Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem zenei programok a jubileumi Szigeten

Nem zenei programok a jubileumi Szigeten

Nem zenei programok

Nagy Utcaszínház – Aerial Jockey Strada (E-ARG)/Collectif Arbuste (F): LATALAYA

Az idei évben a Nagy Utcaszínház egy különleges, kifejezetten a Szigetre készült műsorral kedveskedik a Szabadság Szigete lakóinak. Két kiváló társulat, a francia Collectif Arbuste és az argentin/spanyol Aerial Jockey Strada tagjai dolgoznak azon, hogy egy kifejezetten látványos és emlékezetes előadással kápráztassák el a látogatókat minden este két alkalommal az A38 melletti réten.

A közös produkció két különálló show, a Collectif Arbuste INSTRUMENTARIUM nevű műsorának, valamint a barcelonai csapat ETERFEEL című előadásának ötvözete, mely futurisztikus hangulatával egyenesen a jövőbe repít. Akrobatikus légi mutatványok és élő, ütős hangszereken alapuló modern elektronikus zene találkozik az előadás középpontját képező torony körül földön és levegőben, az élményt pedig az extrém kompozíciót kiemelő fények teszik teljessé.

Cirque du Sziget

A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkusz produkciókat állít színpadra. Az egyre növekvő érdeklődés kiszolgálására idén már egy majd’ 1000 főt befogadni képes sátrat állítottak fel, a szabadtéri színpad mellett, s a fesztivál fennállásának 25. évfordulója alkalmából az eddigieknél is sokszínűbb és nemzetközibb program állt össze.

Az ifjabb nemzedék képviseletében a Baross Imre Artistaképző tanulói mutatják be legújabb műsorukat minden délután. Ezt a spanyol Compañia Vavel Circus társulatának Garbuix című előadása követi, amelyet már csak azért is nagy kár lenne kihagyni, mert az öt hölgyből álló csapat legalább akkora unikumnak számít, mint előadásmódjuk sajátos hangulata. Őket nem is egy, hanem egyből kettő, a legjobbak között számon tartott társulat követi Kanadából: a Machine de Cirque társulat azonos című produkciója, illetve a Cirque Alfonse Barbu című előadása zárja a sátor programját.

A Cirque du Sziget szabadtéri színpadán ezúttal is olyan produkciók kaptak helyet, melyek könnyűszerrel képesek megteremteni azt a különleges hangulatot és egyedi interakciót a közönséggel, ami ezt a helyszínt annyira jellemzi. Itt minden nap 16:00 és 21:00 között nevethetnek és ámuldozhatnak a Szitizenek a kenyai The Black Blues Brothers, az olasz Circoriccio és Dario Rossi, vagy éppen a québeci Mr. Banana Show előadásán. A szabadtéri színpad műsorát minden nap fél órás tűzzsonglőr-show zárja.

Fidelio Színház- és Táncsátor

Az idei Színház és Táncsátor még több helyszínnel és programmal várja a szigetlakókat, mint a korábbi években. A sátor programja a nemzetközi kortárstáncvilág igazi nagyágyúit mutatja be. A francia Compaigne Käfig társulat Pixel című előadása egy elképesztő, 3D-s illúziókkal teli térben játszódik, a technika és a kortárstánc ötvözésének egy igazán egyedi kombinációjával napjaink egyik legkísérletezőbb és leglátványosabb produkciója. A svájci Compaigne 7273 hullámzó és kecses koreográfiája a zene és a mozgás tökéletes harmóniáját mutatja meg, míg a francia Compaigne Thor tizenegy meztelen férfi táncosa az egységről, a csoportdinamikáról és annak harmóniájáról szól. A híres dél-afrikai táncos és koreográfus, Dada Masilo a balett történetének talán legismertebb műve, A hattyúk tava kortárs feldolgozását hozza el a Sziget színpadára. A sátor magyar fellépőkben sem szűkölködik– többek között látható lesz Nagy Fruzsina, Halas Dóra és a Soharóza, az idei év során a Trafóban minden alkalommal teltház előtt játszott Tabu Kollekciója, mely egy őrült divatbemutató és kórusmű keveréke, ami a kényes témákat állítja középpontba. A Duda Éva Társulat Breathe! című produkciója dinamikus, személyes vallomásokkal teletűzdelt improvizáción alapul, a küzdelem és a szabadság útvesztőit feldolgozó mű végeredménye egy közös áramlás, egyetlen nagy lélegzetvétel.

A sátor az esti idősávban is bőven tartogat meglepetéseket. A spanyol Animal Religion előadásának középpontjában a nemek közti különbségek, a férfi és a női szerepek állnak.
Igazi egzotikus csemegét tartogat a kortárstánc iránt érdeklődők számára a szenegáli
Cie Diagn’Art társulata, ahol a táncosok egy változó társadalom mindennapjain keresztül mutatják be a kétségbeesést, az örömöt és az ünneplést. A Norvégiában élő izraeli művész, Yaniv Cohen koreográfiáját a kézi kamerával felvett interjúk teszik teljessé, hiszen a darab során a táncosok állandó interakcióban állnak a kivetítővel, ahol Yaniv beszélgetőpartnerei arról mesélnek, mit jelent számukra Jeruzsálem.

Hazai produkciók is szerepelnek a késő esti műsorsávban, bár a Timothy and the Things társulat elnevezés akár megtévesztő is lehet. Schrödingerre várva című darabjukban a várakozás és a késleltetés, illetve az általában ezeket kísérő intenzív érzelmi állapotokat mutatják be. Kálmán Eszter darabja egészen különleges, hiszen egy bábművész és egy táncos közreműködésével dolgozta fel A hattyúk tava történetét, melyben az élő és élettelen közti határok szinte teljesen elmosódnak. Egy közös estben kapott helyet Molnár Csaba és a portugál Lander Patrick koreográfiája, melyek amúgy egy három részből álló előadás, a tainzmainz HOM című darabjának két részét képezik, és amelyek egyaránt a férfiak közti barátság kérdéskörét dolgozzák fel. Szerepet kap az érzelmi biztonság fontossága, akárcsak az olykor abszurd forgatókönyvet kínáló ismeretlen.

A szabadtéri színpad a magyarországi és nemzetközi szcéna feltörekvő, fiatal, friss kortárstánc alkotóinak ad helyet, velünk lesz többek között a francia Compagnie Dyptik egy hatalmas fémszerkezetre koreografált hip-hop előadásával a határtalanságról, a mozgás szabadságáról. A két spanyol produkció, Sharon Fridman és a HURyCAN, valamint a brit HumanHood társulat duói a kortárstánc, valamint a spanyol Mumusic Circus és a francia Compaigne la Migration a kortárs tánc és kortárs cirkusz eszköztárát is felvonultató művekkel jönnek, amelyekben bravúros technikával, újító mozgással, ugyanakkor mindannyiunk számára ismerős témákkal foglalkoznak a szerelemről, a személyes nézőpontok különbözőségéről és az ösztönök fontosságáról. Hasonló témaköröket boncolgat a brit Joli Vyann is, aki kiemeli a tetteinkért való felelősségvállalás fontosságát.

A szabadtéri színpad magyar fellépői a DART társulat, a Collective Dope, illetve a Frenák Pál Társulat táncosa, a kubai Nelson Reguera projektje, amelyek jelenleg is készülő munkáikat mutatják be a Szigeten. Velünk lesz továbbá a Közép-Európa Táncszínház csapata is, akik egy interaktív előadás során mutatják be a kortárstánc sajátosságait.

A helyszínen egész héten várja a Szabadság Szigetének lakóit a Sleeping Beauty Project alvó installációja, valamint Márkus Sándor Whale Me! című hatalmas, csillogó, mozgó bálnája, melyben az alkotó beszélgetésre invitálja az arra vállalkozókat identitásról, boldogságról és boldogtalanságról – vagy bármilyen más témában, amit a látogatók felvetnek. Szintén velünk lesz Liesel Zink, ausztrál koreográfus és táncosai, akik hazai táncosokkal közösen adják elő The Stance című darabjukat a színházi sátor melletti szabad téren, amelynek különlegessége, hogy a nézők vezeték nélküli fejhallgatókon keresztül hallgathatják a zenét, amire a táncosok mozognak.

A tánc iránt érdeklődő fesztiválozókat délelőttönként táncos tornával várjuk, hogy közösen hangolódjunk rá a naponta változó, sokszínű programra, míg az esti órákban tűzzsonglőr show-val zárjuk a szabadtéri programot és vezetjük fel az aznap este utolsó programját a sátorban.

Papageno Klasszikus, Opera és Jazz Színpad

Kodály Zoltán halálának 50. és születésének 135. évfordulója nemcsak idehaza, hanem az egész világon ünnep, az ő tiszteletére mind az öt napon kórusok nyitják a programot. Így lesz a helyszín vendége a vegyeskarként működő, számos díjjal büszkélkedő Vass Lajos Kórus, a tagok számáról elnevezett Octovoice Énekegyüttes, a könnyűzenei dalok kórusátirataival koncertező pécsi VoiSingers, a szemtelenül fiatal MediCantare Leánykar a Klezmer R’s zenekar kíséretében és nem utolsósorban a Mindenki című Oscar-díjas film által napok alatt világhírt szerzett Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola SoulAir Kamarakórusa. Idén is visszatér Göncz Renáta és Magyaróvári Viktor, ismertebb nevén Kayamar. A felállás pofonegyszerű: két művész és egy looper pedál, mégis egy komplett zenekart hallhatunk megszólalni. Műsorukban mindenki által ismert és szeretett slágerek köszönnek vissza Katy Perrytől Gershwinig, korábban sohasem hallott acapella feldolgozásban.

 

Az idei év több szempontból is jubileuminak számít a Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon: 25. alkalommal jelentkezik a Sziget, 15 éve van önálló klasszikus zenei színpad, azon pedig ötödik éve vendégei a helyszínnek az Operaház művészei. A közös évfordulót ünnepelve Aczél András rendező az elmúlt öt év legsikeresebb áriáit és a legnépszerűbb muzsikusokat hívja segítségül – és ahogy az lenni szokott, a kiváló operaénekesek Dénes István vezényletével ezúttal is megénekeltetik a közönséget. A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz rezidens szimfonikus zenekar, méghozzá egy nemzetközi együttes, az International Young Soloists’ Orchestra (IYSO) – ők játszanak majd az operaprodukciókban is, de az első és az utolsó napon önálló koncertet is adnak Madaras Gergely vezetésével. Kiemelt produkcióink között szerepel a tüzes, extravagáns, virtuóz kubai zongorista, Jorge Luis Pacheco, a nemzetközi színtéren is aktív énekes-dalszerző, Harcsa Veronika és egyik állandó partnere, Gyémánt Bálint jazzgitáros, valamint a legkülönfélébb technikákat, hangszereket és stílusokat izgalmasan ötvöző Fugato Orchestra.

 

Idén első alkalommal Cine Concert programsorozatot indítunk a Szigeten, amely alatt némafilmek vetítését értjük élő zenei kísérettel. Ahogy sötétedik, beizzítják a vetítőgépet, azaz a projektort és minden este egy-egy fekete-fehér némafilmet láthatnak az érdeklődők az 1910-es, ’20-as évekből. A zenei kíséretet két estén át a francia Radiomentale biztosítja egy-egy Buster Keaton-film alá. A további három estén pedig a színházi munkáiról is jól ismert zeneszerző-zongorista, Darvas Ferenc, egy-egy régi magyar klasszikus némafilmet – a Filmarchívum jóvoltából – tesz még élvezetesebbé a zenéjével: Jászai Mari egyetlen fennmaradt, Kertész Mihály rendezésében készült A tolonc (1914) című filmjét, valamint Janovics Jenő Az utolsó éjszaka (1917) és Korda Sándor Az Aranyember (1918) című klasszikusait.

A tavalyi nagy sikerű koncertek után idén mind az öt napon itt lesz a NonClassical csapata Gabriel Prokofjev vezetésével. Ő a nagy orosz zeneszerző unokájaként nem esett messze a fájától, hiszen zeneszerző, producer, DJ, lemezkiadó és klubtulajdonos is egy személyben, akinek a klasszikus, illetve a kortárs zene népszerűsítése az egyik legfőbb célkitűzése. Olyan helyekre viszi el műsorait, ahol az ember nem számítana rá, hogy klasszikus zenébe botlik, kiüresedett gyárépületbe, klubokba, könnyűzenei fesztiválokra, így a Sziget klasszikus zenei helyszínére is.

 

Éjfél után hazai és külföldi jazz-szcéna veszi birtokába a színpadot. Vendég lesz a JazzyBIT triója Romániából, a „Django-Pop” hazai képviselője, a Pankastic!, a „jazz aranykorát” bemutató The Coquette Jazz Band, az impresszionista hatásokkal átszőtt progresszív, fúziós jazzt játszó Várallyay Petra Trio és a határokat állandóan feszegető harsonások, a Four Bones Quartet is.

 

Vándor Vurstli és kis utcaszínházak

A Sziget múltidéző házi vidámparkja, a Vándor Vurstli változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja idén is a játékos lelkű Szigetlakókat. Vásári mutatványok, célbadobó szerkezetek és szemfényvesztések színes kavalkádjából épül fel az öt napig tartó káprázat, a jelen lévő úri közönség szórakoztatására. A platánfák árnyékába a múlt század fordulójának békés idillje költözik.

A fesztiválozók nagy kedvenceinek számító utcaszínházi előadások idén sem hiányozhatnak a Sziget programjából. Az egyik legkülönlegesebb fellépő a Das Universal Druckluft Orchester, ami egy mechanikus zenei szerkezet és készítőjének „közös műsora”, amiben a klasszikusoktól kezdve napjaink slágereiig mindenféle stílus megszólal. A holland Mr. Image Theatre óriás rovarokkal árasztja el a fesztivál területét, miközben az állatokat terelgető erdész elmeséli, mitől nőttek ekkorára: az utcákon található rengeteg kidobott ételtől. Állatokból amúgy sem lesz hiány, hiszen a német foolpool kecskenyája is a Szigetre érkezik. A társulat biciklik újrahasznosításával készítette el a nyáj tagjait, akik így a technikai fejlődés „élő” szimbólumaivá és a különböző technikai újításokba vetett feltétlen bizalmunk megkérdőjelezésévé váltak.

Nagy öröm, hogy idén - sok év kihagyás után - ismét a Szigetre látogat az ausztrál Snuff Puppets társulata, akik hatalmas emberi testrészekkel veszik birtokba a fesztivál területét. Az óriási kéz átöleli a körülötte állókat, a láb elzárja az utat, miközben a szemből könnyek potyognak, a fül pedig mindent hall. Merre van a száj? Az orral már előrébb járnak… egy biztos: idén sosem tudhatjuk, mikor futunk bele egy magányosan bolyongó testrészbe – vagy ő belénk! A lengyel Teatr KTO társulata a Peregrinus című produkciójukkal jönnek, amelyben a digitális civilizációt szomorú, ijesztő és groteszk módon ábrázolják. A T.S. Eliot Az üresek című verse által inspirált előadásukban egy olyan világot mutatnak be, ahol a fogyasztás már szinte vallássá vált és ez határozza meg leginkább az emberek mindennapjait. A Cie La Soup egy igazán eredeti és meghitt műsorral érkezik: nyakba akasztott mini bábszínházukban mesélik el Macao és Cosmage szerelmének történetét, miközben az aláfestő zenét a nézők fülhallgatón keresztül hallgathatják.

A sok látnivaló mellett nem csoda, ha a fesztiválozók egy kis pihenésre vágynak: ilyenkor jól jöhet a Mini Óriáskerék, melyre még a tériszonyosok is gond nélkül felülhetnek. A „magasból” talán még jobban fest Mr. Piano guruló zongorás műsora, aki tehetsége mellett akrobatikus képességeit is jól bizonyítja. Nem szabad azonban megijedni, ha visszatérve a földre a Sziget lakói furcsa, a szokottnál nagyobb testű és kisebb fejű férfiakat látnak – nagy valószínűséggel csak szimplán belecsöppentek a francia Les Tonys műsorába.

A különlegességeket kedvelők számára igazi csemegével készülnek a Szigeten: ide látogat ugyanis az indiai Circus Raj csapata, akik tudásukkal és garantáltan egzotikus fellépésükkel kápráztatják el a közönséget. Végül, de nem utolsó sorban fontos szót említenünk a Mécanique Vivante elképesztő, guruló és világító hangszer-installációiról is, amelyek a szirének énekét hozzák el minden este a Csónakház előtti úton.

Cardbordia sátor

Idén egy teljesen új programhelyszínnel jelentkezik a Sziget az utcaszínházak és a kreatív workshopok szerelmeseinek. A vállalkozó kedvű látogatók közelebb kerülhetnek az utcaszínházi társulatok világához, hiszen a Cardboardia workshopjain kartonpapírból, a művészekkel közösen készíthetik el a tárgyakat, melyekkel később közösen felvonulnak. Elkészíthetik saját maszkjukat és ruhájukat, valamint közösen kitalálhatják az általuk megalkotott kartondoboz-karakter megszemélyesítését. A program nem is lenne teljes, ha az egyes napokat nem egy nagyszabású felvonulással zárnánk, ahol mindenki bemutathatja frissen szerzett tudását és kézügyességének bizonyítékát. A mindennapos felvonulás zenei kíséretéről pedig a francia Ooz Band gondoskodik, akik látványos megjelenésük mellett őrült koreográfiájukkal és a hangszereikből elővarázsolt funk, jazz, hip-hop és balkán ritmusokkal hívják fel magukra a figyelmet.

Sátor Határok Nélkül

A Múzeumi Negyedben megjelenő budapesti Néprajzi Múzeum és a vele érkező párizsi Musée National de l'histoire de l'immigration (Bevándorlástörténeti Nemzeti Múzeum) tavalyi sikeres együttműködését követően idén is közös programmal készül a Szabadság Szigetére, hogy fontos és aktuális témákkal aktivizálja a Sziget lakóit. A két múzeum közel 100 négyzetméternyi kiállítással és szórakoztató akciókkal járja körül az integráció, bevándorlás és befogadás témaköröket. A magyar-francia szakértői csapat közös kerekasztal beszélgetésben keresi például a művészet szerepét a társadalmi integrációban, s a migrációs folyamatok bemutatása mellett a különböző kultúrák kölcsönös megismerését hirdetik. A párizsi múzeum sokoldalúan ábrázolja az európai migrációs és integrációs folyamatokat, gyűjteménye és interaktív bemutatói segítségével. A Szigetre kialakított programbörzéje és kiállítása történelmi, geopolitikai és művészeti nézőpontokat ötvöz. Az antirasszizmust hirdető szitanyomó-műhely, nyelvi keveredést szemléltető origami játék, társadalmi beilleszkedést szimbolizáló asztalifoci is szerepel az izgalmas elemek között.

A budapesti Néprajzi Múzeum idén a magyarországi romák kultúrájának és integrációjának bemutatására helyezi a hangsúlyt. Milyen prekoncepcióink vannak a cigánysággal kapcsolatban? Vajon mennyire erős feléjük a társadalmi szolidaritás? Kölcsönösen azonosulunk egymás kultúrájával, vagy ez egyoldalú elvárás? A kérdésekre közvetlenül, első kézből kaphatunk választ: a fesztiválozók roma mesterekkel és művészekkel találkozhatnak, hagyományos zenéléssel, gasztroprogrammal, tánccal, közösségi alkotással. A látogatók bepillantást nyerhetnek a Néprajzi Múzeum egyedülálló roma gyűjteményének anyagába, partner civil szervezeteinek munkájába, és kortárs roma képzőművészeti alkotásokkal is ismerkedhetnek. Cél, hogy szembesüljünk a prekoncepciókkal, sztereotípiákkal, s személyes benyomásainkat értelmezve a program keretében együtt bontsuk le azokat. A kínálatot a Napi vetítőben a roma integrációval és szegregációval foglalkozó dokumentumfilmek és sokszor megosztó, nagy port kavart játékfilmek egészítik ki, s itt szerepel majd a Verzió emberi jogi dokumentumfilm fesztivál filmblokkja is. Szó lesz még a DiverCity projektről, a várost és a múzeumot összekötő nemzetközi kísérletről, melynek célja, hogy a kultúrához való hozzáférés bárki számára elérhető gyakorlat legyen. A Sátor Határok Nélkül közönségkedvencei, úgy, mint a Műtárgyrejtvény vagy a Mobility kollektív világtérkép idén is megtalálhatók lesznek. A komoly témák és figyelemreméltó megközelítések mellett a helyszín továbbra is a tartalmas kikapcsolódás szigete a Múzeumi Negyedben.

Múzeumi Negyed

A 2008-ban létrehozott Múzeumi Negyed, a legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok interaktív bemutatkozásának helyszíne, egy kulturális és művészeti találkozóhely. A múzeumok kihelyezett programokkal, játékokkal várják azokat a fesztiválozókat, akik a lazítás mellett, történelmi, művészeti ismereteiket is szeretnék bővíteni, valamint augusztusban a résztvevő múzeumok aktuális kiállításai kedvezményes, félárú jeggyel látogathatóak a sértetlen Sziget, valamint CITYPASS karszalaggal érkezőknek.

Kitelepülő intézmények: Aquincumi Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, kArton képregény és karikatúra múzeum, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Mai Manó Ház és Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Néprajzi Múzeum és a párizsi Musée national de l'histoire de l'immigration (Bevándorlástörténeti Nemzeti Múzeum) közös sátra, Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum (PAM), Magyar Természettudományi Múzeum és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közös sátra.

Ji Csing Labirintus

Az Élőkép Színház már jól ismert nyolcszögletű labirintusában ezúttal is az ősi kínai javaskönyv, a JiCsing alapját képező nyolc háromvonalas ősjelet (trigramot) személyesíti meg. Ezek sorban: Az Ég, A Föld, A Dörgés, A Szél, A Víz, A Tűz, A Hegy, A Tó. A látogatók a bejáratnál egy nyolcszögletű (bágua) kerék segítségével kipörgetik maguknak azt a két trigramot, melyeket a labirintusban bolyongva, az azoknak megfelelő szereplőkkel és a látogatótársakkal interakcióba lépve tudnak majd önmagukra vonatkoztatni és megfejteni.

GameLandHub

A helyszín 2017-ben is hozza a biztos és népszerű formáját, miközben ismét újít. Idén a parti társasjátékok legfrissebb és legkeresettebb formái biztosítanak változatos és vidám időtöltést. Az együttműködés – ahogy az élet számtalan területén elengedhetetlennek számít – már a társasjátékok világában is megjelent. Képzett játékmesterek segítségével többek között a Dixittel és a Banggel, a kooperatív játékok gyöngyszemeivel, a Hanabival és a Pandemic-kel szórakozhatnak a látogatók. De megtalálhatóak lesznek a helyszínen a Concept és a Firkaland is, mint a legkeresettebb és legsikeresebb játékok. Ezzel párhuzamosan a digitális világot több konzollal is a PS4 és az XBOX képviseli. A RUBIK KOCKA, a DARTS és a PÓKER, mint a világ szinte mindenki által beszélt közös nyelvei, 2017-ben is számtalan örömet és emléket biztosítanak a GameLandHub helyszínen.

Sakksátor

A Magyar Sakkszövetség támogatásával megvalósuló Sakksátor már évek óta remek lehetőséget kínál az aktív kikapcsolódásra, kizökkentve látogatóit a fesztivál nyüzsgő forgatagának zajából. A sátorban amellett, hogy a partibemutató elemzésekkel egybekötött oktatások segítségével mindenkiből egy kicsit jobb játékos válik, lehetőség van arra is, hogy a Fesztivál köztársaság polgárai sakk és feladványfejtő versenyeken összemérjék tudásukat a világ minden pontjáról érkező társaikkal. Azok számára is tartogat meglepetést a sátor, akik ennél nagyobb kihívásra vágynak: ha igazán profinak érzed magad, mérd össze tudásod hazánk legjobb sakk nagymestereivel! A Sziget legjobb sakkozóját a napi előselejtezőket követően az utolsó napon rendezett döntőn hirdetik ki.

Cinema Hungary/TEDxBudapest Klub Sátor

Idén ismét közös sátorban lesz megtalálható a Nemzeti Filmalap és TEDxBudapest programja.
 

  • Üljünk újra egymás mellé a Cinema Hungary sátorban!

Rekordszámú filmmel, a legfrissebb és legnagyobb magyar mozisikerekkel, a nemzetközi filmfesztiválok kedvenceivel, továbbra is pattogatott kukoricával és idén először kultfilmekkel, felújított magyar klasszikusokkal és némafilmekkel is várja a nézőket a Cinema Hungary – Mozi a Szigeten.

A Gyere, ülj mellém! Nézzünk magyar filmeket a Szigeten! mottóval a Filmalap és a Sziget közös kezdeményezéseként indított vetítéssorozat immár harmadszor tűz műsorra magyar filmeket a Cinema Hungary sátorban. A teltházas előadásokon felbuzdulva a Filmalap idén rekordszámú, azaz 23 magyar alkotást vetít a légkondicionált vetítősátorban, a külföldi látogatókra gondolva angol felirattal. A Cinema Hungary műsorán lesz az elmúlt év magyar filmtermése, többek között a Berlinale Arany Medve díjas Testről és lélekről, az elmúlt évek legnagyobb közönségsikere, a Kincsem, a legfrissebbek közül pedig a Brazilok című vígjáték. Idén először a Filmarchívum kincseiből is látható lesz válogatás, benne a felújított és digitalizált Körhinta, mellyel a forgatáskor mindössze húszéves Törőcsik Mari egycsapásra világhírű lett. A Kopaszkutya című filmszatíra a 80-as évekbe, a Moszkva tér generációs kultfilm a 2000-es évek elejére repít vissza. Sőt, műsoron lesz minden idők legsikeresebb rajzfilmjeinek egyike, a Macskafogó is. A Filmalap fő céljainak egyike, hogy visszahódítsa a közönséget a magyar filmekre, és felhívja a figyelmet a mozizásra, mint emlékezetes közösségi élményre. Augusztusban irány a Cinema Hungary a Szigeten!

  • TEDxBudapest Klub bemutatja –SZIGET - IMAGINE

A TEDxBudapest/TEDxYouth@Budapest már nyolcadik éve teremt platformot olyan tehetséges és tettre kész fiatalok számára, akik saját eszközeikkel dolgoznak egy jobb világért. „Hiszen a jövő a mi kezünkben van és nem elég csak beszélni, tenni is kell az álmainkért.” A TEDx-konferenciákon olyan emberek kapnak bemutatkozási lehetőséget, akik nagyszerű ötleteikkel, formabontó gondolataikkal és innovatív termékeikkel formálják a jövőt – olyanokat, akiket érdemes felkarolni, akikre érdemes odafigyelni. Mindenkit sok szeretettel vár a TEDxBudapest Klub sátra, főleg azokat, akik szeretnének közösen álmodni, gondolkozni és tenni egy jobb jelenért és jövőért!

Magic Mirror

„Kimondott szó – kilőtt nyíl” – tartja egy közmondás, és valóban: amiről beszélünk, azt nem seperjük szőnyeg alá többé. Társadalom, szex, viselkedés, elvárások, belátások, befogadás, művészet, ideológia - élet. Én, te, mi. Kerekasztal beszélgetés formátumú talk show-jában Steiner Kristóf vendégeivel idén is várja azokat, akik érdeklődnek az LMBTQ témák iránt. Kristóf vendége lesz Eli Nassau, aki Mexikó egyik legszegényebb negyedében született és tradicionális zsidó neveltetést kapott, ma pedig színész, szerző és aktivista, nem utolsó sorban pedig világszerte tart előadásokat LMBTQ jogokról és az álmok megvalósításáról. Khader Abu-Seif Izraelben született palesztin aktivista, aki a Netflixen is vetített "Oriented" című dokumentumfilm sztárja, szintén Kristóf beszélgetőpartnere lesz, akárcsak Márkus Sándor rebellis bábszínész, akinek előadásai azt hívatottak kommunikálni: miért kellene szégyellni azt, akik vagyunk?

A “Nemek igenje”elnevezésű blokkban azt kutatják, mennyire elfogadott a mai (magyar és nemzetközi) társadalomban transznemű emberként élni, dolgozni. Felszólal Jaimie Wilson zenész, DJ és LMBTQ harcos - aki lánynak született és élete első 18 évét így is élte, majd a nemváltoztató műtét mellett döntött. Mára kitartása és elhívatottsága igazi „social media” sztárrá tette. A magyar mezőnyből Rea Mueller YouTube vlogger lesz jelen – aki Andrásként kezdett vlogolni, majd Andreaként tért vissza.

Beleáshatjuk magunkat a szivárványcsaládok mindennapjaiba is. Hogyan kezeli a helyzetet az iskola, a többi gyerek, az osztálytársak szülei, és persze maga a csemete? Velünk lesz Gergely Vera leszbikus édesanya, aki az “állami bölcsi, vagy magán?”, “És mit szól a védőnő?” – jellegű praktikus kérdésekre is választ ad. Édesapáink is lesznek: Szabó Szilárd és kedvese, Tarnai Ervin pedig Magyarország egyik első meleg férfi párjaként mesélnek az Amerikában zajló béranya programról.

Szóba kerül a “Homofób melegek” ügye is, amikor a melegek ítélkeznek melegek felett, melegek kitaszítanak transzneműeket, transzneműek kitaszítanak tranvesztitákat, leszbikusok ítélkeznek gay pasik felett, stb.. Az erdélyi LMBTQ közösség kolozsvári vezetői egy olyan világról mesélnek, ahol bár jelen van a meleg szubkultúra, másnak lenni merész vállalkozás. Szkiba Zsuzsanna a pozitív testkép aktivista és mentor arról osztja meg tapasztalatait, miért fordulhatnak egymás ellen az emberek még azonos szubkultúrán belül is. Hegedüs J. Csaba, a Melegség és Megismerés Program facilitátora is vendég lesz – ők iskolákban tartanak előadásokat másságról és mindarról, amit egy gyermeknek tudnia kellene. Erdei Zsolt, a HUMEN (az ország egyetlen meleg magazinjának) főszerkesztője pedig az LMBTQ közösség összetartó erejére és széthúzó tendenciájára is reflektál.

Nem múlhat el a hét “Coming Out” téma nélkül – ám van, hogy az előbújás azt jelenti: az anya vagy apa nem hajlandó társadalmi skatulyába bújni a sztereotip gyermeknevelés kedvéért. Ezra Dagan Izrael egyik veterán színésze, aki nemrégiben mutatta be Tel Avivban és Jeruzsálemben az “I Am My Own Wife” c. monodrámát, melyben 70 évesen egy transzszexuális nőt alakít. Árvai Nóra pszichológus és terapeuta a hagyományos apa és anya kép mélyére ásva osztja meg tapasztalatait és egyúttal egy új alternatívát is kínál a “szokatlan szülők” számára. Sherry Vine és Gloria Viagra, a legismertebb és leghíresebb transzvesztita előadóművészek mesélnek arról, megszokott–e a “drag” társadalomban a gyermekvállalás. Az angol nyelvű kerekasztal-beszélgetéseket követően, 17.00-tól indul az évek óta nagy népszerűségnek örvendő filmes program. Kristian Petersen filmrendező, producer és egyetemi oktató állította össze az idei programot a Berlinale, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál queer témájú filmjeiből, illetve ő moderálja a filmeket követő beszélgetéseket is.

A tavalyi év nagysikerű újítása, a Sziget Comedy idén is visszatér a Magic Mirror színpadára – a már jól ismert Dave Thompson ezúttal is a világ minden tájáról hívta el barátait, hogy humorukkal megdolgoztassák a Szitizenek nevetőizmait. Velünk lesz Geoff Boyz, Dickie Richards, Sean Meo, Michael Fabbri, akárcsak Prince Abdi, Charmaine Davies, Patrick Lamb, Paul Rickett, Joe Bor, az Oddbods és a hazai szcéna népszerű alakja, Galla Miklós is. Egyenesen Ausztráliából érkezik Tina C., aki sajátos humorával és előadásmódjával nyűgözi le hallgatóságát. Férfiként is tökéletes nő, a csábítás a vérében van és még annak is érdemes megnézni a műsorát, aki nem kedveli a country zenét. Tényleg.

A nevetést követően is a szórakozásé marad a főszerep: a színpadot izgalmasabbnál-izgalmasabb zenekarok hódítják meg, majd 23.00-kor következik a sátor talán legnépszerűbb programja, a varieté műsor. Büszkék vagyunk, hogy idén a világhírű társulat, az ausztrál LIMBO ejti ámulatba a látogatókat. A Scott Maidment által rendezett show már szinte minden nagyobb világvárosban megfordult. New York, London, Melbourne után végre a Szigeten is látható lesz. Őrült ritmusok, hajmeresztő trükkök, kabaré, cirkusz és akrobatika egyesül ebben a szexi és provokatív előadásban. Kidolgozott felsőtestek, csinos lányok, élőzene, tüzes pillantások, bilincsek és láncok, a LIMBO biztosít mindent, ami egy feledhetetlen Magic Mirror show tartozéka. A műsor után pedig mi más is következhetne, mint a már legendásnak számító, hajnalig tartó party a Magic Mirrorban a szcéna legjobb DJ-ivel és a hangulatot feledhetetlenné tevő közönséggel.

ArtZone

Az ARTZONE 2017-ben már a Sziget jól ismert és egyik legkedveltebb nappali helyszíneként tér vissza. A kreativitásnak és képzőművészetnek dedikált helyszín olyan workshopokkal várja a látogatókat, melyek segítségével a szigetlakók közel kerülhetnek a gyermeki boldogság érzéséhez az alkotás és a kreatív energia felszabadítása által. A nagy sikerre való tekintettel a koncepció nem változott, idén is művészeti iskolák, művészeti csoportok és trendi dizájnerek segítségével élhetik ki kreativitásukat a Szitizenek az ArtZone-ban.

 

A program összeállításakor előnyben részesültek azok a koncepciók, ahol a re-cycling látásmód érvényesül és ahonnan apró, saját készítésű emlékekkel távozhatnak a Szigetlakók. A legsikeresebb programok évről-évre visszatérnek, így idén is jelen lesz a Medence csoport RE-KONCEPT és Szék-készítő workshopja, ahol molinóból lehet divatos táskákat, illetve a fesztiválon igencsak hasznos napozószékeket készíteni. A barkácsolás rejtelmeiben segít eligazodni a tavalyi évben debütáló és nagy népszerűségnek örvendő program a TECHNIKA jóvoltából. A Romani Design Stúdió segítségével közelebb kerülhetünk a tradicionális cigány kultúrához, miközben izgalmas cigány motívumokkal díszített kiegészítőket készíthetünk. A Pop UP sátor minden nap más és más fiatal divattervezőnek ad helyet a bemutatkozásra, akik egész napos workshopot tartanak, beavatva saját technikájukba az érdeklődőket. Találkozhatunk például Horváth Julival a JH Concept tervezőjével, valamint Csalár Bencével és az ALL ON YOU márka alkotóival is, illetve lehetőség nyílik a tervezők Sziget által inspirált kollekcióinak megtekintésére és a darabok megvásárlására is.

 

Az ARTZONE egyik újdonsága a szuper trendi MÜSKINN táskakészítő csapat workshopja, ahol övtáskát, pénztárcát, telefontartót vagy tolltartót készíthetnek a vállalkozó kedvű fesztiválozók. A KÉK (Kortárs Építészeti Központ) részvételének köszönhetően építészeti és vizuális kreativitást fejlesztő játékokban is részt vehet a közönség egész nap, valamint a Szitizeneknek lehetőségük nyílik hozzájárulni a Sziget közösségi kertjének megépítéséhez és, gondozásához. A tavalyi nagy sikert követően az Unicorn Factory sátrában idén is unikornissá válhatnak a látogatók (még ha csak egy smink erejéig is), valamint boldog tulajdonosai lehetnek egy saját készítésű unikornisnak, miközben megoszthatják véleményüket a „Boldogságról”, egy profi csapat által forgatott filmfelvételen. A programokra történő ráhangolódást segíti minden reggel és délután a Detox jóga 11 és 15 órától.

 

A képzőművészeti élmény egyik fő felelőse az idén a GODOT Galéria – a Kapusátor kiállító termében a Galéria művészeinek alkotásaiból, a “Boldogság” témájára készült válogatáskiállítás lesz látható. Szintén a Godot Galériához kapcsolódóan Bukta Imre tisztel meg bennünket az idén és népszerűsíti a Mezőszemerei Művész Falu projektet, ami egy izgalmas installációt és tojásfestő workshopot jelent a művész vezetésével. Idén sem maradunk AGORA és Magyar Mozgó Képtár művésztelepek nélkül. Az Artlocator Magazin és a Deák 17 Galéria ebben az évben közösen dolgozta ki programját: a Creative Lab-ben újrahasznosítható anyagok széles választékával, eszközökkel és kreatív segítőkkel olyan „labort” alakítanak ki, ahol a látogatók saját maguk fejleszthetik ki termékeiket. A Szitizeneknek lehetőségük lesz saját készítésű flip-flop papucsot alkotni és üzeneteket hagyni az interaktív Pixel Post it falon. Az Art Label Budapest fiatal kortárs magyar képzőművészek menedzselésével foglalkozó ügynökség sátránál furcsa fejfedőket, praktikus, vagy éppen extravagáns ruhadarabokat, bútorokat és fesztivál-emlékeket készíthetnek a látogatók újrahasznosított alapanyagokból. Miért is ne lehetne új életet adni a tárgyaknak, melyek szórakozásunk kellékei voltak? A Kisképző régi és jelenlegi diákjai képzőművészeti workshoppal várják a Sziget látogatóit, akik betekintést nyerhetnek a tárgyalkotás művészetébe, kipróbálhatják a gipszöntést, agyagozást. Érdemes egy extra pólót is csomagolni, hiszen aki nem sajnálja a felsőjét, annak a művészek izgalmas szitanyomatokkal készítenek egy „újat”. A Kisképző után idén először a “ Nagyképző” azaz a Magyar Képzőművészeti Egyetem is megjelenik az ArtZone-ban. Az egyetemi enteriőr által ihletett sátordizájn és az egyetemi képzések által megálmodott workshopok teszik felejthetetlenné a sátorban töltött perceket. Pólószitázásban, gipszkézöntésben itt sem lesz hiány, illetve közösségi képző-kifestő készítésére is lehetőségük nyílik a látogatóknak!

A művészeti iskolák közül nem hiányozhat a MOME sem. Analóg Tinder nevű projektjük a ma nagyon trendi és népszerű online ismerkedési módot valós térbe helyezi, elkerülve minden sallangot, hogy csak a szimpla vonzalom kapjon egy új kommunikációs csatornát a Sziget Fesztiválon. Az ismerkedni vágyó szigetlakók különböző nehézségű origami szíveket hajtogathatnak választottjaiknak, ezzel is kimutatva érdeklődésüket. Szintén a MOME sátorban kap helyet a Textil! workshop, ahol a résztvevők egyéniségüknek megfelelő, színes kiegészítőket készíthetnek újrahasznosított textil hulladékból a diákok által dekorált, direkt a Szigetre készített installációk között, egyéb izgalmas programok mellett. Az ArtZone rét és a Kapusátor kiállítás minden nap 11-22 óráig tart nyitva, a workshopok pedig 11-20 óráig várják az érdeklődőket. Minden workshop ingyenes!

Pentalum - Luminárium

A Luminárium alámerülés egy színes álomvilágba, mindez 800 m2-en speciális műanyagból és fóliákból, nagyteljesítményű légbefúvókkal megvalósítva. Ez egy szobor, ahol a művész építész, és a festést (nap)fény végzi. A 25 éves, notthinghami székhelyű Architects of Air alkotásaiban 1992 óta mára több mint 8 000 000 látogató gyönyörködhetett, tudniillik a különleges fényáteresztő képességű műanyagból készült épületek – melyek falait a befújt levegő nyomása tartja – egész évben, egymást váltva látogatják a különböző fesztiválokat, rendezvényeket szerte a világban. A Lumináriumban a főszerep a látogatóé, és a részben-fényáteresztő falakon átszűrődő pszichedelikus fényeké, színorgiáé. Legtöbbünk fényérzékelése akkor volt utoljára kitéve ilyen élménynek, amikor anyánk a gyerekágyban felénk lógatott egy színes izét, hogy abbahagyjuk az üvöltést. Érdekes módon, itt bent tényleg elhallgatnak az emberek…

 

Before I Die

A vietnámi származású Candy Chang nemzetközi hírű designer-művész munkatársával arra törekszik, hogy a várost és közvetlen környezetét ábrándozásra, több érzelemre sarkallja, aktiválja a társadalmat az elmélkedésre és minél több lehetőséget adjon arra, hogy az emberek megosszák egymással vágyaikat, reményeiket, félelmeiket és történeteiket. Ez az interaktív, nyitott, művészeti projekt várja az érdeklődőket minden nap 12:00-22:00 óra között, akik megosztanák gondolataikat vagy éppen újakat keresnének. Idén az egész fal a látogatók rendelkezésére áll, hogy kifejezzék, mi az, amire vágynak életük során. A Sziget közössége a hét folyamán gondolataival építheti ezt a végtelen bakancslistát. A "Before I Die” fal az évek alatt körbeutazta az egész világot, ebben az évben a Sziget és a Banner Casting közös projektjeként, ötödik alkalommal érkezik a Szigetre.

Sport TV Sport Zone

 

Már tizenhét éve folyamatosan biztosítják a Sziget látogatóinak a Sporthelyszínen a változatos sportolás lehetőségét. Divat lett a sport, divat lett sportolni, egészségesen és fitten élni. A közösségi oldalak roskadoznak a fiatalok sportos életét bemutató posztoktól. A sportolási hullám mára már sokakban meggyőződéssé, újfajta életmóddá alakult át. A fesztiválozók mindennapjainak fontos része a mozgás. Miért lenne ez másképpen a Szigeten eltöltött idő alatt? Idei évben a helyszín szervezői szeretnék közelebb hozni a közösségi mozgás élményét, ezért naponta több órányi nyilvános edzéssel (streetworkout, TRX, stb.) készülünk a látogatók számára a megszokott sportolási lehetőségeken kívül. Minden nap folyamatos sportolási lehetőségek várják az érdeklődőket 10 órától 19 óráig, a sportolást elősegítendő a helyszínen valamennyi sportághoz kapcsolódóan sportszerkölcsönző is működik. Kispályás labdarúgás, strandröplabda, streetball, asztalitenisz, csocsó, darts és tollaslabda… mindenki találhat számára izgalmas aktív kikapcsolódási lehetőséget. Akinek ez nem lenne elég, megmutathatja, hogy igazodik ki az asztalihockey, az XXL csocsó, a petangue vagy éppen a teqball technikáinak rejtelmeiben. Az élményprogramok közül a méltán népszerű BAGJUMP mellett kalandpark, twister fal, mászófal, goldsprint, evezős ergométel, focibiliárd, dartsfoci és dodgebow áll rendelkezésre.

Civil Sziget

A Civil Szigetre interaktív, többnyelvű programmal pály&a