Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Százmillió étel biztosítását vállalták

Százmillió étel biztosítását vállalták Százmillió étel biztosítását vállalták
  • 2017. 07. 11.

A vállalás célja, hogy csökkentse a szegénységet, megszüntesse az éhezést, növelje az emberekben az elfogadást és a szükségben lévők kezébe tegye saját sorsuk alakítását.

 

Hamburg, 2017. július 6. – A Mastercard és a Világélelmezési Program (angolul: World Food Programme, WFP) az idei Global Citizen Festival Hamburg rendezvényen jelentette be, hogy kibővítik együttműködésüket, és együttesen dolgoznak az éhezés és a szegénység megállításáért. A ma bejelentett „Százmillió étel” kezdeményezést úgy alkották meg, hogy világszerte jelentős forrásokat és „ételeket” biztosítson a nélkülözőknek. A közös program sikerét a Mastercard technológiai szakértelme és a WFP segélyezési tapasztalata garantálja.

 

Egy készpénzmentes és éhezésmentes világ misszióját szem előtt tartva, a Mastercardnak a most bejelentett kezdeményezés az első olyan globális elköteleződése a Világélelmezési Programmal, amely az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai közül négyet, a szegénység eltörlését, az éhezés teljes megszüntetését, a minőségi oktatást és a nemek közötti esélyegyenlőség biztosítását is támogatja. A megállapodás részeként a két szervezet a következő egy évben a lehető legtöbb étkezést szeretné biztosítani.

 

A Mastercard és a Világélelmezési Program már eddig is számos programot indított, amelyeknek az éhezés és a szegénység megszüntetése volt a célja. A “Százmillió étel” kezdeményezésünkkel a világ leginkább peremre sodródott és elszegényedett rétegeinek szeretnénk segíteni.” – mondta Ann Cairns a Mastercard nemzetközi piacokért felelős elnöke. “Új lehetőséget kapunk azáltal, hogy egyesítjük a Mastercardnak a technológia és a pénzügyi rendszerek terén szerzett szakértelmét a Világélelmezési Program világszerte megvalósuló élelmezési munkájával: így innovatív módon mindenhol mindenkit bevonhatunk a programba. Ezideáig több mint 17 millió ételt oszthattunk ki közösen, de ma többszörösen is szintet lépve fokozzuk mindezt azzal a nagyra törő új célunkkal, amely egy befogadóbb világot teremt.”

 

David Beasley, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatója szerint a Mastercard hozzásegítette a szervezetet ahhoz, hogy átalakítsa üzleti tevékenységét, és hatékonyabban, gyorsabban működve több emberhez érjen el. “A Mastercard munkája az éhezés megszüntetésében nagyon inspiráló példája annak, hogy mennyire létfontosságú a magánszektor szerepe a társadalmi jólét megteremtésében. Az általuk indított, százmillió iskolai étel biztosítását célzó felelősségvállalás egy, a WFP-vel már korábban elkezdett és eddig is sikeresen működő folyamatnak a része, amelynek az éhezés teljes megszüntetése a célja. Felbecsülhetetlen értéket képvisel ez az együttműködés, amely során életeket menthetünk vagy változtathatunk meg, valamint gyermekek álmait válthatjuk valóra.”

 

A Mastercard és a Világélelmezési Program együttműködését tovább erősítő, százmillió ételnek megfelelő támogatással a szervezők két területre koncentrálnak: a szakértelem kiaknázására és kampányok indítására.

 

A szakértelem kiaknázása:

 

  • Digitális élelem: Ott, ahol az élelmiszerpiacok helyzete ugyan stabil, az emberek mégis kiszolgáltatottak és élelmiszersegélyre van szükségük, a Világélelmezési Program hagyományos ételosztás helyett készpénz és voucherek használatával segít. Ezzel nem csak pénzt és időt takarítanak meg, de a helyi gazdaságot is erősítik.

 

2012-ben a Mastercard egy olyan úttörő rendszer kialakításában segített, amely feltöltőkártyákat biztosított a Libanonban és Jordániában élő szír menekülteknek. Ezekkel a kártyákkal azóta 2,2 millió szíriai menekült választhatta ki és vásárolhatta meg a családja számára megfelelő élelmiszereket.

 

  • Az iskolai étkeztetések ár-érték aránya: 2016-ban a Mastercard 18 munkatársa átmeneti megbízást vállalt a WFP irodáiban. Elemzői szakértelmükkel segítették a kutatást, amely rávilágított, hogy minden iskolai étkeztetésbe fektetett dollár később hat dollár megtérülést jelent az iskolás gyerekek javuló egészsége és tanulmányai szempontjából.

 

Kampányok indítása:

 

A Priceless Causes adományozási platform a motorja annak a rendszernek, amely biztosítja az integrált adakozást, vagyis azt, hogy a kártyaalapú hozzájárulások eljussanak a WFP-hez. Az együttműködés során a Mastercard fizetési rendszerét használják a humanitárius ügyek támogatására, így biztosítva lehetőséget arra, hogy a Mastercard partnereit és ügyfeleit is mozgósítsák a változás érdekében.

 

Azzal, hogy a Mastercard partnerei segítségével az adományozást a mindennapi rutin részévé tette, annyi adományt gyűjtött már össze, amelyből 17 millió iskolai ebédet fogyaszthattak el a gyerekek világszerte. 17 országban több mint 70 marketingkampány indult, amely lehetővé tette a kártyabirtokosok számára, hogy minden egyes tranzakcióval hozzájáruljanak a változáshoz. A Mastercard és a WFP célkitűzése a 2017-es évre, hogy az Európában jól működő módszert globális szintre terjessze ki.

 

Korábbi kampányok:

 

  • Ázsia: A Mastercard idén Sri Lanka árvíz sújtotta területein támogatta a WFP tevékenységét, 75,000 ideiglenes menedékházakban lakó embernek biztosított élelmet. A vállalat korábban, a 2015-ös pusztító földrengés után Nepálban is hozzájárult a WFP katasztrófaelhárítási erőfeszítéseihez, 2013-ban és 2014-ben pedig a Fülöp-szigeteki tájfun után segítette a térség lakosait.

  • Közép-Kelet Európa (11 országos kampány):

A 2015 óta tartó kampány a legnagyobb, amely az együttműködés égisze alatt fut: a Mastercard a régió 11 országában minden kártyás vásárlás után adományoz és így 7,5 millió iskolai étkezést tudott biztosítani Ruandában.

  • Egyesült Királyság: a maga nemében először futott ilyen jellegű kampány, mely során a Mastercard a Virgin Money-val közösen Mali iskolásait segítette, a 250,000 iskolai étkezést biztosítva a térségben

  • Belgium: 2016-ban a Mastercard külföldi kártyahasználati kampányán keresztül összesen 775,000 iskolai étkezést biztosított a Buyway Personal Finance társasággal együttműködve.

  • Több német áruház és étterem szervezett gyűjtést 2013. májusa és júniusa között. Ez idő alatt minden tranzakció és Facebook like egy iskolai étkezést jelentett, összesen 336,000 euró értékben.

 

 

Címkék