Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A locsolópénz akár 10 ezer forint fölé is mehet

A locsolópénz akár 10 ezer forint fölé is mehet
  • 2017. 04. 07.

4-5 ezer forint körül alakul a húsvéti vásárlói kosár játékokból a Formatex szerint

Az év második legkiemelkedőbb időszaka a Húsvét a Formatex tulajdonában lévő, 8 üzletből álló Játéksziget bolthálózatban, ahol a vásárlói kosárérték ebben az időszakban 4-5 ezer forint között alakul. A Formatex tavalyi éves forgalma közel 19%-kal nőtt a 2015-ös évi 3,91 milliárd forintról 4,64 milliárd forintra. A magyarországi húsvéti játék kiadások a közép mezőnyben helyezkednek el, az Egyesült Királyságban közel 10 ezer forint a vásárlói kosár, az USÁ-ban pedig 8-9000 forintot költenek játékra, Lengyelországban azonban gyereknapra kapnak értékesebb ajándékot a gyerekek, a húsvéti nyuszi átlagosan 2-3000 forintnak megfelelő kis ajándékot hoz.

A Formatex 1000 fő bevonásával készült felmérése rámutat, hogy a szülők nagyrésze interneten tájékozódik játékvásárlás előtt a játékokról. 42 %-uk építő játékokat vásárolna legszívesebben húsvétra, ügyességi és sportjátékot a válaszadók 36,5 %-uk, kézműves és barkács játékot 34,5 %-uk venne, táblás társasjátékkal 33 %-uk örvendeztetné meg gyermekét, babás-állatos szerepjátékra pedig 20%-uk költene. A legtöbben 2 és 5 ezer forint közötti értékű húsvéti ajándékot vesznek, de a válaszadók 14 %-a 5-7500 forint közé teszi az egy-egy csemetére költhető összeget, 17 % pedig úgy gondolja, inkább 1000-2000 forintot költ gyermekenként. A szülők harmada szerint a gyerekek 500 forint körüli locsolópénzzel térnek haza, minden ötödik megkérdezett úgy tudja, hogy akár 2-5 ezer forintot is hazavisznek a gyerekek, 10% szerint pedig 5-7500 forint is lapulhat a zsebükben. Néhány szerencsésebb gyereknek akár 10000 forint fölötti összeget is sikerül gyűjtenie.

 

Az éves forgalmunknak akár 15 százalékát is realizálhatjuk húsvét előtt az üzletekben és a webáruházban”– mondta el Borhi János, a Formatex ügyvezetője. „Az idei év legnépszerűbb játékai szerintünk húsvétkor a társasjátékok, közülük is a Fedőnevek, és a Squawk kirobbanó tojástojó társas, illetve a Hörcsögfalva lesznek. Természetesen a húsvéti szezon nagy slágerei továbbra is  a nyuszis, kisállatos Sylvanian Families termékcsalád új szettjei, de mivel a tavaszi szünet is egybeesik a húsvéti ünnepekkel, a kültéri játékok vásárlásának fellendülését is várjuk” – tette hozzá Borhi János.

 

A Formatex arra is kíváncsi volt, hogy mit csinálnak a családok a húsvéttal közel egy időben lévő tavaszi szünetben. A felmérés egyértelműen kiemelte, hogy a húsvét családi ünnep, a tavaszi szünetet sokan töltik családi kirándulással, vagy otthoni közös játékkal. A válaszadók 26 %-a nagyszülőkhöz, rokonokhoz is ellátogat a gyerekekkel, körülbelül ugyanennyien kertészkednek, de külföldi utazást csak a megkérdezettek 1%-a tervez, gyerekek nélkül pedig még ennél is kevesebb szülő pihen.

A Formatex Kft.-ről és a Játékszigetről

A Formatex Kft 1995-ben alakult családi vállalkozásként azzal a céllal, hogy a hazánkban akkor még alig kapható maketteket, illetve elkészítésükhöz szükséges kellékeket és kiegészítőket importáljon a magyar piacra. Modellszaküzletünk („Replica” néven) akkoriban nyitott és azóta is a modellezők, makettezők nem hivatalos „központi találkozóhelye” Budapesten.

A gyerekek életvitelében történt változások és az internet elterjedése nyomán a modellezés egyre kevésbé biztosított a cég számára stabil növekedési lehetőséget. Így 2000-ben a Formatex ígéretesebb piacok felé fordult. A modellezéssel rokon repülő játékok akkoriban nem voltak kaphatók Magyarországon. Egy egyszerű és versenyképes áron behozott hong-kongi termék hatalmas sikert aratott, a hipermarketek top 10 legnépszerűbb termékei közé emelkedve.

A kezdeti játékpiaci sikerek nyomán a Formatex további játékokat hozott Magyarországra, az erős marketing támogatásnak köszönhetően a Spin Master márka Air Hogs repülőjátékai hamarosan nagy népszerűségre tettek szert a gyerekek körében. Az elkövetkező években a cég további termékek disztribúcióját kezdte meg a Spin Master-től és sok neves nemzetközi gyártótól. Az elmúlt 10 évben a Formatex számos márkát épített fel Magyarországon, köztük a Bakugan, Moon Sand, Tech Deck, Aqua Beads, Fur Berries, Mighty Beanz, Terranator RC, Geomag, Sylvanian Families, Color Me Mine, Trash Pack és mások.

Ma a cég által importált márkák a vezető helyen állnak a hipermarketek, játékbolt hálózatok és 150-nél is több független játékkereskedő és webáruház választékában, valamint több eladási ponton Csehország, Lengyelország és Szlovákia területén.

A Formatex Kft töretlen fejlődésének legfőbb biztosítéka, hogy körültekintően alakítja ki választékát olyan termékekből, amelyek innovatívak és kiemelkedő játékélményt kínálnak a gyerekek számára, valamint erős marketing támogatást biztosít a forgalmazott márkáknak. A cég folyamatosan követi a világpiaci játéktrendeket, és ennek megfelelően alakítja ki sokszínű termékválasztékát az örökzöld, megújuló márkákból és a rövidebb élettartamú divatjátékokból. A Formatex Kft. a magyarországi játék piacon működő cégek rangsorában a harmadik helyen áll és az általa forgalmazott márkák a legkeresettebbek közt vannak a magyar piacon.

A Formatex 2012. nyarán vásárolta meg a Játéksziget üzletláncot. Az üzletek jelentős átalakuláson, arculatváltáson estek át. A Játéksziget országszerte 8 üzletet üzemeltet Budapesten négy bevásárlóközpontban: a Westendben, a MOM Parkban, az Árkád 2-ben és a Mammut 2-ben, valamint Pécsett és Győrben az Árkád, Debrecenben a Fórum, Egerben pedig az Agria Park bevásárlóközpontokban.  Játéksziget több mint 20 éve szolgálja ki vásárlóit, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Sok gyermeket látott felnőni, akiknek szülei itt vették a baba-, majd az ovis játékokat, és látta kisiskolásként, a saját maga által gyűjtött zsebpénzből az áhított játékot megvásárolni. Ezek a boldog pillanatok, a csillogó gyermek arcok látványa ösztönzi a Játéksziget csapatát a folyamatos megújulásra, az újabb és újabb gyermekrendezvények megszervezésére. Óriási játékválaszték várja az apró kezek érintését. Itt minden korosztály megtalálja a neki megfelelő játékot. A naprakész újdonságok mellett, a régi, jól ismert márkák is kibővített választékban találhatók meg a polcokon. A mindig mosolygós, kedves, magas szaktudással rendelkező eladók készséggel eligazítják a vásárlókat a játékok széles választékának útvesztőiben. A Játéksziget csapata folyamatosan arra törekszik, hogy minden vásárlója elégedetten távozzon az üzletből; ki azért, mert segítettek neki megtalálni a legmegfelelőbb játékot, ki azért, mert megmutatták neki a legjobb akciókat, ki azért, mert elmagyarázták neki a legújabb játékok működését, használatát, vagy egyszerűen csak azért, mert hasznos információt, tanácsot kapott.