Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Komoly díjazással hirdet dizájner-pályázatot a Lexus

Komoly díjazással hirdet dizájner-pályázatot a Lexus
  • 2017. 07. 25.

A leginnovatívabb és legzöldebb autógyártónak tartott, világelső Toyota prémium márkája, a világ vezető hibrid luxusmárkájaként ismert Lexus arra törekszik, hogy a formatervezés révén is jobbá tegye világunkat: ennek szellemében hirdette meg a vállalat a 2018-as Lexus Design Award-ot (a Lexus Formatervezési Versenyt). A 2013-ban útjára indított versenysorozat egy nemzetközi rendezvény, aminek célja az alkotók és dizájnerek új generációjának felfedezése és megismertetése.

A piac legszélesebb környezetbarát hibrid modellportfóliója, és modelljeinek elképesztően látványos, futurisztikus dizájnja révén hazánkban is hónapról hónapra értékesítési rekordokat döntögető japán luxus márka, a Lexus, világszerte több környezetbarát hibrid modellt értékesített, mint valamennyi prémium versenytársa együttvéve. Ebben nem kis szerepe van a japán prémium márka autóira jellemző letisztult dizájnjának, kézműves kidolgozottságának, ezért a Lexus első kézből rendelkezik tapasztalatokkal a formatervezés fontosságáról.

Ennek jegyében 2013 óta minden évben fiatal tehetségek ezrei pályáznak azért, hogy bekerüljenek a megmérettetés utolsó fordulójába. A tizenkét legjobb pályázót és műveiket a Lexus a 2018-as Milánói Dizájn Héten (a világ legnagyobb dizájn-seregszemléje, ahol számos márka és tervező képviselteti magát olyan kategóriákban, mint a bútorok, a divat vagy a textilek).

mutatja be a világ dizájner-közösségének. Ezt követően a négy legjobbnak ítélt mű – világhírű dizájnerek mentorálásával – meg is valósulhat, és az alkotók 3 millió japán jen (mintegy 7 millió Forint) támogatást kapnak a prototípus megépítéséhez.

A mentorálás lehetőség és a világméretű nyilvánosság mellett az is vonzó a fiatal dizájnerek számára, hogy minden évben egy inspiráló és kreatív témát kapnak, ami szinte végtelen lehetőségeket tár fel.

A 2018-as Lexus Design Award témája a “CO-“, ami a latinban annyit tesz: “-val/-vel” vagy tágabb értelemben “összhangban egymással”. A Lexus hisz abban, hogy a remek dizájn biztosíthatja a természet és a társadalom harmonikus együttélését, s ebben az értelemben a “CO-“ egy olyan megközelítést jelez, ami lehetővé teszi a Lexus számára, hogy a környezet megóvása mellett is feltárja teljes potenciálját, új lehetőségeket teremtve az együttműködésen, a koordináción és az egymással való kapcsolatokon keresztül. A fiatal dizájnerek most lehetőséget kapnak arra, hogy megmutassák, hogyan értelmezik a “CO-“ üzenetét, és hogyan teremthetnek ezáltal egy jobb világot, ahogyan a Lexus is teszi minden versenytársánál szélesebb környezetbarát hibrid modellportfóliója, és a jövő abszolút zöld megoldása, a melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás technológia területén végzett fejlesztései révén.

A pályaműveket világhírű alkotók bírálják el, akik aktív szereplői a dizájn különféle területeinek. A mentorálás ismert tervezők feladata lesz, akik megosztják tudásukat a pályázókkal, és gyakorlati támogatást is nyújtanak nekik a prototípusok elkészítésében, hogy az innovatív ötletekben rejlő összes lehetőséget kiaknázhassák.

A 2018-as Lexus Design Award zsűritagjainak és mentorainak névsorát augusztusban hozza nyilvánosságra a Lexus. Ahogy eddig, a Lexus most is a legnevesebb szakemberekkel működik majd együtt, akik a kreatív világ elismert szereplői, és akik teljes egészében osztják a márka azon nézetét, hogy a jól eltalált dizájn képes jobbá tenni a világot.

KÉPGALÉRIA >>>

 

Címkék