Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rengeteg az üres lakás! Érthetetlen furcsaságok az ingatlanpiacon

Rengeteg az üres lakás! Érthetetlen furcsaságok az ingatlanpiacon Rengeteg az üres lakás! Érthetetlen furcsaságok az ingatlanpiacon
  • 2017. 06. 16.

Félmilliónál több lakatlan ingatlan tátong Magyarországon, minden ötödik a fővárosban – derül ki egy statisztikai felmérésből.

Számos, papíron üres lakásnak azonban igazából van lakója, mondja az ingatlanpiaci szakértő, aki az ilyen ingatlanok számának további növekedését jelzi előre. Valkó Dávid vezető elemző szerint az év végéig töretlen árnövekedés várható, de van, ami miatt érdemes megfontolni a lakáseladást.

Jelenleg mintegy 4,5 millió lakás található Magyarországon, minden nyolcadik sorolható a nem lakott – azaz más célra használt, idényszerűen lakott vagy üresen álló – lakások körébe. E félmillió ingatlan ötöde (107 ezer) található a fővárosban. Pest és Győr-Moson-Sopron megye kivételével mindenhol csökkent a lakott épületek aránya. Az okok sokrétűek: Budapesten sok a külföldiek által tulajdonolt, befektetésnek vett, esetleg közösségi lakáskiadásra tartott lakás, másutt inkább jellemző az elhagyott, öröklésből maradt, rossz állapotú, a népességfogyás vagy a belső elvándorlás miatt magára hagyott ingatlan. Egy része irodaként, raktárként, vagy épp ritkán használt nyaralóként szolgál.

Bár statisztikailag valamennyit üresen álló lakóingatlanként tartják számon, sok az olyan lakás is, amelyet a valóságban folyamatosan használnak.

Az alacsonyabb lakottsági ráta részben a lakáspiac természetes forgásából >>>

Címkék