Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Balaton-felvidék is szerepel a legjobbak között

A Balaton-felvidék is szerepel a legjobbak között

Elkészült a Mastercard TOP 15 listája Európa megfizethető rejtett kincseiről

 

Tizenötödik helyen végzett Magyarország és a Balaton-Felvidék a Mastercard „Top Hidden Treasures” azaz „Rejtett Kincsek” listáján, amelynek összeállítása során 44 európai ország egy-egy kevésbé ismert, különleges táját rangsorolták. A ma közzétett listán a spanyolországi Asztúria és Covadonga kolostor, a máltai Mdina és Zebbug, valamint az ausztriai Salzkammergut régió végzett az élen. A listát összeállító turisztikai szakértők és utazási bloggerek a kiválasztott terület szépsége mellett - a Mastercard saját adatait is felhasználva - leginkább olyan szempontokat vettek figyelembe, mint az adott ország árai, a régió zsúfoltsága és az elérhető szabadidős lehetőségek kínálata1.

 

Magyar rejtett kincs a legjobbak között

Kedvezően hathat a hazai turizmusra, hogy Magyarország is felkerült a Mastercard TOP 15 utazási listájára a Balaton-felvidék régióval. Bár „a magyar tenger” az egyik leglátogatottabb nevezetességünk, az északi partján fekvő festői táj sok külföldi számára még felderítetlen. Magyarország a jó elhelyezkedése mellett azért is kerülhetett fel a 15-ös listára, mert áraink európai viszonylatban kedvezőnek számítanak. Emellett a kártyaelfogadó helyek számának növekedésével a fizetési lehetőségek is egyre bővülnek hazánkban, ami nagyban megkönnyítheti az utazást.

 

A TOP 15 rejtett kincs Európában

 

1. Asztúria és Covadonga kolostor, Spanyolország

9. Volos és Pelion-félsziget, Görögország

2. Mdina és Zebbug, Málta

10. Velika Planina, Szlovénia

3. Salzkammergut régió, Ausztria

11. Kasubföld, Lengyelország

4. Azori-szigetek, Portugália

12. Naarden, Hollandia

5. Perast, Montenegró

13. Kolka köpeny, Lettország

6. Lednice-Valtice, Csehország

14. Duna-delta, Románia

7. Pag-sziget, Horvátország

15. Balaton-felvidék, Magyarország

8. Saaremaa sziget, Észtország

 

 

 

A Mastercard szakértelmének felhasználásával egy olyan egyedülálló rangsor jött létre, amely az utazást tervezők segítségére lehet a különböző helyszínek összevetésében, legyen akár a látvány, a kényelem vagy éppen az ár az elsődleges összehasonlítási szempont számukra – mondta Adam Blake, a bornemouthi Egyetem Nemzetközi Turisztikai Kutatóközpontjának vezetője. „Tapasztalt utazók is haszonnal forgathatják ezt a rendkívül informatív útikalauzt, amely a Mastercard adatait és a helyi információkat egyaránt tartalmazza.”

 

Kihagyhatatlan úticélok Magyarország vonzáskörzetében

Az utazást tervező, kisebb költségvetéssel gazdálkodó magyaroknak sem kell lemondaniuk Európa rejtett kincseiről. Több olyan megfizethető utazási célpont is felkerült a Mastercard TOP 15-ös listájára, amely Magyarországról autóval is könnyen megközelíthető. Ilyen például az osztrák Salzkammergut régió, a cseh Lednice-Valtice kultúrtáj és Romániában a Duna-Delta vidéke.

Ezek az országok ráadásul a KSH adatai szerint2 egyébként is kedvelt úticélnak számítanak a magyarok körében.

 

Ha ár alapján választunk nyaralási célpontot, mindenképpen érdemes fontolóra vennünk olyan rejtett kincsek felkeresését is, amelyek ugyan nem szerepelnek a Mastercard TOP15-ös európai listáján, Közép-Kelet-Európában azonban igazi kuriózumnak számítanak.

 

  • Körülbelül 300 kilométerre a magyar határtól található Lviv városa, Ukrajna rejtett kincse. Az építészeti szépségekkel teli városban a szolgáltatások és ételek minősége kiváló. Alig 7 euróért meg tudunk ebédelni, egy szoba pedig elérhető akár 15 euró alatt is.

  • Ha szeretnénk a költségeket alacsonyan tartani, Szerbia is szóba jöhet úticélként számunkra. Déli szomszédunk egyik természeti csodájával, az Uvac kanyonnal szállt be a rejtett kincsek versenyébe. Itt egy étkezésre elég nagyjából 8 eurót számolnunk, szállás pedig valamivel15 euró fölött elérhető.

  • Érdemes lehet ellátogatnunk Bosznia-Hercegovinába is, ahol a majdnem 800 éves Jajce vízesés és a közeli Pliva tavak a csodás látvány mellett remek környezetet nyújtanak túrázáshoz és vizes sportokhoz. Az országban 25 euró alatt meg tudunk szállni, és itt is találunk olyan helyet, ahol 8 euró elég egy étkezésre.

 

Az utazók egyre többször viszik magukkal bankkártyájukat külföldi útjaikra

Az európaiak egyre gyakrabban használják a bankkártyájukat az utazásaik lefoglalásánál, és még inkább az utazás során. A Mastercard 2016-ban készített fogyasztói felmérése3, mely 12 európai országot vizsgált, megállapította, hogy az utazásra indulók 55 százaléka használja bankkártyáját a repülőjegy és szállás lefoglalásakor, illetve egyéb költségek felmerülése esetén még utazás előtt, a kirándulás időtartalma alatt pedig 45%-uk fizet a plasztikkal. Legtöbben közeli célállomásokra szeretnek utazni országon belül, vagy a szomszédos országokba. A legtöbbet szállásra, ruhák vásárlására és éttermi szolgáltatásokra költenek, kártyáikat pedig leginkább élelmiszerüzletekben, éttermekben, bárokban és közlekedés során használják.

A legtöbbet Ausztriában, Norvégiában, Svájcban, Izlandon és Észtországban költenek kártyával az oda látogatók.4

 

Világszerte egyre több felhasználó él a készpénzmentes utazás kínálta előnyökkel, legyen szó üzleti útról vagy kirándulásról. A Mastercardnál megbízható, innovatív és egyszerű fizetési megoldások biztosításával szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy mind az üzleti utazók, mind a kirándulók a lehető legtöbbet hozhassák ki utazásaikból. A Mastercard Rejtett Kincsek útikalauzt úgy alkottuk meg, hogy segítsen új és izgalmas utazások megtervezésében, olyan helyekre, amelyeket valóban érdemes felkeresni” – mondta Javier Perez, a Mastercard Europe elnöke.

 

Annak érdekében, hogy az utazás zökkenőmentes és felhőtlen legyen, néhány tippet érdemes észben tartania, amikor külföldön jár:

  • Utazás előtt ellenőrizze, hogy a bankkártyája milyen kiegészítő szolgáltatásokat nyújt: kapcsolódhatnak a kártyához akár különleges biztonsági beállítások, illetve utazási- és szabadidős szolgáltatások (például utasbiztosítás)

  • Tudassa a bankjával, hova utazik – probléma esetén így gyorsabban a segítségére lehetnek

  • Mentse el az „Elvesztett vagy ellopott kártya” esetén hívandó számot a telefonjába, hogy szükség esetén le tudja tiltani a kártyáját

  • Amikor étteremben vagy kávézóban fizet, mindig kérje meg a pincért, hogy a kártyaolvasót hozza az asztalához, vagy Ön menjen oda a kasszához

  • Soha ne írja le papírra a PIN kódját, és ne mentse el a telefonjába

  • Ha külföldön fizet a plasztikkal, mindig a helyi pénznemben fizessen, így a legjobb átváltási árfolyammal számolhat

  • Ellenőrizze a bankszámla kivonatot, és haladéktalanul (de legfeljebb 30 napon belül) jelentse a jogtalanul felszámolt díjakat. Ha valami gyanúsnak tűnik, azonnal hívja a bankját

 

 

Mindenkinek jó utat, biztonságos nyaralást és felhőtlen kikapcsolódást kívánunk – lehetőleg egy rejtett kincs közelében!

 

 

 

4 Mastercard adattárház – 2016, teljes év – európai országok

 

Címkék