Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rózsaszín labda, esti mérkőzés

Rózsaszín labda, esti mérkőzés

Forradalmi változások a brit krikettsportban
 

Pietsch Judit, az MTI különtudósítója jelenti:
    London, 2017. augusztus 16., szerda (MTI) - Forradalmi változás előtt áll a teszt krikett, a játék csúcsa Angliában, a sportág őshazájában: a válogatott csütörtökön Birminghamben a Nyugat-Indiák ellen játssza az első alkonyatba nyúló mérkőzést az Egyesült Királyságban, és ami sokak szemében ennél is nagyobb szentségtörés: a megszokott piros labda helyett neonrózsaszínnel.

    A labda hagyományos színének megváltoztatása sokak szerint az egyik legjelentősebb változás a teszt krikett 140 éves történetében. Pedig az újítás elkerülhetetlen: a sötétben nem látni jól a rozsdás árnyalatú piros labdát. A labdajáték más formáiban használt fehérre nem lehetett cserélni, mert a teszt krikettben a játékosok szent és sérthetetlen öltözete is fehér. Így lett a kompromisszumos megoldás a neonrózsaszín.


    Vannak, azonban, akik úgy vélik, az új szín megváltoztathatja a játék egyedülálló ritmusát. Közéjük tartozik a híres londoni krikettlabda-gyártó manufaktúra, a Dukes igazgatója is. "1760 óta csináljuk. A labda épp az alapvető tulajdonságainak köszönhetően vált be" - fogalmazott Dilip Jajodia a Financial Times című brit lapnak.


    A sportág vezetői viszont úgy vélik, szükség van a változásokra, hogy újjáéledjen a teszt krikett, vagyis a játék ötnapos formája iránti érdeklődés. Ezt szolgálja a sötétedésbe nyúló mérkőzések bevezetése is az Egyesült Királyságban, a nézők így a munka után még elcsíphetik a többórás mérkőzések legalább egy részét a helyszínen vagy a televíziók előtt.


    A teszt krikettben rendszerint késő reggel kezdődnek az összecsapások és este fél 7-ig tartanak. Az estébe nyúló csütörtöki mérkőzés viszont délután 2-kor kezdődik és legalább este 9-ig tart majd.


    Az úgynevezett day-night meccseknek még az Egyesült Királyságon kívül sincs igazán nagy hagyományuk a teszt krikettben. Eddig mindössze négy ilyen találkozót rendeztek, Ausztráliában, illetve Dubajban, az elsőt 2015-ben. 


    Az első rózsaszín krikettlabdát a Kookaburra ausztrál manufaktúra készítette. Az Angol és Walesi Krikett Tanács (ECB) viszont megkövetelte, hogy a sport őshazájában az első ilyen összecsapásra a Dukes készítse a labdát a maga szigorú követelményeinek megfelelve. 


    A Dukes évente több mint százezer krikettlabdát szállít külföldre. Parafából és gumiból készíti a belsejüket, majd Angus marhabőrrel borítja be őket. A gyártó szerint a skóciai fajta bőre adja meg a labdának az ideális erőt és viszkozitást, amelyre szükség van az órákig tartó játékban. A bőrborítást kézzel varrják. 


    A Dukes hangsúlyozta, a piros és a rózsaszín labda közötti legnagyobb különbség az aggodalom, amelyet az utóbbi néhány játékosban keltett.

   

További FRISS ÉS ELÉRHETŐ híreink >>>

   

Címkék