Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kitüntetéshullám a gyümölcsfa-kutatóknál

Kitüntetéshullám a gyümölcsfa-kutatóknál
  • 2017. 04. 09.

Az MKSZN szakértői sorra kapják az állami elismeréseket

 

Nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő kutatásaiért kapott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Szabó Tibor, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos tanácsadója. A szaporítóanyagok előállítását és forgalmazását végző társaság életében ez már a második rangos állami elismerés. Az agrárszervezet azonban nemcsak kiváló szakembereire lehet büszke. Kasztovszky Zoltán igazgatása alatt a legújabb meggytermesztési eredményekről szóló szakkönyv is megjelent, valamint számos sikeres export együttműködés valósult meg az ázsiai, amerikai és oroszországi régiókban.

{gallery}

Két év alatt két érdemkereszttel fejezte ki elismerését a magyar állam a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) kutatóinak munkásságáért. Szabó Tibor március 15-én a növényfajták nemesítésében elvégzett kutatásaiért kapott állami kitüntetést, azt megelőzően pedig Dr. Apostol János gyümölcsnemesítői munkásságát díjazták.

 

A tudományos tanácsadók állami elismerése mellett az agrártársaság a meggy tájfajták nemesítéséről, a meggytermesztés legújabb eredményeiről adott ki nagysikerű tudományos szakkönyvet. Az Újfehértón nemesített meggyfajtákról és a legmodernebb termesztéstechnológiákról szóló kötet szintén a frissen díjazott Szabó Tibor, valamint társai (Nyéki József, Soltész Miklós) szerkesztésében jelent meg, amit az MKSZN az őszi meggykonferencián nyújtott át a szakmának.

 

A kiadott szakkönyvekkel kapcsolatban Szabó Tibor elmondta: „A szakkönyv annyiban eltér az eddig kiadottaktól, hogy ebben most egy 47 tagú szerzőgárda fejtette ki jelenlegi legjobb tudását a meggy termesztésével kapcsolatban. Élenjáró meggytermesztők osztják meg tapasztalataikat az olvasókkal. Külön fejezet foglalkozik a legmodernebb német meggytechnológia ismertetésével, méghozzá német szerzők tollából.”

 

A különleges beltartalmi értékkel bíró, zamatos hazai meggy iránt egyébként külföldön is egyre nagyobb a kereslet, köszönhetően az intézmény-igazgató, Kasztovszky Zoltán sikeres tárgyalásainak, amelynek köszönhetően az elmúlt fél évben az MKSZN Chilében, Tatárföldön és Azerbajdzsánban is kísérleti ültetvényeket létesített, sőt az agrárvállalat Japánnal is megkezdte a tárgyalásokat.

 

A társaság vezetőjeként nagyon hálás feladatnak érzem a magyar nemesítés eredményét, képviseletét belföldön és külföldön, mivel ezek a világ élvonalába tartozó fajták. Bízom benne, hogy az idehaza jól szereplő gyümölcsfajták majd az eurázsiai, amerikai és orosz föderációs ültetvényeken is jól teljesítenek majd. Külön öröm számomra, hogy ennek a fajtaválasztéknak a jelentős részét intézetünk olyan jeles munkatársai nemesítették, mint Szabó Tibor vagy Apostol János”- nyilatkozta Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója.

 

 

Címkék