Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az európai áruforgalom új csomópontjává válhat hazánk

Az európai áruforgalom új csomópontjává válhat hazánk Az európai áruforgalom új csomópontjává válhat hazánk
Szerkesztő

50 millió euró értékű beruházásból új vasúti konténer csomópont-elosztót valósított meg Csepelen Európa egyik vezető kikötő-logisztikai cége, a METRANS Konténer Kft. A beruházás eredményeként Magyarország az európai áruforgalom új csomópontjává válhat, a Terminál pedig már megnyitásakor közel 200 új munkahelyet teremtett.

 

A mai napon átadták az 50 millió eurós beruházásból megvalósult Budapest-Csepel Terminált. A Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) intermodális leányvállalata, a METRANS Konténer Kft. 165 000 négyzetméteres vasúti konténer elosztója évi 250 000 tengeri konténert és havi 250 tehervonat fogadására alkalmas. A terminál ideális kapcsolatot biztosít az Észak-Európát a dél-keleti régióval – egész pontosan az Adriai-tenger kikötőivel – összekötő áruforgalom számára, így a beruházásnak köszönhetően Magyarország válhat az európai teherforgalom egyik új csomópontjává.

A terminál megnyitóünnepségén Angela Titzrath, a HHLA igazgatói testületének elnöke, Morovik Attila és Ábel Attila Csepel alpolgármesterei, valamint Kiss Péter, a METRANS Csoport vezérigazgatósági tagja közösen leplezett le egy, a METRANS arculati elemeit viselő 40 lábas tengeri konténert.

Angela Titzrath a fejlesztés kapcsán úgy fogalmazott: „Európa szívében bővült új stratégiai csomóponttal a HHLA hálózata.” Hozzátette, az intermodális üzlet kiemelt értéket képvisel a vállalat számára: 390 millió eurós bevételükkel a HHLA szállítmányozási cégei jelentős szerepet játszottak a vállalat múlt évi sikereiben. A HHLA igazgatói testületének elnöke megerősítette, mindent megtesznek, hogy megőrizzék vezető szerepüket a konténer szállítási piacon, ezért további létesítményfejlesztéseket terveznek, valamint tovább bővítik a cég mozdonyokból és vagonokból álló vasúti flottáját.

Az ünnepélyes megnyitón szeretett volna részt venni Németh Szilárd, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője is, ám végül parlamenti munkája ezt nem tette lehetővé, így levélben köszöntötte a beruházást, amely felolvasásra került a megnyitón. Ebben kiemelte: „A kormány célja a magyar gazdaság fejlesztése, földrajzi, kulturális, és minden egyéb adottságunk minél jobb kiaknázása. A METRANS csepeli beruházása pedig egybecseng ezen célokkal, hiszen a logisztikai fejlesztések nagyban javítják versenyképességünket, jobb befektetési környezetet teremtenek és további tőkét vonzanak hazánkba.”

A 200 új munkahelyet teremtő fejlesztést illetően Morovik Attila osztotta meg Borbély Lénárdnak, Csepel polgármesterének üdvözlő szavait. „A METRANS új konténertermináljának megnyitásával nemcsak új munkahelyek százai érkeznek a kerületbe, nemcsak a helyi gazdaság fejlődése kap új lendületet, hanem – mondjuk ki büszkén! – Csepel mostantól újra felkerül a magyar, sőt a világgazdaság térképére.” Csepel polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, az önkormányzat és a vállalat partneri együttműködése jó példája annak, hogy a gazdaság fejlesztése hatékonyan összeegyeztethető a helyi közösség érdekeivel. A vállalat ugyanis beszállítói lehetőségeket teremt a csepeli cégek számára, várhatóan további befektetőket vonz Csepelre, valamint jelentős összegű közérdekű támogatással segíti a kerület közlekedésfejlesztését, hozzájárulva így Csepel életminőségének javulásához is.

Kiss Péter kiemelte, a vállalat magyarországi jelenléte számos lehetőséget rejt magában. „Az új létesítménnyel még hatékonyabban, és rugalmasabban szolgálhatjuk ki ügyfeleinket, hiszen a déli tengerpartot és a csomópontot összekötő, gyakorta közlekedő szerelvények egy tökéletesen megbízható szállítmányozási láncot alkotnak” – tette hozzá a METRANS Csoport vezérigazgatósági tagja.

A budapesti terminál a vasúti pálya és a közúti hálózat összekapcsolása mellett képes a trimodális összeköttetésre is, azaz a jövőben a csomópont a dunai teherhajó-forgalom bekapcsolásával tovább bővíthető.

A terminál már most is teljeskörű szolgáltatást nyújt, így biztosított a helyszíni vámügyintézés, lehetséges a konténerek javíttatása, megoldott a hűtött konténerek tárolása, valamint igényelhető teherautós fuvarozás is.

Címkék