Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Arconic Alapítvány 600 000 dollárral támogatja a korszerű gyártástechnológiák oktatását világszerte

Az Arconic Alapítvány 600 000 dollárral támogatja a korszerű gyártástechnológiák oktatását világszerte
Szerkesztő

 

  • A hat, egyenként 100 000 dolláros támogatást amerikai és európai tudományos és szakképző intézmények kapják.

Az Arconic Alapítvány, az Arconic vállalat függetlenül működő karitatív ága, hat, egyenként 100 000 dolláros támogatást kínált fel a Korszerű Gyártástechnológiák Oktatását Támogató Program keretében, amelynek célja olyan innovatív oktatási programok fellendítése, amelyek a gyáripart átalakító korszerű technológiákra koncentrálnak. A támogatást elnyerő amerikai, német, magyar, és egyesült királyságbeli tudományos és szakképző intézmények mintegy 375 diák oktatását tűzték ki célul a következő két évre.

 

A Korszerű Gyártástechnológiák Oktatását Támogató Program célja, hogy világszerte elősegítse azoknak a jelenleg hiányos készségeknek a fejlesztését, amelyek szükségesek az iparágban történő gyors technológiai változások kezelésére olyan csúcstechnológiák területén mint az automatizálás, a robotika, az adalékgyártás és az információ digitalizálása. Az egyesült államokbeli „Gyártók Országos Egyesületének” (National Association of Manufacturers / NAM) legfrissebb adatai szerint csak Amerikában több mint 365 000 ipari állás vár betöltésre, továbbá a következő évtizedben 3,5 millió munkahely közül kétmillió maradhat betöltetlen a pozícióhoz szükséges készségek hiánya miatt. Ez helyzet különösen kritikus a szak- és magasabb képzettséget igénylő pozíciók esetében, amelyet a technológiai változások gyorsuló üteme még tovább súlyosbíthat.

 

“Egy egészséges gyártóipari szektor kialakítása a legfontosabb” mondta Todd Boppell, a Manufacturing Institute ügyvezető igazgatója. “A gyártás az amerikai gazdaság gerince, és olyan köz- és magánszféra közötti együttműködések, mint az Arconic Alapítvány támogatási programja, segítenek abban, hogy a diákokat egy sikeres, gyártóipari pályafutás lehetőségével ruházzuk fel."

 

Az Arconic a gyártóipar jövője iránt elkötelezett vállalatként folyamatosan fejleszti munkatársait, telephelyeit és az alkalmazott technológiákat annak érdekében, hogy erősítse az innovatív gyártási kultúrát. Az Arconic Alapítvány pedig olyan non-profit intézményeket támogat, amelyek segítik a XXI. századi mérnökök és szakmunkások szakmai felkészítését különböző STEM (mérnöki, természettudományos, matematika és informatika) területen indított képzéseiken keresztül.

 

“Nagyon örülünk, hogy Magyarországon is támogatni tudjuk a tehetségeket, ezzel elősegítve, hogy a hazai gyártóipar jövőbeli munkavállalói már naprakész szaktudással  rendelkezzenek, amelyet folyamatosan fejleszthetnek szektorbeli pályafutásuk során. Sok sikert kívánunk az Óbudai Egyetem hallgatóinak, és reméljük, hogy örömmel használják majd a korszerűsített laboratóriumokat.” - mondta Katus István, az Arconic -Köfém Kft. vezérigazgatója

 

“Az oktatás fejlesztésének támogatása elengedhetetlen a gazdaság egészséges működése szempontjából világszerte; fejleszti a közösségeinket, növeli az egyén gazdasági jóllétét és fokozza a vállalatok és az iparág versenyképességét” - mondta Esra Ozer, az Arconic Alapítvány elnöke. “Az olyan tudományos intézményekkel való partnerségek révén, mint a Pellissippi State Community College (Knoxville, Tennessee), elő tudjuk segíteni, hogy a következő generáció megfelelő szakmai felkészültséggel és lelkesedéssel lépjen a korszerű gyártástechnológiákat igénylő munkaerőpiacra.

 

A Pellissippi State Community College 100 000 dollárt kapott mérnöki technológia képzéseinek bővítésére. A támogatásnak köszönhetően az intézmény oktatási termeit az iparág szabványainak megfelelő, robottechnológiai eszközökkel és további terek kialakításával bővítik, valamint továbberősítik a korai tehetséggondozást elősegítő szakmai kapcsolatokat a főiskola és a helyi középiskolák között.

 

“Intézményünk szorosan együttműködik a növekvő helyi gyártóiparral, hogy felruházzuk diákjainkat azokkal a készségekkel, melyekre egy sikeres karrierhez szükségük lesz ebben a rendkívül gyorsan fejlődő iparágban.” mondta Dr. Anthony Wise Jr., a Pellissippi State Community College elnöke. “Az Arconic Alapítvány támogatásának köszönhetően átformáljuk mérnöki technológiai programjainkat  és tovább erősítjük a gyakorlati tudásmegosztást számtalan diák számára.

 

A hat kedvezményezett:

· Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, Székesfehérvár, Magyarország: a támogatással egy gyártói automatizálást szolgáló laboratóriumot hoznak létre, melynek köszönhetően egy átfogó, okos ipari gyártási folyamatot tudnak kialakítani.     

·    Ivy Tech Community College, Lafayette, Indiana, Egyesült Államok: a támogatási forrásból a már meglévő programba egy kifejezetten az adalékanyagok gyártásának gyakorlati részére koncentráló tananyagot integrálnak, továbbá egy a külön a témának dedikált kurzust is indítanak a szükséges berendezésekkel.

·    Muskegon Community College, Muskegon, Michigan, Egyesült Államok: a támogatási forrásból egy mechatronika tanfolyamot indítanak el, a megfelelő eszközöket beszerezve, ezzel kiegészítve a már meglévő gépgyártástechnológia programjaikat.

·         Pellissippi State Community College, Knoxville, Tennessee, Egyesült Államok: a támogatási forrásból korszerű robottechnológiai eszközöket vásárolnak és kibővítik mérnöki technológiai programjaikat.

·         University of Sheffield, Sheffield, Egyesült Királyság: a támogatási forrást a repüléstechnika és az anyagtudomány kurzusokat hallgató diákok végső projektjeinek frissítésére szánják. A projekt magába foglalja a gyakorlati tapasztalatszerzést is helyi munkáltatókkal való partnerkapcsolatokon keresztül, továbbá új eszközök és modellezőszoftver beszerzését.

·         Cologne Institute for Economic Research és a University of Applied Science Fresenius Dusseldorf egyetem D.E.M.I.N.G. hallgatói hálózata együttműködésben, Németország: a támogatási forrás segítségével mélyreható tanulási tapasztalatot kínálnak a Manufacturing 4.0 kurzus keretében, amely a gyártás digitalizálására koncentrál.

 

Címkék