Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Arconic-Köfém Kft. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara közötti együttműködésről

Az Arconic-Köfém Kft. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara közötti együttműködésről
  • 2017. 05. 25.

Az Arconic-Köfém Kft. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara már több éve működik együtt annak érdekében, hogy közösen biztosítsák a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára a szakmai gyakorlat lehetőségét. Az együttműködés célja, hogy hosszú távon megkönnyítse a hallgatók számára a megfelelő munkahely megtalálását és a sikeres karrierépítést a szektorban.


 

2015-ben emelkedett szintű stratégiai megállapodást kötött a két fél, amely a hallgatók számára elérhetővé tette a duális képzést, a vállalat számára pedig, hogy a teljes képzési idő alatt jelentős szerepet vállaljon a hallgató szakmai fejlesztéséből. Az Arconic vállalat a mérnök informatikus, gépészmérnök, villamosmérnök, műszaki menedzser szakos hallgatók képzésében vesz részt, amellyel hozzájárul, hogy a leendő mérnökök a legkorszerűbb szakmai ismeretek elsajátításán túl, a projektszemléletet és a csapatmunkában való jártasságot is elsajátítsák. A cég és az egyetemi kar közös képzése elősegíti az ipari igények, elvárások megjelenését a felsőoktatásban.


 

Az együttműködésnek köszönhetően 2016-ban elindították az „Elektromechanikus laboratórium az ipari folyamatok modellezéséhez és megoldásaihoz” projektet, amely egy átfogó képzési program és 5 területet érint (gépészmérnök, villamosmérnök, mérnökinformatikus, műszaki menedzser, földmérő és földrendező mérnök). Ezt a programot az Alcoa Alapítvány (2016-ban még az Alcoa Alapítvány, 2017-ben az Alcoa, mint cégcsoport globális szétválása miatt már az Arconic Alapítvány nevű szervezet nyújt Magyarországon támogatásokat) 100.000 dollárral támogatott. A program keretében egy komplex laboratóriumot hoznak létre, amely a hallgatók legfrissebb ismereteinek megszerzését és hatékonyabb gyakorlati elsajátítását szolgálja. Emellett, a gyakorlatorientált oktatás jegyében a diákok a felsőoktatási intézmények szakmai partnereinek egyikénél dolgoztak szakmai gyakorlatuk alatt. A projektbe 130 fő diákot, 7 fő tanárt és 1 iskolát vontak be (STEM). A projekt sikerét egyrészt a belső visszajelzéseken keresztül, a diákok elégedettségi felmérésével, valamint TDK témakiírásokkal mérték.


 

Az Arconic Alapítvány 2017-ben szintén 100.000 dolláros támogatással segíti az egyetem székesfehérvári karát, melynek köszönhetően elindult az „Intelligens gyártás - Ipari folyamatok kísérleti laboratóriuma” projekt, amely szorosan kapcsolódik a 2016-ban elindított folyamatokhoz.

A program célja, hogy személyre szabottan fejlessze a hallgatók készségeit, és így közelebbről megismerjék az intelligens gyártás, az „Internet of Things”, a kiber-fizikai rendszerek, a „Big Data”, a minőség ellenőrzés és a robosztus ipari megoldások fogalmait, valamint ezek gyakorlati alkalmazását.


 

Az együttműködés hosszú távú célja, hogy a diákok felkészülten kezdjék meg szakmai pályafutásukat a diploma megszerzése után. A fent említett rendszerek működésének célja pedig az, hogy az iparvállalatok az ügyfeleik számára megfizethető áron testre szabott termékeket, az ipar számára pedig nagy rugalmasságú tömeggyártást tegyen lehetővé, amely gyorsan alkalmazkodik a piaci változásokhoz. Cél továbbá új megoldások kidolgozása az intelligens gyártás számára a tömeggyártás akadályozása nélkül.


 

“Nagyon örülünk, hogy Magyarországon is támogatni tudjuk a tehetségeket, ezzel elősegítve, hogy a hazai gyártóipar jövőbeli munkavállalói már naprakész szaktudással  rendelkezzenek, amelyet folyamatosan fejleszthetnek szektorbeli pályafutásuk során. Sok sikert kívánunk az Óbudai Egyetem hallgatóinak, és reméljük, hogy örömmel használják majd a korszerűsített laboratóriumokat.” - mondta Katus István, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgatója.

Címkék