Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Programok Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Programok Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Versfelolvasás, homokanimáció, rajz- és szavalóverseny szerepel a költészet napi programok között Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

    Szolnokon a TISZApART Moziban április 11-én délután versfelolvasással  indul a költészet napi program, amelyen saját vagy ismert költők, írók alkotásaival lehet részt venni. Ezt követően Danyi Zsuzsanna és Nagy Katalin Matild a mesék és homokanimáció világába kalauzolja a közönséget.  Dian Róbert gitárműsora után Jenei Gyula, az Eső című irodalmi lap főszerkesztője saját verseiből olvas majd fel. 


    Zelei Gábor, a szolnoki Szigligeti Színház színművésze megzenésített verseket fog előadni az érdeklődőknek. Az égi vándor dala című, szintén megzenésített verseket tartalmazó összeállításban közreműködik Holló Eszter és Holló János. A nap végén Milosits Dániel, a szolnoki program szervezője és Nagy Éva Bernadett, Kívülbelül címmel saját verseiket mutatják be zenei háttérrel.  

   Törökszentmiklóson a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége miklósi csoportja, a Könyvbarát Kör, a Pro Bibliotecha Alapítvány és az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és kulturális Központ közös szervezésében április 11-én délelőtt verses könyvjelzőket osztanak a járókelőknek a könyvtár épülete előtt az intézmény munkatársai.  

   Délután elkezdődik az immár hagyomás maratoni versolvasás a könyvtár felnőtt részlegében. Ezt követően jeles évfordulókra emlékeznek: 2017 év Szent László éve alkalmából Szent László lovagkirályra, az 500 éves reformációra és a 200 éve született Arany Jánosra. A költészet napi program során Arany János életéről, munkásságáról készült totóval is várják az érdeklődőket, valamint közös versmondásra is invitálnak a szervezők.  

   Jászberényben Tar ágak-bogarak rácsai között... címmel versillusztrációs rajzpályázatot hirdetett a középiskolások számára a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria. A pályázóknak a 80 éve elhunyt József Attila költő, műfordító Ősz című költeményének hangulatát, üzenetét kellett ábrázolniuk. A március 31-ig  beérkezett pályamunkákból válogatott kiállítás megnyitójára és a pályázat eredményhirdetésére 2017. április 11-én kerül sor.

    Tiszafüreden a Kovács Pál Művelődési Központ hirdetett immár 27. alkalommal szavalóversenyt a tiszafüredi járás általános és középiskolai tanulói részére. A versenyen egy kötelező és egy szabadon választott művet kell előadni. Az öt korcsoportban az első három helyezettet díjazzák és kiosztanak két közönségdíjat is.


    A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik.