Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegy megmászására indult Varga Csaba

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegy megmászására indult Varga Csaba

Újabb nyolcezres himalájai hegycsúcs, a 8163 méteres Manaszlu meghódítására indult pénteken Varga Csaba.

    Miután megérkezett a nepáli fővárosba, Katmanduba, a nagyváradi hegymászó a tervek szerint szeptember 4-én utazik tovább Besisaharbba, ahonnan egyhetes gyaloglással éri el a világ nyolcadik legmagasabb hegyének 4700 méteren fekvő alaptáborát. Az akklimatizációra és a csúcs megmászására a szeptember 12. és 30. közötti időszakban lesz lehetősége - tájékoztatta az MTI-t az Erdélyi Magyar Manaszlu Expedíció - 2017 támogatója, a Duna televízió Hazajáró című műsorának gyártója, a Dextramedia Kft.


    A Nepálban található Manaszlu nevének jelentése szellemhegy. A hegycsúcsot elsőként 1956-ban mászta meg egy japán és egy nepáli hegymászó. A magyarok közül 2009-ben Erőss Zsolt és Barna Dániel, míg 2015-ben Klein Dávid jutott fel a csúcsra.


    Varga Csaba a világ nyolcezer méternél magasabb csúcsai közül 2013-ban a Gasherbrum II, 2014-ben a Broad Peak tetején járt.


    "A magyar identitás hangsúlyozása fontos eleme az expedícióimnak, hiszen magyar állampolgárként, a magyar nemzeti zászlót viszem fel a csúcsra, amelyen a Nagyvárad felirat szerepel" - idézte a közlemény a hegymászót, aki kiemelte: a zászlóval is azt akarja bizonyítani és üzenni, "hogy mi partiumi, nagyváradi magyarok voltunk, vagyunk, és Isten segítségével leszünk is".

Címkék