Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Óra búvároknak, búvárszemmel - Casio G-Shock Frogman Premium GWF-D1000B-1ER teszt

Óra búvároknak, búvárszemmel - Casio G-Shock Frogman Premium GWF-D1000B-1ER  teszt

A Casio mélységmérős óráját tesztelte a divecenter.hu csapata.

A Casio G-Shock Premium GWF-D1000B-1ER óra azzal büszkélkedik, hogy nem csak stílusos, sok funkcióval felszerelt sportóra, még búvárkodásban is jó társunk lehet- még a nevébe is belecsempészték a Frogman szót.

Az óra igazán elegáns díszdobozban érkezett, aztán azt kinyitva láthatóvá vált, hogy ez tényleg egy karóra, ahhoz megfelelő méretű kijelzővel. Ez a hétköznapokban nem is gond, de sejthető, hogy a víz alatt a búvárok igen jelentős része számára nem lennének elég nagyok a számok.

Természetesen vízálló, emellett zafír üveggel, tájolóval, hőmérővel szerelték fel. Nyilván mondani sem kell, hogy rendelkezik stopperrel és más hasonló üzemmódokkal, amik ma már elvárhatóak egy ilyen órától.

Meglehetősen hosszú és részletes leírást kellett átböngésznem ahhoz, hogy megtaláljam a búvár funkciót. Itt meg is kell állni a pillanatra: ez egy mélység- és időmérésre alkalmas óra, nem pedig búvárkomputer, dekompressziós értékkel nem számol. Kiegészítő műszerként lehet használni vagy ha valaki terv alapján merül, de a kedvtelési búvárok számára búvárkodáshoz még mindig sokkal inkább búvárkomputert javasolnék. 

A búvár üzemmódot merülés előtt kell aktiválni, még a felszínen kell elindítani a mélységmérést, szemben a búvár műszerek vízre aktiválódásával. Ez végülis érthető, nem kell, hogy az ember hétköznapokban viselt órája minden kézmosáskor vagy esőben átváltson bűvár üzemmódra, csak ha valaki merülés előtt elfelejti ezt bekapcsolni (és lássuk be, ez igen gyakran előfordulhat), 7-8 méterről már nem úszik vissza a felszínre, hogy aktiválja a mélységmérést. 

De ha ezt merülés előtt megtesszük, van egy pontos mélység- és időadatunk, az óra eltárolja a merülési adatokat, ezeket a memóriából ki is lehet bányászni. 

Tulajdonképpen nincs is nagy gond ezzel az órával, ha valakinek tetszik ez a sportos, robosztus stílus, és merülés közben is rajtunk maradhat. A komputernek semmiképpen sem alternatívája.

Inkább javasolnám sportos karórát kereső embereknek, akik mellesleg esetleg búvárok is, mint búvároknak, akik időnként órát is hordanak.

 

Specifikációk:

Tok formája Kerek tok
Vízállóság 20 BAR - 200 méter vagy több
Tok színe Fekete
Tok anyaga Műanyag
Szíj színe Fekete
Szíj anyaga Műanyag
Szerkezet Napelemes
Számlap színe Fekete
Kijelző Digitális
Üveg anyaga Zafír kristályüveg
Ébresztés Kombinált ébresztés
Megvilágítás Van
Visszaszámláló Van
Holdfázis és/vagy ár-apály kijelzés Van
Naptárszerkezet Teljesen automatikus naptár
Hőmérő és/vagy légnyomásmérő Hőmérő
Rádiójel vezérlés Rádiójel vezérelt
Stopper Stopper funkció
Mélység- és/vagy magasságmérő Mélységmérő
Iránytű Van
Modell G-Shock FROGMAN
Ütésálló tok Az óra tokozásának kialakítása révén ellenáll a kívülről érkező erősebb környezeti behatásoknak (ütődés, stb.)
20 BAR nyomásig vízálló Az óra 20 BAR nyomásig ellenáll a víz nyomásának. Úszni, fürdeni nyugodtan lehet az órában
Rádiójel vezérlés Egy beépített rádiójel vevő teszi lehetővé, hogy órája mindig a pontos időt mutassa.
Búvár funkció Mérési tartomány:0 m -80 m. Merülési idő akár 6 óra időtartamban. Automatikus mérés kezdete 1,5 méter mélység után. A felszínen eltöltött idő kijelzése maximum 48 óra időtartamban. Túlzott emelkedési sebesség riasztás.
20 búvár tevékenység naplózása Az óra naplózza a tevékenységeket ( merülés időpont merülési idő, a maximális mélység, és a legalacsonyabb vízhőmérséklet)
Egyszerű, digitális iránytű Egy gomb megnyomásával a kijelzőn megjelenik egy szimulált iránytű, amelyről leolvasható az északi irány, valamint megjelennek a fő égtájak is. A készülék megmutatja az északi iránytól való eltérést is, fokokban kifejezve.
Hőmérő Az óra kijelzi az aktuális hőmérsékletet. Mérési tartomány:-10 és 60 ° C
Időbélyeg 20 pillanatkép készítése dátum és idő, víz mélysége és hőmérséklete vízmélység mérés, iránytű és hőmérséklet naplózása
Holdfázis adatok Megadott időpontra az óra kiszámolja és grafikusan megjeleníti a holdfázist.
Műanyag óraszíj Az óraszíj műanyagból készült
Műanyag és acél kombinációs tok Az óra tokja kombinált
Ár-apály adatok Az óra a Föld megadott tengerpartjára kiszámolja a dagály és az apály idejét.
Világidő Az óra kijelzi a világ nagyobb városainak, speciális területeinek pontos idejét.
Stopper 1/100 másodperces stopper; maximum 100 órás mérési idő
Visszaszámláló riasztás Maximum 24 óra időtartam
5 egymástól független napi ébresztés ismétléssel Az órán több, egymástól független ébresztési időpontot állíthat be. Az ébresztési időpontok elérésekor az óra jelez.
Elem töltöttségi szintjének jelzése Van
Teljesen automatikus naptár Az óra a napot automatikusan a hónapoknak, éveknek esetlegesen a szökőéveknek is megfelelően lépteti.
12/24 órás kijelző Az időt a digitális kijelzőn 12 és 24 órás formátumban is megjelenítheti
AUTO-LED világítás A könnyebb leolvashatóság megsegítésére az AUTO-LED funkció automatikusan megvilágítja a számlapot, ahogy órát maga felé fordítja
Solar funkció Az óra beépített napelem segítségével működik, egyéb elem nem szükséges hozzá. Egy teljes feltöltés után akár 23 hónapig is működőképes.
Zafír kristályüveg A legkeményebb üveg típus, mindennapi használat során nem karcolódik.
Energiatakarékos funkció Van
Méret 59,2 × 53,3 × 18 mm
Súly 141g
Garancia 2 év
Csomagolás Gyári doboz