabroncsot a városi környezetben közlekedő jövő generációs önvezető elektromos „telekocsi” járművekhez tervezték.

 

Az igény szerinti közlekedés (vagy telekocsi) mint a taxi, az autóbérlés vagy a vezetés alternatívája már nem csak az Y-generáció kiváltsága. A telekocsi szolgáltatást az teszi minden korosztály számára vonzóvá, hogy azonnal, helyben elérhető és a fizetési lehetőségek is rugalmasak és kedvezőek. Nem csoda hát, hogy népszerűsége gyorsan növekszik. A városi élet elterjedésének tendenciája ideális környezetet teremt az ilyen új közlekedési módozatok térhódításához.

 

„Az IntelliGrip Urban koncepcióabroncs megalkotásakor a jövő városi autóira koncentráltunk, így azok műszaki jellemzői az üzemidő és az energiahatékonyság maximalizálását célozzák. Ez kulcsfontosságú a mobilitást mint szolgáltatást nyújtó szolgáltatók számára, hogy még több mobilitást kínáljanak ügyfeleiknek” – mondta Jean-Claude Kihn, a Goodyear EMEA elnöke.

 

A továbbfejlesztett Sensor-in-Tire technológiával felszerelt Goodyear IntelliGrip Urban gumiabroncsot úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen az önvezető járművek vezérlőrendszerével és növelje az utasok biztonságát. A koncepcióabroncs érzékeli az időjárási és útviszonyokat. Miután begyűjti ezeket a kritikus fontosságú adatokat, közvetlenül a jármű számítógépes rendszere felé továbbítja azokat, így a jármű optimalizálhatja a sebességet, a fékezést, a kezelhetőséget és a stabilitást.

 

Az önvezető flották eljövendő generációja komplex környezetben működik együtt a többi járművel, gyalogossal, valamint a dolgok internetét alkotó valamennyi elemtől érkező adatokkal. A Goodyear IntelliGrip Urban és az ahhoz hasonló gumiabroncsok döntő szerepet játszhatnak majd ebben a gyorsan fejlődő ökoszisztémában.

 

Ezenkívül a gumiabroncs magas és keskeny („Tall & Narrow”) kialakítása is a flottakezelők kényelmét szolgálja, mivel a gördülési ellenállás csökkentése révén nő az elektromos gépjárműflották energiahatékonysága és hatótávolsága városi környezetben. Az IntelliGrip Urban gumiabroncsokban alkalmazott érzékelő-technológia azt is lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy precízen beazonosíthassák és megoldhassák a gumiabroncsokkal kapcsolatos problémákat, még mielőtt azok felmerülnének. 

 

 

 

 

 

LEGFONTOSABB JELLEMZŐK ÉS ELŐNYÖK

 

Az IntelliGrip Urban segítségével valós időben figyelhetők a flottához tartozó járművek és gumiabroncsok, ami az alábbi jellemzőkkel párosítva versenyelőnyhöz juttatja és nyereségesebbé teszi a vállalatokat:

 

  • A Sensor-in-Tire technológia révén az önvezető autók jobban érzékelhetik az útviszonyokat, így nő az utasok biztonsága és nyugalma. A gumiabroncs és a jármű közötti felhőalapú információcseréből a teljes flotta profitálhat.

 

  • A proaktív karbantartás lehetővé teszi a flottakezelők számára, hogy pontosan beazonosíthassák és megoldhassák a gumiabroncsokkal kapcsolatos és egyéb lehetséges biztonsági problémákat, még mielőtt azok felmerülnének. Egyszerű és felhasználóbarát megoldás a gumiabroncsok teljesítményének maximalizálására és a proaktív karbantartás beütemezésére, mellyel csökkenthetők az üzemeltetési költségek és növelhető a flotta üzemideje, hatékonysága és fenntarthatósága.

 

  • A magas és keskeny kialakítás révén csökken a gumiabroncs gördülési ellenállása, ezáltal nő az elektromos gépjárműflották energiahatékonysága és hatótávolsága városi környezetben. A koncepcióabroncs alakja az aquaplaning elleni védelmet is szolgálja, így a Goodyear tervezői csökkenthették a gumiabroncson található mélyedések számát. Ezáltal nő a futásteljesítmény és csökken a zajkibocsátás.

 

A különleges kialakítású futófelület téli és nyári időjárási viszonyok között is ideális tapadást biztosít városi környezetben, így maximalizálva a flották üzemidejét és optimalizálva hatékonyságukat.