Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Klein Dávid és Suhajda Szilárd elérte az alaptábort

Klein Dávid és Suhajda Szilárd elérte az alaptábort

A Magyar Everest Expedíció 2017 csapata megérkezett az 5344 méter magasságban található alaptáborba, így a két hegymászó, Klein Dávid és Suhajda Szilárd napokon belül elkezdhetik a táborlánc kiépítését.

    Az expedíció nyolc nap alatt közelítette meg a 2840 méteren található Luklából a déli alaptábort, hogy a szervezetüknek elég ideje legyen alkalmazkodni az egyre ritkább légkörhöz. 


    A magashegyi betegség tüneteinek enyhítésére és a szervezet alkalmazkodásának felgyorsítása érdekében kétszer tartottak pihenőnapot, valamint rövidebb akklimatizációs túrákat tettek. 


    A következő két hónapban a két hegymászó az alaptáborból fog több akklimatizációs körben egyre magasabbra mászni, hogy kiépítsék a táborláncot és szervezetüket felkészítsék a több mint 8000 méteres magasságra. 


    A "climb high, sleep low", vagyis mássz magasra, aludj mélyen elvnek megfelelően a hegymászók az egyes felsőbb táborok kiépítése után mindig visszatérnek majd pihenni a körülbelül 5300 méteren lévő ideiglenes otthonukba. 


    Az expedíció a déli oldalról közelíti meg a csúcsot, a csúcsmászás pedig saját becsléseik és a jellemző trendek szerint május második felében várható - közölte Prischetzky Réka, Klein Dávid kommunikációs menedzsere pénteken az MTI-vel.


    Az expedíció célja a Föld legmagasabb csúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) elérése oxigénpalack nélkül, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

Címkék