Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Végrehajtotta szűzrepülését az orosz MC-21-es utasszállító

Végrehajtotta szűzrepülését az orosz MC-21-es utasszállító

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
Végrehajtotta szűzrepülését az orosz MC-21-es (orosz jelzéssel MSz-21-es) utasszállító repülőgép.

    A kéthajtóműves, rövid és közepes hatótávolságú MC-21-es gépek alaptípusa 180-200 utas szállítására alkalmas. Orosz tervek szerint ezek lépnek a szovjet gyártmányú Tu-134-esek, Tu-154-esek, Tu-204-esek és a hasonló polgári repülőgéptípusok helyébe. 


    Az Irkut repülőgépgyártó vállalat tervei szerint 2020-tól évi 20, 2023-tól pedig 70 ilyen repülőgépet bocsátanak majd ki. Az első MSz-21-300-asokat a legnagyobb orosz légitársaságnál, az Aeroflotnál állítják üzembe. 


    Vlagyimir Putyin orosz elnök az első próbarepülés alkalmából gratulált a repülőgépgyártás és űrkutatatás fejlesztéséért felelős Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettesnek, valamint az Irkut kollektívájának.


    Az utasszállító szűzrepülését eredetileg áprilisra tervezték, de azt a statikai és egyéb tesztek eredményeire hivatkozva elhalasztották.  


    A repülőgép tavaly júniusi, irkutszki bemutatóján Dmitrij Medvegyev miniszterelnök kijelentette: az MC-21-es megjelenése annak a jele, hogy Oroszország nem fog eltűnni a világ repülőgépgyártásának felső ligájából. Szavai szerint az új utasszállító műszaki szintje meghaladja "az összes jelenleg repülő repülőgépét". 


    Szakértők úgy vélik, hogy az új orosz gép az Airbus A-320-as és a Boeing-737-es vetélytársa lehet.

Címkék