Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Down-szindrómások segíthetik a rákkutatást

A Down-szindrómások segíthetik a rákkutatást
  • 2017. 06. 24.

A Down-szindróma állapot legújabb kutatásait mutatták be orvosok és tudósok napokban lezajlott második T21RS nemzetközi konferencián Chicagóban. Az amerikai találkozó legnagyobb és legizgalmasabb eredménye az a felfedezés, hogy Down-szindrómások vizsgálata segítheti az újkori rákkutatásokat, és az Alzheimer-kór jobb megismerését is.

T21RS nemzetközi konferencián jelen voltak a magyarországi Down-szindrómásokat segítő szervezet a Down Egyesület képviselői is. A célzottan 21-es triszómiás állapotot (a triszómia az a sejtosztódási rendellenesség, amikor sejtosztódás közben valamelyik kromoszómából nem kettő, hanem három alakul ki; a 21-es kromoszóma hármassága a Down-szindrómát) vizsgáló konferencia részvevői új, meggyőző eredményekről számoltak be.

A legfontosabb információ az volt, hogy immár számos vizsgálattal bizonyítható a korszakos felismerés, amely szerint a Down-szindrómával élők kezében lehet a rák és az Alzheimer-kór megismerésének kulcsa is. A nemzetközi kutatócsoportok figyelmét ugyanis felkeltette az a tény, hogy a Down-szindrómával élők körében a szolid daganatos megbetegedések szinte egyáltalán nem fordulnak elő. Éppen ezért a rákkutatásban új területeket nyithat meg a Down-szindrómások állapotának mélyebb vizsgálata.

Az már ismert volt, hogy az Alzheimer-kór és a Down-szindróma között nagy a hasonlóság, ugyanis az Alzheimer-kór miatti értelmi hanyatlásban ugyanúgy szerepet játszik a 21-es kromoszómán >>>

Címkék