Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Többé nem kell körbe-körbe nézelődni, hogy meglássuk a szirénázó autót

Többé nem kell körbe-körbe nézelődni, hogy meglássuk a szirénázó autót Többé nem kell körbe-körbe nézelődni, hogy meglássuk a szirénázó autót
  • 2017. 06. 24.

Mind ismerjük azt a stresszes érzést, amikor a forgalomban meghalljuk a sziréna hangját, és próbáljuk megállapítani, honnan közelít a megkülönböztető jelzést viselő jármű – hiszen ha nem adunk neki időben utat, azzal feltartjuk, és bajt okozhatunk másoknak.

A Ford most kifejlesztett egy technológiát, ami a rendőr-, mentő- és tűzoltóautókból egy jelet küld a közelben tartózkodó autósoknak, így azok pontosan tudják, merről érkezik a jármű, és milyen messze van.

Itt látható a technológia működés közben:

2015-ben az Egyesült Királyságban 475 olyan közúti baleset történt, amelynek egyik elszenvedője egy megkülönböztető jelzést viselő jármű volt.* Az új megoldás viszont hangjelzéssel és a műszerfalon felvillanó fényjellel figyelmezteti az autósokat, sőt idővel arra is képes lehet, hogy optimális megoldást javasoljon arra, hová húzódjanak le, ha biztonságosan utat akarnak adni.

“A vészhelyzeti szolgálatok munkájában nagyon fontos tényező az idő, ez a technológia pedig értékes másodperceket jelenthet számukra,” vélekedett Christian Ress, a Ford Kutatási és Fejlett Tervezési Központjának önvezető technológiákért felelős műszaki szakértője.

A Ford ezen a héten mutatja be Szirénázó Járműre Figyelmeztető technológiáját a UK Autodrive tesztsorozatban. A UK Autodrive az egymással kommunikáló járműveket vizsgáló projekt, amit a brit kormány >>>

Címkék