Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hamarosan indul Európa legkeményebb terepfutó versenye

Hamarosan indul Európa legkeményebb terepfutó versenye
Szerkesztő

171 km, 10.000 méter szintkülönbség, 20 helikopter, 303 egészségügyi szakember, 13.000 liter leves, 5500 liter isoital – néhány szám, ami az Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB®), Európa legjelentősebb terepfutó versenye mögött van, amelyet immár 15. alkalommal rendeznek meg egy francia kisvárosban, Chamonix-ban. A három országon áthaladó, jó edzettséget és kitartást igénylő verseny idén augusztus 28-én indul és szeptember 3-ig tart.

 

Minden évben terepfutók és futó zarándokok ezrei keresik fel augusztusban a francia kisvárost, Chamonix-t, ahol a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb terepversenyét, az úgynevezett UTMB®-t (Ultra-Trail du Mont Blanc) rendezik. A versenyt idén augusztus 28 és szeptember 3 között tartják.

A futók először 2003-ban mérték össze itt az erejüket, azóta viszont egy teljes hetes rendezvénnyé nőtte ki magát az esemény. A verseny klasszikus távja 171 km, amelynek teljesítése során az indulóknak mintegy 10.000 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeniük, ami miatt a nemzetközi versenynaptár egyik legnehezebb küzdelmeként jegyzik. Az évek óta Columbia márka által támogatott UTMB® azonban több versenyt is takar, az említett 171 km mellett még négy rövidebb táv közül választhatnak a sportolók. A versenyek útvonala kis mértékben minden évben változhat, mivel a szervezőknek biztonsági szempontokat is figyelembe kell venniük.

A verseny komolyságát mutatja, hogy 2000 jelzőtábla mutatja a futóknak a helyes irányt, és 20 helikopter köröz majd a pályák felett, hogy biztonságban tudják az indulókat. A rendezvény alatt 303 egészségügyi szakember segíti a versenyzőket. A szervezők a futók étkezéséről sem feledkeznek meg – összesen 13.000 liter levest készítenek, hogy meleg ételként ezt fogyaszthassák a terepfutó, emellett többek között 15.000 liter kólával várják őket, és 500 kg isoporból, 5500 liter isoitalt kevernek a frissítőpontokra, ami 37 teli kád folyadékkal egyenlő. A 2015 óta már a Columbia által támogatott, óriási erőnlétet igénylő megmérettetésen 87 ország futói képviselik magukat, a legtöbben a versenynek otthont adó Franciaországból neveztek.

A legjobb magyar eredmény Németh Csaba jegyzi, aki 2011-ben 4. legjobb idővel ért célba, az akkor 167 km-es távon (ez 2017-ben 171 km). Idén 48 magyar induló képviseli hazánkat.

 

Egyre több a női futó

 

Noha manapság a technikai eszközök mozgásszegény életmódra szoktatnak minket, érdemes futócipőt húzni, ugyanis a mozgás jótékonyan hat testünkre és elménkre egyaránt. A futás például nemcsak feszültséget old, hanem jobb kedvre is hangol. A sportág sikerét mutatja, hogy az UTMB®-n évről-évre több mint 2300 sportoló áll rajthoz. Változás figyelhető meg a nemek összetételében is, a korábban inkább férfiasnak tartott sportág ma már abszolút nem nevezhető annak. Ez jól mérhető a női nevezések folyamatosan emelkedő számában is, ugyanis egyre több nő fut egyre hosszabb és nehezebb távokon. A kitartás persze itt is kulcskérdés, a világ legjobb terepfutóiból kikerülő élversenyzők 20 óra körüli időkkel érnek célba, míg a mezőny legnagyobb részének ugyanez 30-45 órába telik. A hazai eredményeket tekintve bizakodóak lehetünk, ugyanis Wermescher Ildikó tavaly a női mezőny előkelő 7. helyén végzett, 29:13:56-os szintidővel.

A versenyt élőben is lehet majd követni, ugyanis az interneten fogják közvetíteni 5 nyelven, mintegy 108 órányi élő közvetítéssel. A korábbi évek tapasztalatai alapján több milliós nézettségre számítanak, ami az online közvetítés, a kihelyezett webkamerák és az erre a célra indított web tv nézőiből adódik össze.

 

Ha tehetjük, váltogassuk a futófelületeket

 

Ha elhatározzuk, hogy felkészítjük magunkat akár az UTMB®-re, számos futópálya közül választhatunk.

Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendszeres mozgásnál érdemes váltogatni a futófelületeket is, ugyanis más-más ingerek érik a testet aszfalton, puha erdei úton, földúton vagy épp salakon. A helyszínek változtatásának további előnye, hogy a különböző terheléstől a viszonylag egyhangú mozgásforma is kevésbé válik monotonná. A fővárosban számos futópálya várja a mozgás szerelmeseit, melyek közül talán a legnépszerűbb és legismertebb a Margitsziget, a maga 5,3 km-es távjával. Aki a kevésbé forgalmas helyeket preferálja, tökéletes választás lehet a csepeli Duna-part, ami a belvárostól autóval 8-10 percre van csupán, de tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. A város szívében elterülő Városliget nemcsak a közelben lakók, de a turisták egyik kedvence bázisa is. A nagy fővárosi futóversenyeknek is otthont adó helyszín további előnye, hogy aszfalton és terepen egyaránt futhatunk.

 

Címkék