Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Néhány százalékos növekedésre számít az idén az alkoholmentes italok fogyasztásában a szakszövetség

Néhány százalékos növekedésre számít az idén az alkoholmentes italok fogyasztásában a szakszövetség

A szakmai szervezet reményei szerint az idén az alkoholmentes italok valamennyi fajtájának fogyasztása, beleértve az ásványvizet is, tovább emelkedik néhány százalékkal - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára csütörtökön az MTI megkeresésére.

    Bikfalvi Istvánné közölte, a nagy meleg mindig kedvezően hat az alkoholmentes italok fogyasztására. A mostani tartós kánikulában - a tapasztalatok alapján - a fogyasztás mintegy harmadával nőtt.


    Hozzátette: a javasolt folyadékfogyasztás átlagos időjárási körülmények között napi 2,0-2, 5 liter, ennek ilyenkor akár a dupláját is célszerű meginni. Jó tudni azt is, ha változatosan iszik vizet, gyümölcslevet, üdítőitalt az ember, többet tud inni, és a gyümölcslevek, üdítőitalok fogyasztásával, amelyek 90-95 százaléka víz, így nemcsak az elveszett folyadék pótolható, hanem egyéb hasznos anyag, vitaminok, rostok is jutnak a szervezetbe - hívta fel a figyelmet a szakember.


    A múlt évben az ásványvíz fogyasztása Magyarországon 121 litert tett ki fejenként. A különböző gyümölcslé tartalmú gyümölcslevek - a 100 százalékos gyümölcslevek, nektárok és gyümölcsitalok - fogyasztása 26 liter volt átlagosan. Az ízesített vizek és a szénsavas üdítőitalokból, egy főre számítva, 66 liter fogyott az országban.


    Az összes alkoholmentes ital fogyasztása 2016-ban több mint 4 százalékkal növekedett az előző évhez képest. Az ásványvíz fogyasztása 5 százalékkal csökkent, a különböző gyümölcslé tartalmú gyümölcslevek fogyasztása mintegy 6 százalékkal növekedett, az ízesített vizek és a szénsavas üdítőitalok fogyasztása pedig több mint 4 százalékkal nőtt.


    Bikfalvi Istvánné emlékeztetett: annak ellenére, hogy az alkoholmentes italok fogyasztása az utóbbi években évi 4-5 százalékkal növekedett, még így sem érte el a tíz évvel ezelőtti, mintegy 30 százalékkal magasabb fogyasztási szintet.

Címkék