Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ferenc pápa jóvoltából strandolhatnak idén a fogyatékkal élők a római tengerparton

Ferenc pápa jóvoltából strandolhatnak idén a fogyatékkal élők a római tengerparton

Ferenc pápa jóvoltából strandolhatnak idén a fogyatékkal élők a római tengerparton, a katolikus egyházfő kifizette ugyanis a térség egyetlen akadálymentesített strandjának bérleti díját erre az évre - olvasható a Vatikáni Rádió honlapján.

     Lazio tartományban a Rómától mindössze 15 kilométerre fekvő Focene tengerpartján működik La Madonnina néven az egyetlen olyan strand, ahol akadályok nélkül lehet eljutni a vízig. Műanyagpallók, rámpák vezetnek a parkolótól a napernyőkig, speciális guruló strandszékekben lehet eljutni a vízig. Önkéntesek kísérik és segítik a fogyatékkal élőket a strand egész területén. 


    A strand üzemeltetése azonban sokba kerül, és a Gonzága Szent Lajos - A Szeretet Műve elnevezésű egyesület időnként küszködve tartja fönn ezt a partszakaszt, amelyet ők tisztítottak meg a szeméttől, hogy azok is élvezhessék, akik máshol nem tudnának strandolni.


    A környékbeliek által speciális strandnak nevezett fürdőhely 2012-ben létesült, amikor a focenei plébános, a Gonzága Szent Lajos egyesület és néhány önkéntes a Karitász közreműködésével elhatározta, hogy megtisztítja az elhagyatott partszakaszt a papírszeméttől és üvegdaraboktól, hogy ott egy mindenki előtt nyitott strandot hozzanak létre.


    Nem akarták, hogy a hely egy gettó legyen, ezért a strandot bárki látogathatja, a vendégek 90 százalékának nincsenek is mozgásszervi problémái, az általuk kifizetett belépődíjat visszaforgatják a projektbe.


    Az akadálymentes strandon az Olasz Paralimpiai Úszószövetség orvosi ellátást biztosít a fürdőzőknek, szakorvosok és erre kiképzett úszómesterek várják a mozgássérülteket. 


    Ferenc pápa adományát főalamizsnása, Konrad Krajewski érsek juttatta el az érintettekhez. 


    "A szombat-vasárnapi belépőjegyekből képtelenség előteremteni a működtetési költségeket, a bérleti díjat, a karbantartást, az akadálymentesítő pallók felújítását. De most a pápa ajándékával szorongás nélkül állunk a szezonnyitás előtt, a bérleti díj egy évre rendezve van" - idézi a rádió Massimo Consolaro focenei plébánost, a strand ötletgazdáját és felelősét.


    A La Madonnina-strand eddig hatezer fürdővendéget fogadott.

Címkék