Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az egykori ingatlanos elmondja tapasztalatait

Az egykori ingatlanos elmondja tapasztalatait Az egykori ingatlanos elmondja tapasztalatait Az egykori ingatlanos elmondja tapasztalatait

A héten megjelent "Ezért sem bíznak meg az emberek az ingatlanosokban" című szösszenetünkre Richard, az alábbi gondolatokkal reflektált.

 

"Közel fél évig dolgoztam egy kisebb ingatlanirodában, akikkel arra törekedtünk, hogy miközben munkánkat végezzük, pozitív benyomást keltsünk a betérő ügyfelekben és azokban, akiket mi kerestünk meg.

 

Egy ingatlaniroda optimális működése:
Az ingatlanirodák segítenek összehozni a kínálatot a kereslettel. Ez egy szolgáltatás, ha szükségünk van rá, igénybe vesszük, ha nincs, nem vesszük igénybe. Ennek a szolgáltatásnak az ára a jutalék, ezt kapja meg a cég, aminek egy részét cégenként eltérő módon juttat az ingatlanosoknak.

 

Ez a jutalék nálunk eladó lakásnál a szerződésben meghatározott, eladási ár valahány százaléka (ritkább esetben egy meghatározott összeg) + áfa, vagy kiadó lakásnál 1 havi bérleti díj + áfa (ez cégenként szintén eltérő lehet, általában nettó 2-5% szokott lenni).

 

Eladásra kínált ingatlanok esetében nálunk három fajtája volt a szerződéseknek:

- Kizárólagos: Csak az iroda által hozott érdeklődő, az irodán keresztül vehette meg az ingatlant, itt 2-3% volt a jutalékunk - Fél-kizárólagos: Itt már a lakás tulajdonosa is hirdethette magán úton a lakását, hogyha neki sikerült eladni, akkor nem kaptunk jutalékot, egyébiránt itt 4-5% volt a jutalék mértéke

- Nem kizárólagos: Az első két formával ellentétben itt más ingatlanirodák és a tulaj is hirdethette párhuzamosan az ingatlant, jutalék szintén csak akkor járt, ha nekünk sikerült az adás-vételt nyélbe ütni. Itt a jutalékkal nagyon ritka esetben mentünk 5% alá.

- Eseti megbízás: Ezt általában akkor alkalmaztuk, amikor egy kereső konkrét elképzelésekkel érkezett hozzánk, viszont az adatbázisunk egyik ingatlanja sem felelt meg neki, így az ő részére kerestünk ingatlant. Itt a jutalék általában alacsony volt, egyedi szerződés alapján, amit a bemutatás előtt kötöttünk, csak a bemutatás napjára.

 

Nagyon fontos: A jutalékot az ingatlanos előre nem kérheti el! Az ingatlaniroda és dolgozói az eladás/kiadás UTÁN! kapják a pénzt, mindíg az eladótól/kiadótól. Kereső ügyféltől SOHA nem kérünk semmilyen listapénzt.

 

Mire is fizetjük a jutalékot? Miért éri meg egy ingatlanos segítsége? Az ingatlaniroda meghirdeti az ingatlant. Ehhez egy jó ingatlanos képes olyan fotókat és alaprajzot készíteni, amikkel növelheti az eladás/kiadás sikerességét.

Ezeket a képeket megfelelő marketingszöveggel ellátva különböző hirdetési felületeken elhelyezi. Minden ingatlanirodának van egy vagy több ingatlanhirdetéseket tartalmazó portálon üzleti előfizetése, így rengeteg módon képesek kiemelni a hirdetéseket, lehetőség van a portál AdWords-ös hirdetéseibe is bekerülni.

Amennyiben igény van rá, az ügynökök segítenek meghatározni a piac figyelembe vételével a megfelelő árat az eladáshoz. Sokan úgy hiszik, hogy az ingatlanos azért nyomja le az árat, mert gyorsan túl akar esni az üzleten. Ez részben igaz is. Azonban általánosabb, hogy az eladók akarnak egy olyan árat az ingatlanért, amiért nem biztos, hogy el fogják vinni. Vegyük figyelembe, hogy az ingatlanos napi szinten találkozik potenciális vevőkkel, lehet, hogy minden nap megmutatja az ingatlant valakinek, és minden nap azt kapja, hogy ennyiért nem. Általában tapasztalatot mond, tanácsot ad, nem "hisztizik" :) .

Minden ingatlaniroda kapcsolatban áll egy megbízható ingatlanjogásszal.

Rengeteg befektetett időt és energiát vállal át tehát egy jó iroda jó ingatlanosa.

Általában a nagyobb irodákban van lehetőség arra, hogy egy pénzügyi szakemberrel átbeszélje a vevő egy esetleges hitel feltételeit. Ezért sem a vevő, sem az eladó nem fizet jutalékot, ellenben ezzel az emberrel egy esetleges hitel esetén mindketten kapcsolatban állnak vele, így megelőzve az esetleges félreértéseket. Mire figyeljünk oda tehát? Keresőként és eladóként se fizessünk előre semmit! Rengeteg olyan kisebb iroda van, amik abból élnek, hogy leszednek adatokat nyilvános felületekről (pl jofogas.hu), listába rendezik őket, majd ezt adják oda néhány ezer forintért a keresőnek. Ez nettó átverés, ugyanis ezek az irodák semmilyen kapcsolatban nem állnak a hirdetőkkel, az esetek túlnyomó többségében a listán szereplő telefonszámokat felhívva már el-/kiadott lakásokat találtunk, jobb esetben. Roszabb esetben még csak nem is tudtak arról, hogy nekik valaha ingatlanuk lett volna, még roszabb esetben (és sajnos ez volt az általános) teljesen fiktív adatok voltak. Kókler ingatlanosok is vannak, őket úgy a legegyszerűbb felismerni, hogy nem kérdeznek az ingatlanról, a szomszédokról, a közművekről, tartozásokról, tulajdoni viszonyokról (az eladásnál fontos dolgokról). Ennek egy "alfaja" az, aki keresőként jelentkezik be, talán még alapból jó ingatlanos is lehetne, ha nem az ingatlanban derülne ki ingatlanos mivolta, hanem már a telefonban korrekten bemutatkozna, ki ő, és honnan, miért keresi. Sajnos ez egy öngerjesztő folyamat, néhány ilyen hiéna miatt az emberek kevésbé bíznak az ingatlanosok segítségében, a hirdetésekben jelzik, hogy köszönik, de ingatlanosok kíméljék őket, ezért nehezebb is a hideghívás, ezért jobban sikerül az ingatlanokba a hiénáknak kijutnia.

 

Remélem, hogy sikerült volt kollégáim számára egy kevés tekintélyt visszaállítani, illetve az olvasóknak egy kis rálátást biztosítani az ingatlanozásra, annak előnyeire és az átverések kikerülésére.

 

Egy volt ingatlanos"