Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Hyundai győzelemmel és két dobogós helyezéssel zárta a Korzika Ralit

A Hyundai győzelemmel és két dobogós helyezéssel zárta a Korzika Ralit
  • 2017. 04. 11.

 

  • A Hyundai az FIA Rali-világbajnokság korzikai futamán magabiztos vezetéssel megszerezte idei első győzelmét, egyben elhódította a dobogó harmadik fokát is.
  • Hibátlan teljesítményével Thierry Neuville pályafutásának harmadik győzelmét könyvelhette el a Hyundai színeiben, 55 másodperces előnnyel megelőzve Sébastien Ogier-t.
  • Dani Sordo is csupán 1,3 másodperccel csúszott le a második helyről, de így is begyűjtötte első dobogós helyezését az idei szezonban. Hayden Paddon pedig a harmadik Hyundai i20 Coupe WRC vezetőülésében hatodikként ért célba

 

 

A Hyundai első győzelmét aratta a 2017. évi FIA Rali-világbajnokságon (WRC), miután Thierry Neuville az 5-ös számú Hyundai i20 Coupe WRC kormányánál elsőként ért célba a korzikai futamon.

 

Dani Sordo tette még emlékezetesebbé a ralit a csapat számára idei első dobogós helyezésével, miután magabiztos vezetéssel a harmadik helyen végzett, mindössze 1,3 másodperccel lemaradva a dobogó második fokáról. Ez az eredmény összességében a negyedik WRC győzelmet jelenti a Hyundai történetében és az ötödik kettős dobogós helyezést a csapat számára.

 

Hayden Paddon hatodikként fejezte be a versenyt, így mind a három Hyundai Shell Mobis World Rally Team legénysége célba ért a kimerítő korzikai versenyen.

 

Felérni a csúcsra

 

Látszólag kényelmes 39 másodperces előnnyel indulva vasárnap reggel, Neuville és navigátora, Nicolas Gilsoul igyekezett bebiztosítani előnyét a második helyen álló Sébastien Ogier-vel szemben.

 

A keskeny, kanyargós hegyi utakon vezető 53,78 kilométer hosszú Antisanti-Poggio di Nazza-n, a verseny leghosszabb szakaszán, a belgák a hétvégén immár negyedik szakaszgyőzelmüket gyűjtötték be.

 

Miután Ogier-nek gondja akadt a 9. speciális szakaszon, Sordo és navigátora, Marc Martí a második lett a nap végén, ezzel feljöttek csapattársaik mögé az összesített eredménytáblán. A spanyolokat csupán 2,5 másodperc választotta el a harmadikként szorosan mögöttük haladó M-Sport legénységétől a gyorsasági szakasz előtt. Az izgalmas végjátékban végül Ogier futott be másodikként, így a spanyoloknak meg kellett elégedniük a harmadik hellyel.

 

Sordo a gyorsasági szakaszon elért negyedik helyezésével két extra pontot gyűjtött, míg az ötödik helyen végző Neuville megőrizte eddigi gyorsasági szakasz pontjait.

 

Miután az első négy futamon négy különböző győztes született a WRC 2017. évi futamain, a bajnokságban a küzdelem valóban teljesen nyitott. A Korzikán elért 1-3 helyezésekkel a Hyundai a második helyre jött fel a gyártók rangsorában, 24 pontra csökkentve az első helyezett előnyét. Neuville a mostani hétvégén begyűjtött 26 pontjával a versenyzők rangsorában a harmadik helyre lépett előre.

 

Csapatnapló: Neuville/Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)

 

Miután Monte-Carlóban és Svédországban már megmutatták, hogy megvan bennük minden, ami a győzelemhez szükséges, a Neuville - Gilsoul páros végre elhódította a győzelmet Korzikán. Félretették a szezon két nyitó futamán elszenvedett csalódásaikat és a belga párosra ezek után érdemes lesz odafigyelni 2017-ben.

 

Neuville a következőképpen kommentálta az eredményt: „Csodás érzés, hogy győztünk itt, Korzikán a hétvégén. Biztos vagyok benne, rengetegen vannak, akik együtt örülnek velünk, nem is beszélve a teljes Hyundai csapatról. Nagyon sok támogatást kaptam tőlük Monte-Carlo és Svédország után, és most igazán boldog vagyok. Ez a győzelem a miénk! Nehéz kezdés volt, apróbb problémákkal küzdöttünk pénteken, de sikerült mindent megoldani és még erősebben visszatérni. Dani harmadik helyezésével elegendő számú pontot gyűjtöttünk, hogy visszatérjünk a címért folyó küzdelembe. Hihetetlen volt ez a hétvége számunkra.”

 

Csapatnapló: Sordo/Martí (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)

 

Sordo és Martí bátor vezetéssel első dobogós helyezésüket érték el a szezonban, harmadikként zárva a versenyt, bár nekik is adódtak gondjaik a hétvége során. A 2014/2015-ös németországi és a 2015/2016-os spanyolországi után ez pályafutásuk ötödik dobogós WRC helyezése a Hyundai színeiben.

 

Sordo a következőket mondta: „Tudtuk, hogy ma nehéz lesz megtartanunk a második helyet, miután megörököltük Sébastien-től az első szakasz után. Nyomtuk, amennyire bírtuk, de így is boldog vagyok, hogy sikerült felállni a dobogóra a hétvégén. Furcsa verseny volt és néha szinte szerencsejátéknak tűnt, az érzetünk az autóban nem egyezett meg az egyes szakaszokon elért eredményeinkkel. Mai célunk a harmadik hely megvédése volt, ebből a szempontból tehát elmondható, hogy a küldetést sikerrel teljesítettük. Nagy siker ez a csapat számára és most már van mire építenünk a következő, murvás versenyen.”

 

Csapatnapló: Paddon/Kennard (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)

 

A Korzika Rally nem volt könnyű Paddon és navigátora, John Kennard számára, az újzélandi kettős ugyanis mind a tíz szakaszon a megfelelő tempóért küzdött. Annak ellenére, hogy a korzikai aszfalton nyújtott tavalyi teljesítményükön sikerült kissé javítaniuk, meg kellett elégedniük a hatodik helyezéssel.

 

Paddon szerint: „Az utolsó reggel során csak arra koncentráltunk, hogy befejezzük a versenyt és szerezzünk még néhány pontot. Tanulságos hétvége volt számunkra, de meg kell találnunk a pozitív oldalát is. Még ha a végeredményből nem is látszik, de közelebb kerültünk az élmezőnyhöz és javítottunk a tavalyi versenyen elért eredményeinken. Természetesen még rengeteget kell tanulnunk, de haladunk előre. Most a következő versenyre kell figyelnünk, mely egy öt murvás versenyből álló sorozat kezdete lesz. Argentína fekszik nekünk, ezért bízom benne, hogy jobb helyezéseket érünk majd el a következő versenyeken. Gratulálok Thierry-nek és Nicolas-nak – és persze mindenki másnak is Alzenau-ban – a győzelemhez.”

 

Minden, ami jó…

 

A Hyundai vasárnapi eredményei régóta várattak magukra, azok után, amilyen versenyképes teljesítményt a csapat Hyundai i20 Coupe WRC autói ebben a szezonban idáig nyújtottak. A csapat most már 24 szakaszgyőzelemmel rendelkezik a 2017-es évben és a negyedik olyan gyártó, akinek sikerült ilyen sok versenyen diadalmaskodnia.

 

A csapat vezetője, Michel Nandan a következőképpen kommentálta a hírt: „Azt mondják, a türelem rózsát terem, és ez esetünkben nem is lehetne igazabb. Ez a mostani eredmény fantasztikus és végtelenül boldog vagyok, amiért végre sikerült elérni az eredményt, amiért olyan keményen dolgoztunk egész szezonban. Remélem, ez csak az első volt és még sok követi ezt idén. Thierry és Nicolas nagyszerű hétvégét tudhat maga mögött, a bonyolult pénteki indulás után megmutatták, milyen kitartóak tudnak lenni. Négy szakaszgyőzelmükkel és eltökéltségükkel igazán lendületbe jöttek, míg mások problémákkal küzdöttek. Teljesen megérdemelik a győzelmet és ez kárpótolja őket, amiért balszerencsések voltak Monte-Carloban és Svédországban. Nagyszerű látni, hogy Dani és Marc az idén először megint a dobogón állnak. Az idei bajnokság különösen szorosan alakul a gyártók között, így aztán nem pihenhetünk. Argentína következik – ami kellemes emlékeket ébreszt bennünk Hayden és John múlt évi győzelme okán – és továbbra is ebbe az irányba kívánunk haladni. Egyelőre ízlelgetjük a győzelem édes ízét.”

 

A következő rali

 

A hónap folyamán a 2017. évi FIA rali világbajnokság visszatér a tengerentúlra az 5. versenyre, az Argentin Ralira, ahol a Hyundai egy évvel ezelőtt győzni tudott. A 18 szakaszból álló murvás pályán a versenyt április 27-30 között rendezik.

 

Végleges összesített sorrend  - Tour de Corse (Kozika-rali)

 

1

T. Neuville

N. Gilsoul

Hyundai i20 Coupe WRC

3:22:53.4

2

S. Ogier

J. Ingrassia

Ford Fiesta WRC

+54.7

3

D. Sordo

M. Martí

Hyundai i20 Coupe WRC

+56.0

4

J. M. Latvala

M. Anttila

Toyota Yaris WRC

+1:09.6

5

C. Breen

S. Martin

Citroën C3 WRC

+1:09.7

6

H. Paddon

J. Kennard

Hyundai i20 Coupe WRC

+2:16.3

7

A. Mikkelsen

A. Jaeger

Škoda Fabia R5

+8:10.7

8

T. Suninen

M. Markkula

Ford Fiesta R5

+9:17.0

9

S. Sarrazin

J. J. Renucci

Škoda Fabia R5

+9:23.6

10

Y. Rossel

B. Fulcrand

Citroën DS3 R5

+12:57.1

 

 

A 2017. évi FIA rali világbajnokság állása – pilóták szerint

A 4. futam után

 

1

S. Ogier

88

2

J.M Latvala

75

3

T. Neuville

54

4

O. Tanak

48

5

D. Sordo

47

6

C. Breen

33

7

K. Meeke

27

8

H. Paddon

25

9

E. Evans

20

10

A. Mikkelsen

12

11

S. Lefebvre

10

12

J. Hänninen

9

 

A 2017. évi FIA rali világbajnokság állása - gyártók állása

A 4. futam után

 

1

M-Sport World Rally Team

129

2

Hyundai Motorsport

105

3

Toyota Gazoo Racing WRC

79

4

Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team

71

 

 

Az eredményeket a FIA-nak még hivatalosan is meg kell erősítenie.