Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Albérlet csillagászati összegekért

Albérlet csillagászati összegekért
  • 2017. 07. 23.

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével pörög fel igazán a lakások és albérletek piaca az egyetemi városokban. A jövő héten hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat. Az idén több mint százezer diák adta be jelentkezését, a múlt évek tapasztalatai alapján a jelentkezők több mint 70%-a bejut valamely szakra. A legnépszerűbb célpontok a hagyományos egyetemi városok: Budapest, Szeged, Pécs, Győr, Debrecen és Miskolc.​

Az ingatlanok tovább drágultak, tavaly a legkeresettebb fővárosi kerületekben átlag 25-30, az érintett városokban átlag 10-12%-os volt az áremelkedés. Az egyetemisták, főiskolások számára bérelt lakásokban az albérlet elérheti a havi fél milliót is.

Az egyetemi városok közül Miskolc a legolcsóbb, a borsodi megyeszékhelyen 120 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Ennél drágábbak az ingatlanok Pécsett (170 ezer Ft) és Szegeden (185 ezer Ft); Debrecenben (235 ezer Ft) és Győrött (260 ezer Ft) már mélyen a zsebbe kell nyúlni. Ráadásul a garzonok átlagára fajlagosan magasabb; a gyereküknek lakást vásárlók körében népszerűek a kislakások. Vidéken ez utóbbiak ára az OTP Ingatlanpont kínálata alapján öt, a fővárosban 7-8 milliónál kezdődik, ám a legolcsóbbak általában felújítandók és közlekedési szempontból előnytelenek. A tehetősebb szülők gyakran nagyobb lakást választanak, hogy friss gólyaként a felnőtt életbe belekóstoló gyermekük lakótársakat fogadhasson, így a bérleti díjból jut rezsire és egy kis zsebpénzre is.

Az albérletet kereső fiatalok dolgát megnehezíti, hogy a lakástulajdonosok egyre inkább odafigyelnek, hogy kinek adják ki lakásaikat. Nem példa nélküli, hogy csak olyannak, akinek ellenőrizték közösségi médiás profilját, publikus aktivitását, esetleg munkahelyét.

A friss egyetemisták körülményeit nehezíti néhány nagyvárosban, például Győrött, Kecskeméten vagy Székesfehérvárott, hogy ipari központok lévén egyébként is >>>

Címkék