Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

IT

Rendszerfejlesztés kísérleti fizikai nagyberendezésekhez magyar oktatási, kutatói és ipari szereplők együttműködésében.

Rendszerfejlesztés kísérleti fizikai nagyberendezésekhez magyar oktatási, kutatói és ipari szereplők együttműködésében.
  • 2017. 07. 28.

A Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (ATOMKI) és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az evopro systems engineering Kft. közös projektje révén megvalósuló egységes modellezési keretrendszer lehetőséget ad minőségbiztosítási és irányítástechnikai platform fejlesztésére, melyeket a kísérleti fizikai rendszerek validálnak.

{gallery}

A GINOP-2.2.1. pályázati konstrukció a hazai vállalkozások, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények közötti dinamikus együttműködést ösztönzi, továbbá üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények elérését tűzi ki célul. A „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” elnevezésű programra pályázó konzorcium az „Ipari integrált irányítási szoftver keretrendszer kutatása kísérleti fizikai nagyberendezésekre” című, GINOP 2.2.1.-15-2016-00012 kódjelű pályázat keretén belül megvalósuló projekt összköltsége 1.269.623.844 Ft, melyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásában 969.621.564 Ft a támogatás összege. Az oktatási intézmény és a kutatóhelyek 100%-os támogatási intenzitással vesznek részt a projektben, a konzorciumvezető evopro 300 millió forint saját forrást fordít a fejlesztésre a projekt tervezett, 2019. november 30-i befejezéséig.

A projekt során irányítástechnikai hálózatok modellezése, illetve egy egységes modellezési keretrendszer kidolgozása a cél, melynek segítségével a szakemberek az alkalmazás absztrakciós szintjén tudják modellezni és definiálni a rendszerüket. A keretrendszer olyan minőségbiztosítási és irányítástechnikai szoftverplatform fejlesztését teszi lehetővé, amellyel elérhető a kísérleti fizikai rendszerek üzembiztos működése, mely egyben validálja a keretrendszert és a platformot is.

Dr. Ferenc Rudolf vezetésével a SZTE részfeladatait képezi a keretrendszer elméleti hátterének előkészítése, a modellező prototípus megalkotása, a szoftverminőségbiztosítási eszközök megalkotása, valamint a lézerfizikai laboratóriumi használati eset előkészítése. Az ATOMKI Dr. Molnár József irányításával, valamint az SZBK Dr. Brockhauser Sándor vezénylésével kísérleti fizikai rendszerek használati esetének előkészítésével vesz részt a fejlesztésben. A konzorcium vezetéséért felelős evopro, Barosi Mihály projektvezető irányításával, a követelmények meghatározását, a keretrendszer fejlesztést és a szoftver minőségellenőrzését végzi.

A projektben az eredeti ütemezésnek megfelelően sikeresen megvalósult az evopro systems engineering Kft. részéről a „Irányítástechnikai modellezési keretrendszer követelményanalízise”, az SZTE részéről a „Irányításmodellező keretrendszer elméleti hátterének előkészítése”. Az ATOMKI a terveknek megfelelően halad a besugárzó-helyek rendszerintegrációra való előkészítésével, valamint SZBK jelentős előrehaladást ért el a lézerholográfiás alapberendezés összeállítása és kalibrálása területén.

 

Címkék