Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Továbbra is nyereséges az ingatlaneladás

Továbbra is nyereséges az ingatlaneladás
  • 2017. 07. 14.

Egyelőre hullámzó képet mutat az idei ingatlanpiaci forgalom, ám így is a múlt évek egyik erős félévén vagyunk túl.

Az első félév összforgalmát a Duna House közel 75 ezerre becsülte, amely öt százalékkal elmarad a tavalyi azonos időszaktól, a válságot követő legerősebb félév eredményétől.

Nem bizonyult tartósnak az idei első negyedévben tapasztalt áresés, ugyanis a Duna House országos lakásár-indexe történeti csúcsra, 121 pontra emelkedett. A fogyasztói árindexszel deflált reálindex 93 százalékponton áll, vagyis ez az érték még nem érte el a válság előtti, a 2008. év eleji szintet.

Az országos panel-index viszont reálértéken is a csúcson van, a 100 pontos bázisértéken. Ugyanez a téglalakás-indexről még nem mondható el, amely reálértéken 12 százalékponttal marad el a válság előtti szinttől.

A vidéki indexek többségében javultak – a kelet-magyarországi tégla-index a kivétel, amely a tavaly évvégi 122-es csúcsról 112-re, majd most 110-re esett. Ugyanitt a panel történeti csúcsponton, 127-en áll. Nyugaton a panel- és a téglalakások indexe is egyforma, 109 százalékpont, ami a téglalakások esetében történeti csúcs.

Budapesten megállíthatatlan a panellakások árának emelkedése, jelenleg 159 pontos csúcson áll. A téglalakások ára is csúcsot döntött.

A fővárosban a tavalyi első félévben a vevők tizede vásárolt csak 600 ezer Ft/m2 ár fölött, az idén az arányuk már 27%! Ugyanebben az ársávban Pesten megduplázódott az arány, most 12 százalék. A fővárosban továbbra is a 40-60 m2 közötti ingatlanok a legkeresettebbek, a vevők 36%-a választotta ezt a méretet. Vidéken is nagyobb szelet jutott az idén mint esztendővel ezelőtt az átlagosnál drágább ingatlanoknak: a 300 ezer Ft-nál magasabb négyzetméterárat tavaly >>>

Címkék