Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Közel 1 milliárddal jut idén kevesebb a társadalmi szervezeteknek

Közel 1 milliárddal jut idén kevesebb a társadalmi szervezeteknek

Mintegy 12 százalékkal kevesebb szja-t juttattak 2017-ben a civilszervezeteknek az adófizetők tavalyhoz képest, a felajánlások összértéke a 2016-os 8,5 milliárdról 7,5 milliárd forintra csökkent. Az erőteljes csökkenés hátterében minden bizonnyal az idén bevezetett e-szja áll. Az új rendszer sokak számára egyszerűbbé tette bár az adóbevallást, ugyanakkor beigazolódott a Human Dialog és az Emocionális Marketing civil 1% témában készített előrejelzése, miszerint jelentősen csökken az 1% felajánlói hajlandóság, ha a bevallást az adózó helyett a NAV készíti el.

A legtöbb felajánlást kapó civilek élmezőnyében ezzel együtt sincs érdemi változás, az 1% felajánlásakor megfigyelhető lojalitás egy régi-új szereplő feltűnése mellett is megmaradt arányaiban. Továbbra is az élen álló Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapja a legtöbb felajánlást, igaz, idén a tavalyihoz képest közel 33 millióval kevesebbet szerezve, csak 142 millió forintot utal a Heim Pálnak a NAV – értékeli a friss adatokat Miha Tamás, a civil kommunikációra specializálódott Human Dialog ügyvezetője.

A korábbi évek favoritja, a Gyermekrák Alapítvány is tovább gyengült, ami a 2016-os csaknem 64 millió után idén 44 millió forintot jelent. Nem akármilyen, 115 millió forintos eredménnyel tért vissza ugyanakkor a lista második helyére az elmúlt években a média kereszttűzében álló Daganatos.hu Alapítvány, mely az általános visszaesés mellett az idei lista másik nagy meglepetése. Az ismét aktív Daganatos.hu eredménye állhat a legnagyobb visszaesők (Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány –48%, Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány –41%) idei gyengébb szereplése mögött is.

A szokatlanul nagy visszaesés el kell, hogy gondolkoztassa főleg a javarészt az 1%-ból működő civilszervezeteket, hogy a hiányzó 1% bevétel kompenzálására más forrásteremtési lehetőség után is nézzenek – hívja fel a figyelmet a civilszakértő.

Címkék